Lååååångfil
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8119","attributes":{"class":"media-image alignleft","typeof":"foaf:Image","style":"","alt":"bild-163.jpg"}}]]I min matbutik hittade jag häromdagen till min förtjusning långfil. Något jag inte har ätit sedan jag som liten var på besök hemma hos mina farföräldrar i Gävle. Vad jag förstår får denna norrländska fil sin extremt sammanhållna och sega konsistens av att syras vid kallare temperatur än andra sorter och dessutom under längre tid. Smakmässigt känns den lite smal och tunn, precis som den är när man häller den ur paketet. Den ringlar sig och förblir hel, liksom. Något för moderna dessertmakaren och konditorer att börja experimentera med.
Och jodå, det är den enda mjölkprodukt som man, med framgång, kan klippa i.
Kommentarer
Brukar du inte se den i vanliga fall?
I min småusla lokalica har det aldrig saknats långfil eller filbunke. Vi kan diskutera vad som brukar kunna saknas i övrigt dock men vi tar det någon annan gång ;).
Åh, har inte sett långfil sen mor fick Nils.
Slemmet bildas av en speciell typ av bakterier som heter Streptococcus lactis var. longi. Men de kräver mycket riktigt svalare miljö (om jag minns rätt, korrigera mig gärna).
Däremot är det en myt att det går att göra långfil med hjälp av tätört. Det har otaliga empiriska experiment visat.
Läs mer:
http://www.faktoider.nu/pinguicula.html
Inget ont om tätört som är en trevlig köttätare.
I min butik har jag inte fått syn på långfil förr, och inte överhuvudtaget sedan Sweet var på topp, men det möjligt att den gömt sig när just jag gått förbi.
Vi kallar det för tjockmjölk och gör det hemma på diskbänken som sommarmat för varma dagar. Det görs med "tätten" om det inte finns en dl kvar sen tidigare. Vid användande av tätten så måste man ju så klart börja smått på ett kaffefat och mata på den tills man har en dl eller två. Det funkar ju ungegär som surdegsbak.
I Troms i Norge finns också tjukkmjølk, fullt klippbar. Mycket gott med mango faktiskt.
Tjukkmjølk, hm... Nu tycker jag mig minnas att i en affär i Ljungdalen (där jag var på långskidsemester) i Härjedalen sålde de något som hette tjuckmjölk eller något sådant, men jag hann aldrig prova det. Det var kanske en medlem i långfilsfamiljen.
Åh, långfil åt jag ibland när jag var liten! Jag tyckte det var jättegott, men så köpte jag ett paket förra året och det var ju vidrigt! Inte smaken kanske, men konsistensen - som leksaksslime ju! Huargh, vad läbbigt. Men lyssna inte på mig, jag har utvecklat en aversion mot mycket slemmigt och dallrigt med åren. Tror det började med den där läbbiga gelatinranden på picknickbog som jag tvingades äta som barn. :)
Stackars Gitto. Att tvinga någon att äta picknickbog borde rendera någon typ av straffarbete. Kanske att jobba på picknickbogfabriken?! C=8-)
Ps. Jag tycker att konsistensen var intressant, men skulle nu behöva tips om hur man äter långfil med största möjliga njutning. Min farfar åt den med söndersmulat knäckebröd tror jag. Ds
Jag älskade också långfil när jag var liten! Årstiden till ära kan jag tipsa om att ha den med smulade pepparkakor. Jag har iofs inte testat det på sådär 20 år, men då var det en verklig frukostfest.
Nu drar jag mig till minnes att jag bara åt långfil med strösocker och inget annat. Och minns att det var gott, men inte mycket mer. Och så minns jag att farfar hällde filen ur paketet och klippte i den.
Fil i Finland är, tror jag, som fil i Sverige var förr. Även om jag inte tänkt på det i just de termerna, så har den en konsistens inte helt olik "slime". Ätes med fördel sommartid med strösocker i solen på sommarstugan på Åland.
Jens: Vad var det för märklig smiley?!
Och straffarbete på picknickbogsfabriken var ett hemskt förslag, det genererar ju mer av helvetesmaten nr 1. Picknickbog är djävulens redskap. För att inte tala om jell-O.
Jag brukar äta långfil och även filbunke – de inte allt för ofta förekommande tillfällen jag gör min egen – med råsocker och torkad ingefära (pulver). Eventuellt litet krossat knäckebröd med linfrön.
