Marcellos Farm ligger utslängd mellan Absolut's fabrik och OLW:s stora chipsfabrik i skånska Uggarp. Farmen drivs av Marcello och hans fru Inge, två ekologiska holländare i exil. Farmen odlar ungefär 40 olika sorters grönsaker. Största kunden är Årstiderna.
Den senaste veckan har jag stått under tak, på ett jordgolv med halm på och lagat mat på ett utomhuskök i friska vindar, ömsom sol, ömsom regn. En utmaning för en vanligtvis ganska högklackad person. Tillsammans med Maximillian och Isak, två mycket roliga kockar, har jag lagat inte mindre än 67 maträtter av olika grejer som vi hittat ute på åkrarna kring farmen. Det hela blir en bok så småningom.
Av allt jag lärt mig är det särskilt en sak som överraskat, och det är att Mads Mikkelsen och Don Draper av alla människor jobbar på Årstiderna i Sverige. Visste ni det? Jag undrar om inte fler människor skulle skaffa ett abonnemang (själv rekommenderar jag stora Mixlådan men Don tycker hellre att jag ska skaffa Lantlådan) om de visste att Årstidernas grönsaker hanterades av de här glammiga personerna.
Kommentarer
Åh, salladen och dess smak har en mycket rimlig förklaring enligt Marcello – i dess tidiga ungdom drabbades den av en traumatiserande köldknäpp som gjorde den bitter och därmed lite komplicerad att ha att göra med.
Busted! ;)
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9127352595
Din upphetsning är fullständigt relevant, tro mig. Man känner sig mäkta speciell och utvald när man kommer hem och det står en fullpackad presentlåda utanför dörren. Det är en upplevelse jag unnar alla människor med smak och stil.
Alla kokböcker utan ordet "smaker" i titeln är värda att kolla upp.
Haha, även alla kokböcker utan ordet "mat" borde ha visst företräde.
Jag tror att den oskrivna regeln inom kokboktitulering lyder att ordet "mat" måste ingå i titeln om omslagbilden utgörs av ett porträtt på kocken i fråga, och att ordet "smak" måste vara representerat i titeln då omslagsbilden utgörs av en tallrik med mat på.
Spännande, jag anade väl att det var något speciellt med Marcello's som förresten har hittat till Möllevångstorget också. En mörk, vacker och något besk sallat är min favorit. Huvudet är platt och runt som en aster ungefär.
Jag vet inte var Uggarp ligger, men Absoluts destilleri ligger definitivt i Åhus.
Åh! Jag beställde min första låda förra veckan. På torsdag kommer den. Jag tycker att det är onormalt spännande (kanske är jag för matintresserad..).
Ingår det bara råvaror som farmen odlar? Eller har ni också använt vilda växter, svampar, sorkar, kaniner, storkar och annat vilt som ni "hittat ute på åkrarna kring farmen"?
Jag tycker inte att det behövs såna argument för att prenumerera på Årstidernas lådor. Inte ens Mads och Don nedknökade i lådan och iförda enbart varsin strategiskt placerad rosett skulle göra mig lyckligare än det nuvarande innehållet.
Kurt: Man fick ta med sig sina favoritkryddor och smaksättare och med på plats fanns det ett ganska generöst urval torrvaror och kolonial. Den som ville kunde komplettera med diverse roadkill, men det var ett pressat tidsschema så jag tror inte att någon hann.
Lisa: Det är julafton när min låda kommer. Det har hänt att jag fällt en liten tår av glädje över att grönsaker kan se ut sådär, dofta sådär, smaka sådär som de tydligen kan när man får dem från små, hårt stretande ekologiska och biodynamiska leverantörer. Men det kändes ändå väldigt lyxigt att den här typen av karlar sannolikt rört vid min mat med sina nakna händer. Jag kan inte förneka det.
när kommer boken??? jag trodde den skulle dyka upp snart. längtar.
Boken Om jag var din hemmafru kommer ut på Norstedts strax efter bokrean i februari.
Jordens bästa mat, som äventyret i Österlen syftar på, kommer ut till våren.
Det är två väldigt annorlunda produktioner. Om jag var din hemmafru har vi arbetat med i nästan ett och ett halvt år, är ett slags praktverk och kommer sannolikt slå alla tidigare världsrekord i matpornografi, matfotografi, kokboksdesign och allmänt bokhantverk. Ett vansinnesdåd i bokform, skulle man kunna säga.
Jordens bästa mat är experimentell på ett annat sätt, något mer normal i sitt utförande men annorlunda i sättet vi producerat recepten i den.
Åh, lilla salladen...
Vampire Bill då, jobbar inte han också på Årstiderna? Hoppas, hoppas...
Känner inte igen namnet. Tänker du på en lång kille, mörk med liksom lite smala ögon och bra kindben? För han är på Ekolådan.
@Lotta
Det låter rimligt att Anna tänker på "en lång kille, mörk med liksom lite smala ögon och bra kindben?".
Men av det lilla jag sett av vampyren i fråga undrar jag ändå om han inte är ganska kort ändå.
Och på tal om årstidernalådan, jag avskyr julafton men älskar lådan. Jag tror att den ger mig samma känsla som julafton ifall jag skulle uppskatta julafton.
Antager det är du som är vacker och med på bild i dagens SvD
http://www.svd.se/mathalsa/mathalsa/recept/ny-kokbok-jordens-basta-kak_5...
Haha. Ja. En annan bok som jag har en liten del i. Kommer på Ordfront, detta trevliga lilla förlag. Vacker minsann. Tack tack. Ja, jag ser som vanligt glad ut när jag får stå och steka någonting.
Sidor