Det är definitivt inte min mening att lyfta fokus från de mycket viktiga och välskrivna åsikterna som Lisa tog upp i samband med sitt inlägg om cupcakebashingen som förekommer. Jag har själv gjort föraktfulla uttalanden om ”perfect lifestyle”-personer som enligt min spontana reaktion mest levde för att emulera en mix av Martha Stewart, Leila Lindholm och någon form av Ralph Lauren-reklam, men jag inser nu att jag har sett på fenomenet ur helt fel synvinkel. Min utgångspunkt har hela tiden min aversion mot sötsaker och framförallt sådana med färger som inte finns naturligt. Istället skulle jag ha tagit ett steg tillbaka och tittat på den otroliga hantverksskicklighet som krävs för att göra dessa små konstverk.
Därför, likt överlämnandet av en olivkvist, vill jag försonas med er cupcakebakande muser och göra en hommage som jag tror uppfattas som mer lättsmält för oss, folket av den icke fotogeniska maten. Och även om detta inte på något sätt kommer få slut på kriget, då jag tror personer på båda sidor kommer kommer vägra att äta av den andres skapelser, så hoppas jag på en ökad förståelse mellan de två lägren.
Jag ger er världens första kroppcake, en mix av svensk mattradition, grisfett och ett, i jämförelse skrattretande, försök till en cupcakeestetik. För er som undrar så var kroppkakor, lardo, krispig panchetta och smörstekt rosmarin underbart gott i kombination och huvudet kokar av möjliga riktningar man kunde ha tagit kroppcaken, men hur förvandlar man lardo till en spritsbar kräm?
Kroppcakes
Receptmakare: Patrik Kull
Portioner: 8 kroppcakes 2-8portioner
Tid: Konst tar den tid det tar
Använd helst förslagsvis hemgjord, men i handeln finns en golfbollsliknande storlek under namnet öländska kroppkakor, som jag använde.
- 8 kroppkakor,
- ca 60 g lardo di Colonnata
- 1 skiva pancetta
- färsk rosmarin
- lingon
- smör
- Skåra de kalla kroppkakorna för att efterlikna cupcakeform.
- Smält en ordentlig klick smör på medelhög värme och bryn kroppkakorna.
- Medan kroppkakorna får fin färg: kuba lardo och mixa till en slät massa.
- Flytta kroppkakorna till en tallrik med hushållspapper för att svalna (viktigt att de inte är för varma för då smälter lardon av).
- Knaperstek bacon och rosmarin i pannan.
- Garnera med bacon, rosmarin och lingon efter högsta estetisk förmåga.

Kommentarer
17 svar till ”Kroppcakes!”
Genialt! Storartat!
Fick inte ur mig allt första gången:
Det här gör mig så himla glad i hjärtat! Vilken idé!
Älskar detta!
Nu inför halloween på söndag så vet jag en blogg som har vampyrcupcakes, där det verkligen ser ut som en vampyr har satt tänderna i det och det läcker ut blod (körsbärssylt). Snyggt gjort.
Ohc vem bryr sig egentligen bara man har kul.
Och jag tar lardon, behåll kroppkakorna :)
Så jävla fint!
Crop Cakes -Vegetarisk variant?
Alldeles magiskt – morgondagens middag är räddad!
Vilken debut! Välkommen till Taffel, Patrik! Hur ska vi nu separera dig från Griskinds-Patrik; d.y eller d.ä?
Ingen kunde vara mer stolt över din debut här än jag! Hurra!
Haha tackar alla för det varma välkomnandet :)
När det gäller patrikproblematiken så tror ja vi löser det med att jag flashar mitt efternamn, så slipper vi ta potentiellt känsliga åldersdiskussioner eller potentiellt ännu känsligare diskussioner om vem som bloggade om gris först :) Peace, love and understanding som sagt haha
Grymt! Måste testas!
helt underbart
Patrik Kull: Lardo borde väl utan problem kunna mixas sönder (kanske blandas med lite smetana el likn) och spritsas ut. Vet att det säljs lardo-röra i burk lite här och var. Stapelvara till brödet på rolfs kök också.
Sjukt roligt med kroppcakes!
Hahahaa! Lovely! Välkommen!
arvid: Ja de va min tanke också, lardo är ju som gjort för att bli glasyr (mycket med tanke på den jag har ätigt just hos rolfs kök), men ja det blev inte alls bra…hm hehe kan detta vara en anledning till att inhandla en ny matberedare :D
Elin, Lotta och Lotta: man tackar :) jag är helt överväldigad haha har varit pirrig och haft svårt att sova :)
Mycket roligt.
Gud vad fina. Detta borde synas på kroppkakefestivalen på öland :)