
Lisas listigheter: Persisk gurka, The Plant och vintrig grekisk sallad
Dags för veckans lista med saker som trängs i min överhettade hjärna.
1. Persisk inlagd gurka
En gammal Malmö-favorit som legat i glömska några år. Den milda blekgula räfflade "vildgurkan" eller den mer cornichonliknande mörgröna har båda fördelen att de varken är ättiksstickiga eller översöta. Skiva ner i en kikärtssallad med sesamdressing, lägg på pastejmackan eller servera till falafeln. Senaste inköpet skedde på sympatiska butiken Re Orient på Nytorgsgatan 25 i Stockholm. Missa inte den grovmalda torkade paprikan/milda chilin på samma ställe!
2 The Plant på Teatern, Skanstull, Stockholm
Efter en skakig start med för låg smarrfaktor är nu The Plant på banan. Den krispiga tjocka ärtpannkakan serveras i batonger och den sublima kryddningen framhäver de gula ärtornas fyllighet. Tillbehören är två matiga sallader, valfri sås och sinnessjukt god specialbehandlad skalpotatis. Lite lagrad chilisås med ingefära till? Absolut! Man kan säga: "Va, 105 kronor för lite grönsaker?" Man kan också säga att det är ett superfynd, för snabbmat blir inte bättre än så här. Att maten är vegansk gör det mer imponerande, men spelar egentligen ingen roll. Snart lanseras ännu en burgare och en mexikanskt inspirerad gryta på svenskodlade bönor. Se till att den här lilla pärlan överlever!
3. Grekisk vintersallad
De insmickrande tomaterna och lättsam gurka har ersatts av bastant morot och vinterstursk kål i grönsaksdisken. Men det är ingen ursäkt att sluta laga grekisk sallad! Finstrimlad vitkål, dito morot, salladslök, röd paprika (gärna förstärkt med grovmald paprika, se ovan), torkad mynta, färsk koriander och salladslök. Smula ner feta av torrare typ och blanda med pressad citron och olivolja. Granatäppelkärnor om det ska vara festligt, rostade melonkärnor (eller pumpafrön) om du vill bli mätt. Glöm inte heller bort hur fint blodapelsiner och svarta oliver passar till fetaost!
Bubblare: Agrikultur, vattenkrasse, fegvego, Årets Kock