2008-12-23 av Anna Billing
Laga ni äta vi: Halländsk långkål
I vår familj har långkålen sin givna plats intill skinkan på julbordet, trots att vårt påbrå snarare är ifrån trakterna där Ätran rinner upp än från dess utlopp. Detta är ett högst traditionellt recept som gömmer sig i var och varannan kokbok som en anspråkslös viol. Jag har provat att mixtra med det utan större framgång, så numera fogar jag mig och gör som man ska. Fast en gång gjorde min kompis – som inte åt något som har ett ansikte – en vegetarisk variant och bytte spad och flott mot grönsaksbuljong och smör. Det blev gott det med. En gremlinvarning bara: Vad ni än gör, överdosera inte den torkade körveln!
Kommentarer
Tillägg: I Sydsvenskan idag skriver Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi, om grönkålens välgörande nyttigheter. Dock råder hon till att bara koka kålen i 7 minuter för att alla näringsämnen ska finnas kvar. Jag har verkligen försökt korta koktiderna på grönkål (bla för bättre färg)men funnit resultatet alltför svårtuggat. Någon som har ngn annan erfarenhet?
Jag brukar förvälla kålen i rejält saltad vatten, hacka och sjuda med skinkspad och grädde. Behåller färgen bättre, och blir trevligt i konsistensen.
Tack för tipset, det ska jag genast prova nu i eftermiddag!
Långkål i form av paj.
Följ dubbellänken
http://nasselblomchoklad.blogspot.com/feeds/posts/default
Jag tror på receptet
Jag firar jul i nordvästra Skåne i år. Här lagas det både vidrig sirapskletig brunkål och långkål som är alldeles, alldeles underbar. Fast jag har jobbiga barndomsminnen av grönkålen. Då var det 15-20 personer som skulle ha julbord, och sen skulle långkålen det räcka till kalasen de kommande dagarna också. Att skölja en hel säck färsk grönkål i ett antal omgångar vatten ända tills all sand var borta, var inget roligt alls.
Jag gjorde långkål i år för första gången nånsin, på spadet från skinka ugnsbakad enligt Cajsa Warg. Då behövs inga extra kryddor...
Det blev väl salt, men annars gott.
Jag tog åt mig av råden i artikeln och använde fänkål och sirap för första gången i min långkål, det gav en fin aromatisk smak åt det hela. Tack för rådet. Körveln kanske kommer nästa år.
Hmm, precis när jag sagt att jag skulle hålla mig till originalreceptet kommer pappa och slår knock out: torkad libbsticka hade han pulat i den, och det blev kanon! Jag har länge försökt "hotta upp" grönkålen utan att beröva den dess karaktär, därav min varning om för mycket torkad körvel,och där satt den! Grönkål + libbsticka = sant
Hemma hos oss åt vi långkål för andra året i rad, vi blev helsålda förra året. Tyvärr blev dock ena dottern vegetarian under året så vi fick koka i grönsaksbuljong i stället, det blir inte samma sak!
Torkad libbsticka var otippat, det kan ju verkligen slå ihjäl alla andra smaker! Men det ska jag komma ihåg till nästa gång.
*gör en anteckning i grönkålsreceptet i OneNote*
Görel, jag skulle tro att libbstickan gör sig alldeles utmärkt i en vegetarisk variant och kanske väga upp avsaknaden av skinkspadet. Dessutom kan man gott snåla lite med grädden ihop med denna riviga smaksättare.
Vi har alltid halländsk långkål till jul, men jag späder skinkspadet med vatten, annars blir det på tok för salt.
Ja det kan nog vara bra att späda spadet om man tycker att det är för salt, och ugnsbakar man skinkan är det inget snack om saken. Själv kokar jag skinkan i en "bauta"-stor gryta och brukar få ett spad som är ganska lagom salt.
Sidor