Det är ett intressant problem att göra syrade mjölkprodukter, det blir nödvändigtvis en kompromiss mellan smak och konsistens. Ett tag försökte mejerierna fuska och bara välja en bakterierstam som gav god smak och sedan fixa konsistensen med gelatin!!!!! Som tur är verkar de ha slutat med sådana dumheter nu. Ofta måste man använda sig av mer än en sorts bakterie för att uppnå båda målen, och då finns det alltid risk att något kan gå fel under tillverkningen. Bästa kompromissen finns nog i olika former av yoghurt, mycket bra smak kan man ofta hitta i olika former av filmjölk - t ex finsk surmjölk (Piimä) även om den då ofta blir lite rinnig i konsistensen.
Oskar: Den finska viili är faktiskt mer filbunke (med gräddskikt och allt). Och så vill jag också slå ett slag för mormors knep: Mald torkad ingefära på filbunke och fil.
Ingefära och/eller socker på tjockmjölken är gott. Sen kan man välja konsistens. Orörd är den kort och geleaktig, rörd blir den seg och klippbar.
Gift som jag är med en "kvartslapp" är jag väl bekant med långfil. Sommartid bågnar kylskåpet av långfilstetror och en och annan A-fil (enkom för min räkning).
Jag har aldrig förstått min käre makes vurm för den slajmliknande filen. Maken hävdar hur som helst att långfil måste sötas ordentligt, gärna med honung eller sirap. Smulat, hårt tunnbröd är en annan favorit, så kallad "bryta".
Vad tror du Jens, kan det vara nåt???
Vilken underbar kunskapsbank om långfil som har skapats. Och nu minns jag: det var ju just sprött tunnbröd min farfar strödde över filen, även ordet "bryta" har jag minnen av. Nu är det jag som sätter i mig resten av långfilen med lite ljus sirap.
Så underligt. Min tidvis usla lokal-ica som ibland har slut på väsentligheter som smör (det är en överraskningarnas affär som helt plötsligt rycker upp sig och förvånar) har alltid långfil, filbunke och memma men så flyttade det många från Finland till Västerås på 60-talet.
Ååh, memma! Gott! :)
Skillnaden mellan fil och yoghurt samt även långfil är temperaturen och olika typer av bakterier.
För att yoghurt ska kallas yoghurt i Sverige måste det vara två arter, en Streptococcus (subsp. thermophilus) samt en Lactobacillus (subsp. bulgaricus), levande och fortfarande aktiva när yoghurten säljs. (Det är dom två som kallas "yoghurtkultur" och som ger den specifika smaken.)
Yoghurt behöver högre temperatur för att få sin konsistens och smak, runt 42C. (se därmed varför yoghurt är vanligare söderöver jmf med fil.) Fil däremot går bra att tillverka vid ca 20C under ett dygn.
Filmjölk innehåller andra arter av Streptococcus eller Lacotoccous och deras olika förmågor att bryta ned laktos ger filen dess specifika smak och konstistens. Lågfil får sin sega konsistens av att bakterierna (Lacotoccus lactis) bryter ned lakos till en längre polysackarid som är som en "kedja" och gör konstistensen seg och slemmig.
Denna konstistens går även att få (hävdar vissa) med vissa växtenzymer som man kan hitta om man blandar ned lite krossade blad i mjölken och på så sätt få de långa kedjorna. Dock är det ganska vanligt med lacotococcus runt kor så det är svårt att säga att mjölken inte innehåller det naturligt.
Hoppas att det förklarade lite av bakgrunden till den mysigt goda långfilen och varför det inte är så vanligt vid Medelhavet?!
/mikrobiologen
Hemuler är välkomna på memma :)
Lisa: tätörten är väl lite av den där "växterna" som jag skrev om. Jag tror det beror på att man inte pasteröriserade mjölken förr så man kunde få till långfil med växttillsats helt enkelt för att bakterierna redan fanns i mjölken - nuförtiden dör ju allt som är i mjölken för att man sen ska tillsätta det... allt i säkerhetens tecken.
(nej, det är inte helt dumt men ibland är det gott att dricka opasteröriserad mjölk från en gård ;) )
En sista liten inflikning om bakterier och fil... Kefir är lite annorlunda eftersom den innehåller både bakterier och jästkultur - därför finns kefirkornen och därför finns det lite mer alkohol och proteiner i kefir.
ehh.. jag är nog lite skadad av mina kära små bakterier :) Mysigt att läsa bloggen dock! tack!
Långfil ger mig minnen från somrarna med morfar i Dalsland. Iskall och med krossat delikatessbröd, ingefära, kanel och socker. Eller fredagsvarianten: med krossade pepparkakor eller morsans sjukt goda, centimetertjocka och mjuksega pepparkakor.
Köpte hem långfil på skoj för ett tag sedan. Varken min sambo eller ungarna hookade och jag satt till sist ensam i köket, "walking down långfils-memory lane".
Sidor