En av de stora fördelarna med att vara fegan (halvvegan) är att jag äntligen lösgjort mig ur ostmackornas våld. I och för sig finns det betydligt värre kidnappare. Men för en småtrind tant är det bättre att njuta av riktigt god ost då och då, än att trycka i sig ostmackor av pur tristess. Bättre för planeten också. Det är nämligen något med ostmackor som gör att det är svårt att äta lagom.
Lyckligtvis finns det en massa trevliga vegopålägg att ta till. De flesta av dem kan dessutom extraknäcka som dipp. Eller utgöra den där uppiggande smakrika klicken som saknas när du äter varmrätt. Här får du en lista på mina favoriter. Egna och andras. Allt eftersom jag skapar nya recept kommer jag lägga länkar i listan. Förhoppningsvis bkir den evighetslång. Fast du kan förstås bara låta dig inspireras av smakkombinationerna och skapa helt eget. Länka gärna ogenerat till egna och andras recept i kommentarerna. Se så, var inte blyg!
Men först är det väl läge att jag delar med mig av mina absolut bästa tips om vegomackor och lite riktlinjer för mackguckor?
Maxa järnupptaget! Servera gärna mackorna med färska grönsaker och frukter ovanpå. C-vitaminet hjälper kroppen att absorbera järn. Och välj surdegsbröd eftersom kroppen är sorgligt inkompetent vad gäller att ta upp järn från vanligt bröd.
Mixa med förstånd! Mixar du pastejen för länge blir den lätt klistrig och dessutom arbetar du in luft som minskar hållbarheten och förstör de fina aromatiska toppnoterna. Rör helst ner finskurna örter för hand på slutet. Eller mixa bara ner dem precis på slutet. Vitlök kommer bäst till sin rätt om den mortlas med lite salt eller kryddor och rörs ner på sluttampen. Mixar du den blir den skarp och lite bitter.
Oljekris? De nyttiga bittra ämnen som finns i din fina olivolja är i normala fall täckta av fettmolekyler vilket lindrar beskan. Mixar du den skavs fettet bort och smaken blir räligt besk. Rör mer den för hand i stället så får du lenare konsistens och noblare smak. Samma sak gäller alla kallpressade oljor med fin smak. Neutrala oljor som ljus rapsolja går fint att mixa. Men mixar du länge blir konsisstensen trist salvig, men det är lite en smaksak hur stabbig man vill ha sin mackgucka.
Utnyttja umami! Ostmackans hemliga vapen är umami. I alla fall om osten är lagrad. Umami är den femte grundsmaken, den som är synonym med en viss typ av mustighet. Dessutom förhöjer den aromerna på de andra ingredienserna. Ungefär som en transistor. Välj och vraka bland mina vegetariska umamibomber. Ofta är det bra att hitta en umamibomb som matchar smakprofilen. Men i små mängder kan exempelvis miso, soja eller shiitake ge effekt utan att vara påflugna.
Frys in! Många veganpastejer går fint att frysa in i små satser. Rör dem mjuka efter tining och rör alltid ner eventuell olja då också.
Grovkornigt! Att finhacka eller grovmortla några av ingredienserna ger inte bara trevlig textur. Det är roligare att äta när enskilda ingredienser får tillfälle att blixtra till. Smakerna blir tydligare och kraftigare.
Rosträtt! Att rosta mandlar, nötter och kryddfrön innan du har dem i din pastej har många fördelar. Dels får de rundare ovh finare smak. Dessutom blir de lättare att krossa, helst i mortel. En ytterligare fördel är att de inte blir bittra om guckan får stå ett par dagar.
Veganska pålägg:
Gryta som förvandlas till pålägg
Det enklaste sättet att fixa mackan är att använda sig av rester. Inte minst om du är ute efter en matig lunchmacka. Tomatbaserade stadiga grönsaksgrytor är allra bäst. Toppa med lite tofu, grovkrossade nötter, rostade frön, ett stekt ägg eller smulad feta (fast med ägg och feta är mackan inte vegansk, förstås) … Möjligheterna är oändliga!
Svart bönröra
Kryddigt, maffigt och svingott! Perfekt partymat om du serverar med majschips
Bondbönspastej med örter
Lättlagad men kräver tillgång till den rara bondbönan.
Mustig pastej på pylinser, torkad svamp, timjan och miso
För alla näpna picklade gurkor som blivit hemlösa sen du slängt ut leverpastejen. Recept kommer snart!
Guacamole
Alla guckors urmoder. Variera efter eget huvud. Toppa gärna med något sött och fruktigt som tomat eller paprika.
Canellinikräm med basilika och citron
Elegant förrätt eller lyxig mellanmålsmacka. Frukost om du är immun mot elaka kommentarer om vitlökslukt. Eller har ett tolerant umgänge.
Ärtpastej på olika sätt
Suveränt enkel och snabblagad. Vad väntar du på? Gör den här med äpple och spiskummin. Eller en med pepparrot. Mixa 3 dl halvtinade gröna ärtor, 1 msk pressad citron och 1 liten mogen avokado. Rör ber 2 msk finhackad dill, 2 msk finhackad gräslök och nyriven pepparrot. Smaka av med Herbamare.
Jordnötssmör med droppar av het chilisås, korianderkvistar, salladslök och pressad lime
Bara gör det!
Cashewsmör med marockanska kryddor
Krydda färdigt nötsmör om du vill göra det bekvämt för dig.
