Mai Tai Royal
Är det nyårsafton så är det. Vi riktar blickarna mot passande buteljer. Man har ju hört att Champagne hör nyårsfirandet till och borde således även stjälpas i cocktailglasen denna dag av nostalgi, sorg och förhoppning. På drinkmenyn till matlagningen stod därför Mai Tai Royal. Mai Tai i sig är en komplicerad historia om man vill göra den på "rätt" sätt. Skulle kräva resor till både Västindien och dåtiden för att få till den enligt det gamla receptet. Men, man tager vad man haver. Mai Tai Royal är ett slags förenklad Mai Tai som hälls i Champagneflute och "toppas" med den ädla, franska drycken. Vi använde Billecart-Salmon igår. En Champagne gjord på alla tre druvsorter - Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier.
Mai Tai Royal
- 2 cl añejorom
- 1,5 cl orange curaçao (eller Cointreau som vi använde)
- 1,5 cl orgeat (mandelsirap)
- 1 skvätt limejuice
- 5 cl Champagne
Shaka alla ingedienser utom Champagne med mycket is. Sila upp i en Champagneflute och toppa sedan med bubblet.
Drinken blev i blekaste och sötaste laget och saknade syra. Efter ett par minuter så tonades sötman ned en smula och syran började vakna till liv. Dock inte tillräckligt. Jag skulle rekommendera att man använder en blanc-de-blanc-Champagne som har en betydligt stramare ton och tydligare syra. Eller ta en större skvätt limejuice. Minska gärna orgeaten ett par droppar. Med de justeringarna så tror jag vi får access till lite flådigare cocktailrum. Det lär spritta lite mer i kroppen och man kan sannolikt be om påtår utan att riskera en klibbig tunga. Så ska jag göra nästa gång.