Lättbakat till glöggen
Svårt att få tiden att räcka till? Prova att rationalisera bullbaket! Gjorde saffransfocaccia på i fredags. Alltså: en söt focaccia med saffran i degen. Det ultimata recptet för alla som vill baka gott och luftigt saffransbröd utan att behöva använda bakbordet. Vetedegen är gjord på bagares vis. Det vill säga utan att smälta smöret och med mjölken tillsatt sist. Det går att göra degen för hand, men det är enklare med en köksmaskin eller elvisp med degkrokar.
Om du vill kan du grädda den som vanlig focaccia, det vill säga med rejält av olja i botten på långpannan. Jag använde smör istället för olja, men det går mycket bra med rapsolja. Du kan trycka ner russin i degen innan den går in i ugnen. Eller om du är riktigt sötsugen: mandelmassa blandad med smör och russin. Sedan kan du pensla med ägg och strö på råsocker eller pärlsocker.
Skär foccacian i skivor och ställ fram skärbrädan bredvid glöggrytan.
Saffransfocaccia
Receptmakare: Anna Sjögren
Portioner: ca 16
Tid: 2 3/4 timmar (varav två timmar jäsning och 25 minuter gräddning)
- 7 dl (420 g) vetemjöl
- 25 g (1/2 pkt) jäst
- 1 dl socker
- 1 ägg
- 1/2 tsk salt
- 1/2 g, 1 pkt saffran
- 100 g rumsvarmt smör
- 2 1/2 dl mjölk
- Till långpannan: 1/2 dl rapsolja eller 50 g smör
- Att stoppa i degkakan innan den bakas: russin eller mandelmassa blandat med lite mjukt smör och russin.
- Till pensling: 1 ägg, pärlsocker eller råsocker
- Lägg mjöl, jäst, socker, ägg, salt, saffran och smör i degbunken. Helst i en bunke som hör till en degblandarmaskin. Sätt igång maskinen och tillsätt mjölken. Det blir en lös deg. Låt maskinen arbeta degen i 5-7 minuter eller tills den har blivit riktigt smidig. Saknar du degblandare går det bra att använda elvisp med degkrokar istället.
- Täck bunken med plastfolie och låt den jäsa 1 timme. Smält smöret och häll det i långpannan, eller ta neutral rapsolja. Ös upp degen i långpannan och platta ut den med mjölade händer. Täck
med plast och låt jäsa 1 timme. - Värm ugnen till 225˚C. Tryck ner russin och eller mandelmassa i degkakan. Pensla med ägg och
strö över pärlsocker eller råsocker. - Ställ plåten mitt i ugnen. Sänk värmen till 200˚. Grädda tills saffransfocaccian fått fin färg och är helt genomgräddad, ca 25 minuter.
Kommentarer
Helgen är räddad! Tack!
Tack för receptidé.
Tänker nyttja det till glöggevenemang i december (med skirat smör).
Bakar ofta vanlig focaccia, men jag häller olivoljan på degen.Du bottnar tydligen plåten med olja innan du läggger på degen.
Jag antager att du har provat båda varianterna.
Fråga: vilka fördelar anser Du olja/fett i botten ger?
Ja, jag häller olja i plåten när jag bakar vanlig, dvs osöt, focaccia. Bottnen blir så mkt godare då eftersom brödet blir stekt i oljan och suger i sig den på slutet.
Tog en rejäl klick smör i långpannan till saffransbrödet (smöret fick smälta först innan jag la i degen). Det blev också bra. Saftigt men inte lika frasigt som med olja.
Helt utan fett blir focaccia-bottnen som undersidan på ett vanligt bröd. Jag föredrar absolut fett i botten.
Sidor