1. Potatismos i raketfart
Potatismos är vinterns bästa tröstmat, men bökigt att laga. I alla fall om du, som jag, älskar den luftiga konsistensen moset får om du använder potatispress.
Mycket enklare och superbra konsistens om du gör så här:
- Koka tvättad eller lätt skrubbad potatis med skal. Häll bort kokvatten och låt potatisen ånga torr och till hanterbar temperatur. Halvera potatisen på tvären.
- Lägg en eller två bitar i potatispress med snittsidan mot den perforerade pressytan. Pressa. Ta bort skalet ur pressen. Moset kan få några skalprickar, men det överlever du.
- Om du är smart häller du kokvattnet i serveringskålen och låter det stå medan potatisen svalnar. Häll ut vattnet och pressa potatisen ner i den varma skålen, då håller sig moset varmt längre.
- Värm alltid mjölken till moset det ger rundare smak och varmare mos. Mikro funkar fint.
- Bidra gärna med egna mostips i kommentarerna.
2. Potatismossnittar
Mos över? Om det är mycket gör du potatisbullar. Om det bara är en liten klutt kan du göra supergoda potatissnittar. Bred lite moset på ena halvan av ett halvt fyrkantigt mjukt tunnbröd. tunnbröd. Lägg på en näve riven lagarad ost, gärna cheddar eller västerbotten. En klick ajvar kanske? Lägg på rökt tofu, tunt strimlad purjo och annat gott. Vik ihop. Pensla med smör eller olja. Kör i mackjärnet exttra länge tills brödet är knaprigt. Jag hatar ju sill, men om du gillar det är ansjovis säkert bra i mackan
3. Megachefs Oystersauce
.Jag har skrivit om det på annat håll. Men om du gillar kinesisk ostronsås kommer ditt liv få en ny och djupare mening när du möter Megachef Oystersauce gjord på *ta-ta!* riktiga ostron som rökts lätt. Nej, den är inte dyr. 65 pix för en flaska som räcker till flera måltider, billigare än diverse "svenska" märken vars namn jag drar en barmhärtighetens skugga över. Megachefs fisksås är för övrigt lysande den också, så gör plats för den i kylen. En bra tummregel överhuvudtaget är att alltid köpa asiatiska såser på glasflaska, de har bättre kvalitet.
4. Kjeffes vin
Du har gjort potatismos. Du har fyndat asiatiska såser. Du förtjänar ett glas riktigt gott vin. Inte bara lite gott. Utan ett vin som gör dig lycklig redan efter en klunk. Med tanke på utdelningen är det väldigt enkelt att privatimportera vin på bolaget. I alla fall när du i praktiken handlar vin som redan finns i Sverige och har tagits in av svenska små passionerade leverantörer. Den effektiva arbetstiden är typ fem minuter när du skaffat en profil på Systembolagets beställningssida. Min nya favorit är Kjeffes Hantverksviner. Naturviner som är av det mer städade slaget och perfekta för dig som inte känner till konceptet eller är lite skeptisk. Vinerna är inte särskilt dyra. Men jag vill i sammanhanget påpeka att dyrt vin är bland det mest klimatsmarta du kan dricka. Det är nämligen lätt som en plätt att göra av med så mycket pengar att man inte har råd att flyga eller köpa ny bil. Och du blir garanterat lycklig om du delar flaskan med någon du gillar. Glöm inte heller min adra favorit Vin & Natur. De här två leverantörerna kommer serveras till gästerna på min och Johan Swanljungs popupp nästa söndag. Tio gäster äter tio rätter med tillhörande drycker. Pengarna går till UNHCR.