2007-11-23 av Margit Richert
Lompe
Den norska lompen är ett potatistunnbröd som är nästan absurt goda för att bara bestå av potatis, mjöl och salt. De kan ätas som vanligt tunnbröd med bara lite smör eller användas som wraps till de godsaker du har hemma. Min favorit är rökt makrill och en len äggröra och den norska klassikern pölse med lompe: ta en kokt eller grillad korv, linda lompen om och ät.
Lompe
Receptmakare: Margit Richert
8 st
Tid: 30 minuter
- 800 g kokt skalpotatis
- 1 tsk salt
- 2 - 2 1/2 dl vetemjöl
- Skala potatisen och pressa den i en potatispress (eller riv den fint på rivjärn, huvudsaken är att du undviker större potatisklumpar).
- Arbeta ihop potatispresset med saltet och arbeta sedan in det mesta av mjölet. Exakt hur mycket mjöl som krävs varierar med vätskemängden i potatisen, men du ska få en deg som påminner om trolldeg i konsistensen.
- Forma degen till en rulle på ett väl mjölat bakbord.
- Dela rullen i 8 delar.
- Kavla ut varje del till en rund kaka på ungefär 15 centimeters diameter
- Grädda kakorna i en medelhet torr stekpanna. När det bildas bruna fläckar på undersidan är det dags att vända lompen. Den puffar gärna upp lite under gräddningen, men det är bara att sticka hål på blåsorna med en gaffel.
- Låt lomperna svalna i en bakduk.
Kommentarer
Måste prova! Vad är skillnaden jämfört med lefsa/lefse? Trevlig helg!
Skillnaden är nog bara att den är mindre. Och i en del lefserecept ingår det vätska av något slag. Trevlig helg på dig med!
Lefser innehåller sällan potatis - även om det föekommer - men ofta rømme och eller vätska som du nämner. Sedan kan lefser vara fyllda med diverse saker. Kvitlefsen från Nordland till exempel är fylld med kanel-/socker-/smörblandning medan Krinalefsen har en annan fyllning.
Drottningen bland lefser är dock den extremt regionala Møsbrømlefsa. Den äts i Fauske - en liten ort i Nordlan - och i princip ingen annanstans. Serveras med smält smör, rømme och sø. Norsk ambrosia skulle jag nog våga mig på att säga.
j: Tack för att du redde ut begreppen! På wikipedia står det att lefser görs på potatis, därav mitt något förvirrade svar. :)
Vågar man be om recept på denna ambrosialefsa?
Det finns säkert regionala varianter som innehåller potatis. Några av de mer populära varianterna är:
Blanke lefser
Bløtlefser fra Løvøy
Eftaslefse
Fiskelefser
Fitjarlefse
Fjalerlefse
Gammeldags lefse fra Sogndal
Gammeldagse lefser
Gammellefse
Hardangerlefser
Hvitlefse fra Nordland
Jæren-lefse
Jølsterlefse
Kaffelefser
Kakelefse
Krinalefse
Kråtakaka (Lefse)
Kvitlefse
Lefse fra Budalen
Lefse fra Fon
Lefse fra Rolvsøy
Lefse fra Soknedal
Lefse fra Suldal
Lefse fra Troms
Lefse fra Ytterøy
Lefse med gjær
Lefse med sur melk eller saup
Lefsekling
Lefsekling fra Lærdal
Lefsekling fra Sigdal
Lefsekling fra Telemark
Lefsekling fra Ål
Lefsekling uten poteter
Lefser
Lefser fra Gyland
Lefser fra Oppdal
Marielefse
Martes lefser
Mørlefse
Mørlefse fra Østfold
Møsbrømlefse med duppe
Naustdal-lefse
Nekabrød
Nordlandslefse
Numedalslefse
Pannelefser
Potetlefse
Potetlefser
Reinsdyrlefse
Rømmelefse fra Lysøysund
Slettlefsa
Smyrja
Snekalefse
Snekalefse fra Hornindal
Snikaløfse og søst
Sogndals-snipper
Strilelefse
Sulelefse
Sunnfjordlefse
Søtlefse
Tinn-lefsa med poteter
Tykklefser
Tynnlefse
Valle-lefse
Vestfoldlefse
Vikinglefse
Viknalefse
Jag lovar att återkomma med ett stabilt recept på møsbrømlefse. Måste bara konsultera min Bestemor – samt min i Fauske födda moder – som för övrigt a propos tidigare nämnda ingrediens är en trollkonstnär med att utvinna kristallklar nektar ur potatis.
Hehe, det var ett par lefser ja... Tack så mycket för genomgången och återkom gärna med recept om du lyckas luska fram något!
Jag tror jag hittat veckans matnörd i en annan blogg än min ...
Precis som att det är geografin som skapar dialekterna (I Sverige skog i Norge berg), så är det geografin som skapar lokala recept. Det finns lika många lokala varianter på många andra norska specialiteter t ex pinnekjøtt eller rakefisk.
Åh, vilken underbart nördig diskussion, jag blir alldeles gråtmild.
Helt otroligt "lefsigt",måste nog laga mig en lefsa, men vilken? Kanske jag gör en "limplista" blir nog rätt många pålägg där också!
Åh, nu är underbara allesammans! Kan vi inte ha lefsefest tillsammans? Alla tar med sig varsin sorts lefsa och lite tillbehör...
Kurt: givetcis är det så att den geografin medfört en stor mängd "gastrolekter"; ungefär 1,2 mil från mina morföräldrars hemort talar de en dialekt som min asläktingar knappt förstår. Säkert gör de andra lefser också.
Det slog mig nu att när min vackra moder i min barndom gjorde lomper hemma gick de under det alls icke endast inomfamiljära smeknamnet "bondekakoner". Dessa stektes direkt på spisplattan och åts med smör och socker. Till detta intagande kåserade Bestefar om bönder och kanoner och annat ljug som passa småbarn bra.
Gitto: Det låter underbart. Varför inte initiera The First Swedish Lefse Lompe Biennal år 2007.
j: Lätt! Det kör vi på så fort jag flyttat upp till stugan på Munsö!
Har ju helt glömt att nämn något av det vikigaste i lefseämnet nämligen gomme, eller dravle som det också kan kallas. Det är ett pålägg som görs genom kokning av mjölk och sur mjölk eller filmjölk. Tilsatsen är ofta russin och detta bredes på föreslagsvis kvitlefser.
Jag inser att det är dags att laga dessa husmansdelikatesser inom kort tid. Återkommer som sagt med recept.
(Edit: bondekanoner skall det givetvis vara...)
Aaaaah! Vilken njutning att få ta del av alla nördars inlägg! Mitt lilla tillägg får bli en språklig kuriositet i sammanhanget: I Värmland där jag är uppfödd heter det också Läfser när man gör såna där kakor i stekpanna. Sen jag har flyttat till södra norrlands kustland har jag förstått att här heter samma sak "halvtjuck-kakor". Kul va?!
Sidor