Köttmättnad: Ugnsrostad vintersalsa
Ugnsrostad salsa mot psykedelisk bakgrund.
De senaste veckorna har jag börjat äta allt mer vegetariskt. Inte av någon slags princip, utan kanske mer som ett kroppens skri efter grönsaker. Julens alla syltor och korvar i kombination med sisådär en femton kilo älg i frysboxen har mattat ut mig en smula. En strikt regim på 4 dagar vegetariskt, 2 dagar fisk och 1 dag kött per vecka har därmed inletts. Eller strikt och strikt. Små portiioner bacon, dess flott och olika sorters animaliska buljonger i frysen räknar jag helt skamlöst till kryddor och undgår därmed att straffas ut under vegodagarna. Jag har aldrig varit mycket för det här med principer.
Bönburgare på svarta bönor och polenta, ugnsrostad salsa, ost, avocado och tabasco. Gott men kladdigt eftersom burgaren inte höll ihop som den skulle.
Igår åt vi återigen en vegoburgare (ja, jag äter saker i faser), men eftersom den blev för tok för lös måste jag mixtra vidare med den, även om den blev vacker nog att publicera på bild. Jag har riggat stativ, kameralampor och ett sådant där paraply, så jag kan äntligen ta hyfsade bilder! Det vill jag gärna skryta lite med.
Däremot lyckades jag svänga ihop en salsa som jag blev riktigt, riktigt nöjd med. De annars så sorgsna vintertomaterna långrostades tillsammans med lök och vitlök till ett sött smakkoncentrat som balanserades med limesyra och lite tvålig, ljuvlig koriander och ett gäng ilskna inlagda chilifrukter från prydnadschilin i fönstret.
Långrostad salsa
Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 4
Tid: 3 timmar
Vintertomater är inte så roliga, men ibland faller man för frestelsen. Då gör man förslagsvis såhär.
- 3 tomater
- 1/2 msk socker
- 1 stor gul lök
- 1 hel vitlök
- 2 salladslökar
- färsk eller inlagd chili efter behag och smaklökar
- några stjälkar korianderblad
- 1/2 lime
- en liten nypa salt
- Sätt ugnen på 150 grader. Halvera tomaterna och löken, skär toppen av vitlöken. Lägg allt i en ugnsfast form och ringla över lite olivolja. Strö lite socker över tomaterna. In med allt i ugnen.
- Efter 45 minuter, eller när vitlöken är helt mjuk, plockar du ut den. Efter ungefär 1 1/2 timme är även löken klar. Låt tomaterna gå vidare 1 1/2 timme till.
- Kläm ut vitlöksklyftorna och hacka dem, tomaterna och löken. Strimla salladslöken. Lägg i en skål och skvätt i olivoljan från ugnsformen. Smaka av med salt och finhackad chili och koriander. Ät ljummet till vad du vill egentligen.