La Botiga: Billigt och roligt i Barcelona
Få städer har jag ätit så pass genomgående bra mat i som Barcelona. Den handfull gånger som jag varit på den nästintill obligatoriska middag som avslutar en konferens eller en workshop har ofta bidragt med en rad glimrande små matminnen (som nästan väger upp dit- och hemvägens tio timmar på resande fot utfodrad med inplastade skumbrödssandwichar). En matsked sirapströg, mörk espresso i en vit pyttekopp. En amuse-bouche på alldeles perfekt färsk och lätthalstrad tonfisk. Menyer fulla med okända, men uppenbarligen vardagliga, fiskar som anländer p r e c i s lagom grillade. Fantastiska grönsaker.
Högst normaldyrt, men med imponerande uppmärksamhet och detaljkunskap. Slutsatsen: jag har kollegor med koll.
Samma kollegor tog i förrgår med mig till en billig restaurang med ett totalt intetsägande namn; La Botiga. Appetizers och efterrätter kostade kring 3€, första- och andrarätter 6-9€. OK, hur bra kan det här bli? undrade jag något skeptiskt.
Riktigt bra: snygg lokal, trevlig servitris, roliga påhittiga rätter. Bäst var min förrätt; något slags smördegsbotten/-topp med ett lager oidentifierbar mjukgrillad grönsak, på det tunna krispiga äppelskivor, på det ett gömt tunt flarn med grillat socker, på det smördegstoppen och sedan fryst foie gras rivet över (det såg ut som mjölkchoklad). Det gömda sockret krasade lätt i munnen när man åt, och de luftiga flagorna förvandlade foien från fettig dominant till smakaccent - små toucher av uppmärksamhet som lyfte hela rätten. För motsvarande sjuttio kronor. Totalt gick min del av menyn - spansk sed är att alla delar lika oavsett vem som åt vad - på 22 euro, för tre rätter, vin, vatten och tomatbröd.
Allt var inte perfekt. Gin-och-tonicgelén jag åt till efterrätt såg ut och smakade som mald studsboll. Men den ackompanjerades å andra sidan av en mycket välgjord citronsorbet och ett gigantiskt mintlöv, till ungefär samma pris som en plastförpackad färdig glasstrut.
Hemsidan för stället är helt nere, så jag kan inte verifiera att länken går rätt. Men här finns adressen och en karta. Spara den.
Kommentarer
Låter ju grymt, skrivs här med upp på listan till i höst.
Rapportera gärna tillbaka! Kan vara kul att veta om de håller måttet, eller om jag bara hade tur...
Om du nästan aldrig blivit besviken på Barcelona, har du ännu fler tips? Ska dit och bo i en månad och är väldigt sugen på att utforska ordenligt!
Johanna: inte så många fler aktuella restaurangtips, kanske... men jag är grymt förtjust i matavdelningen på El Corte Ingles (den jag varit på ligger vid T-banestation Maria Christina på Avinguda Diagonal, vet inte om alla är lika bra). Massor med grönsaker, fisk... allt. Om du ska bo med kök rekommenderar jag verkligen ett besök eller fler. Och rent generellt ska man passa på att äta fisk och skaldjur på restaurang i Barcelona, det brukar bli väldigt bra.
Sidor