Hummus med chili, anis och kardemumma
Neutral hummus kan köpas färdig på burk. Du gör det roliga: kryddningen. rosta kryddfrön och mortla. Men det är lätt att göra sin egen från grunden. Här är Anna Billings fina recept.
Baba ganoush
Rör samman tahini (på hela frön t ex Kung Markatta) och pressad citron. Blanda med hackad rostad aubergine, olivolja, mortlad vitlök och spiskummin. En riktig snabbis om du gör den med färdig auberginemos (se bilden).
Ajvar eller pinjur
En intensiv röra med paprika i basen. Finns färdig på burk. Granny's Secret är godast och dyrast. Sevan en billigare trotjänare. Strö över mycket rostade solrosfrön eller krossad mandel.
Enkel linspastej
Om du inte rullar kofta-rullar på smeten funkar den utmärkt som mackgucka.
Samma linspastej, fast i finkostym
Vill du ha mjukare smaker och mer must på din linspastej är det här ditt val. Om du inte är rädd för lite extrajobb.
Rostad rotsakspastej
Mixa ugnsrostade morötter med citron och lite vatten. Rör ner olivolja, tahini (Kung Markattas på oskalad sesam) och harissa. Lite finmortlad vitlök fulländar!
Vegetariska pålägg (innehåller ägg eller mjölkprodukter):
Vändstekt ägg med chipotlemajo, salladslök och färsk koriander
Hårdstek ägget i riktigt het olivolja så att deet blir lite knaprigt i kanterna. Blanda majo med lite chipotletabasco, koriander och finhackad rödlök. Gärna några salladsblad och skivad avokado.Vintermums!
Fetaoströra med rostad paprika
Blanda tjockyoghurt, smulad feta och rostad röd paprika. Finhackad rödlök och lite smulad mynta om du vill.
Hemgjord färskost med rostade kummin och gräslök
Låt filmjölk rinna av i kaffefilter eller i kökshandduk och durkslag minst 6 timmar. Smaka av!
Det här är det absolut enklaste receptet jag har på linskofta. Förvånansvärt gott och en välsignelse för nybörjare i köket. I originalreceptet ingick en hel gul lök som finhackas, frästes mjuk i olja och fick sjuda med linserna. I bland är jag för lat. Än sen då?
Jobbig grej: Jag kommer snart att publicera en ännu godare variant, som dock är lite mer omständig att laga. Jag är ju som jag är.
Bondbönor. Himmelskt att äta. Helvetiskt att skala. I det här receptet behöver du faktiskt bara skala dem om de har tjockt, grovt skal. Visserligen är bondbönorna i säsong på hösten, men i frysdisken är det skördefest året om. Och om du ändå ska mixa dem funkar det riktigt fint med frysta. Jag använde en liten rund sort som finns på Picard och även i vissa Mellanösternaffärer. Picard har även skalade bondbönor.
Jag tycker om att kombinera bondbönor med älskliga örter som framhäver den gröna smaken. Kombinationen dill, mynta och libbsticka i proportionerna 3:1:1 är nog favoriten. Men även basilika och citrontimjan i proportionerna 5:1 är förtjusande. Och sen är det bara att prova sig fram med dragon, persilja, körvel etc tills du hittat en egen favorit. Eller så kan du välja att hålla den neutral och bara strö över de örter du får lust till i ögonblicket. Om du vill ha mer finstämd smak kan du ersätta vitlöken med gräslök, men då blir det renast smak om du skär den riktigt fint och rör ner den med olivoljan.
Röran passar även bra att servera till en tomatsallad, kallskuret kött eller som tillbehör till ugnsbakad fisk. Smaksätter du den med dill och pepparrot står den sig fint till rökt fisk och kött. I kyl håller sig röran i ungefär tre dagar. Men den är ärligt talat rätt bedagad på den fjärde dagen.
Är man kulturkofta gillar man givetvis bulgurkofta. Mitt recept är en spinoff på den turkiska paradrätten kofta. Vi pratar alltså om små kalla veganbullar som passar enormt bra på picknick eller sommarbuffé. Dessutom är orullad röra ett fantastiskt vegnskt smörgåspålägg. Du kan förstås använda en klick i mina wraps som är världsberömda i hela Herrängen. Eller servera som snacks eller tillbehör till grekisk sallad. Eller … äsch, det får du räkna ut själv. Inspiration kommer från den begåvade kocken Felicia Kiper Hellman.
Naturligtvis är det fritt fram för hämningslösa innovationer! Vill du ha ännu mer smak kan du blanda ner hackade svarta oliver eller soltorkade tomater. Finhackat torkat fikon är också kalasgott i (och så jobbigt att hacka att det i princip är minuskalorier). Jag som gillar krunschig konsistens blandar vanvördigt ner rostade melonkärnor, mortlad rostad mandel eller grovhackade rostade valnötter. Finhackade färska fikon är vansinnigt gott i. Smulad fetaost är en annan höjdare. Om du är vitlöksälskare kan du lägga till två klyftor vitlök som du mortlar till mos med en nypa salt, tillsätt samtidigt som de mortlade kryddorna.
Smart grej: Gör bullarna rejält syrliga om de ska stå framme på buffé. Syran ökar hållbarheten. Om du struntar i att röra ner örterna ökar hållbarheten också, strö dem över vid servering.
Glutenfritt: Ersätt bulgur med en dryg deciliter polenta. Då måste du tillsätta den när linserna kokat ca 10 minuter. Och rör om ofta, för det bränns vid lätt.