2008-11-09 av Johan Swanljung
Kylskåpstömning: Vegosoppa
Det här liknar mer en inventering än ett recept. Men mycket gott blev det, trots avsaknad av sidfläsk.
Grönsakssoppa
Receptmakare: Johan Swanljung
Portioner: 8
Tid: 1 timme
- 2 gula lökar, grovt hackade
- 2 morötter, tärnade
- 2 palsternackor, tärnade
- 2 små purjolökar, delade på tvären och sedan skivade
- 3 msk olivolja
- 1/8 huvud vitkål, strimlat
- 3 potatisar, tärnade
- några stora grönkålsblad, strimlade
- 1 burk körsbärstomater
- 2 msk tomatpuré på tub
- 2 liter vatten
- 2 dl torr vit vermouth
- 1 msk anis
- 3 lagerblad
- 1 msk chiliflingor (anpassa efter chilins styrka)
- salt
- ev grönsaksbuljong
- Fräs lök, rotfrukter inkl potatis och anis i lite olja i en stor gryta försiktigt i 15-20 minuter. Rör om då och då, men låt det gärna ta färg.. Tillsätt vitkål och chiliflingor de sista fem minuterna.
- Tillsätt tomater, vatten (gärna förkokat i vattenkokare för att spara tid), vermouth och lagerblad. Sjud under lock tills rotfrukterna är mjuka.
- Krydda med tomatpuré och salt. Du kan även använda lite grönsaksbuljong om du har någon bra.
- Lägg grönkål i grytan och låt sjuda i ytterligare 10 minuter. Justera sältan om det behövs.
Kommentarer
Aha! Det var där vermouthen försvann! Soppan var i alla fall strålande.
Inget sidfläsk, sicken shock! Själv vågade jag härom dagen mig på en kycklingsoppa innehållande: Gul lök, morötter, kött från majskycklingklubbor (som jag bakade i ugnen först ingnidna med smör, vitlök och rosmarin), kycklingbuljong, kidneybönor och kryddad med curry och ett lagerblad samt vid servering hälld över en halv (sisådär) avocado. Riktigt trevlig soppa, jag blev klart inspirerad att testa fler varianter!
Sidor