Liquoricity Borough
Jag imponeras varje år av bloggare runt om i landet som kör adventskalander och skriver inlägg varje dag från 1-24 december. Stort. Skulle gärna vilja göra detsamma, men är alldeles för lat och eftersom jag mest bloggar om sprit så är jag inte så säker på att min lever och min läkare skulle samtycka.
Men vad tusan, en gång i veckan skulle jag och min lever mäkta med? Således blir det en julinspirerad, nykomponerad cocktail varje söndag fram till jul.
Jag har aldrig varit någon stor glöggförspråkare. För sött och för varmt. Jag dricker ogärna varma drycker (kaffe dricker jag bara för att alla andra gör det) och tycker inte om saker som är för söta. Glögg hamnar således ganska långt ner på min lista över önskedrycker. Men! I år dök det upp en ny smak på glögghyllan - lakrits. Min söta hustru, som för övrigt är gravt lakritsberoende, hade läst "det-stora-glöggtestet" i någon av de större morgontidningarna. Och där var den. Plötsligt. Toppbetyg. Ny smak. Lakrits. Vi har nu smuttat lakritsglögg titt som tätt sen en dryg vecka tillbaka. Till och med jag tycker det är gott. Så vad skulle man mer kunna göra med den här drycken...? Eftersom jag har en svår fäbless för Manhattan så kändes det helt naturligt att knalla åt det håller. Tänk er själva. Bourbon eller rye med lakritstoner i munnen och nejlikasmäckade apelsiner i näsan. Det kan inte gå fel.
Det hela blev en angenäm upplevelse. Bourbon, lakritsglögg, lite sockerlag och ett par sköna stänk bitters gav en underbar julkänsla. Vinsmaken från glöggen tillsammans med whiskyn gjorde att man kände sig hemma i Manhattan borough, men den undersköna lakritssmaken dansade blygsamt runt på tungan och skänkte glädje i hela gommen. Julstjärnorna tindrade, levande ljus i hela huset, drömmen om en vit jul och smäktande smaker.
Sen rann tårarna när Laleh sjöng E-Type. Man är ju bara människa.
Liquoricity Borough
Receptmakare: Johan Karlfeldt
Hej tomtegubbar slå i glasen!
- 6 cl bourbon eller rye (jag använde Maker's Mark)
- 3 cl Lakritsglögg (mig veterligen finns bara Herrgårdsglögg)
- 1,5 cl sockerlag
- 1 rejält stänk Peychaud's bitters
- 1 rejält stänk Creole bitters (svårt att få tag på, men ta en droppe pastis om du inte har Creole bitters)
- Blanda rubb och stubb i en shaker
- Skaka tillsammans med mycket is
- Sila och servera
- Garnera med en rättvis salt mus
Skål!