Makrill: Fet fin fisk
— Är det inte tråkigt att vara fiskhandlare idag?
Jag frågar naturligtvis fel person om jag vill ha ett uppgivet svar. Pär-Anders är den gladaste fiskhandlaren i Stockholm. Det även efter Isabella Lövins bokbomb briserat i fiskdisken. Du hittar honom på Hav i Hötorgshallen. (Det är för övrigt något visst med fiskhandlare. Far och son Hamberg i Uppsala är också pangkillar.)
— Nej, vi har massor av grejor. Ekologisk lax och räkor. Musslor. Och makrillen är alldeles fantastisk.
Pär-Anders sänker rösten och blir lite konspiratorisk:
— Du vet det mesta av makrillen fångas på sommaren. Men det är precis nu den är som bäst.
Den blicken går inte att motstå. Inte makrillens blanka friska ögon heller, för den delen. Jag bestämmer mig för att köpa makrill till helgen.
Fisken ska lagas på sydindiskt vis. Kryddstekt med en tomatsås med ingefära, rostade senapsfrön, gurkmeja och de fina aromatiska currybladen jag hittade på Taj Mahal på Kammakargatan häromdagen. Fiskdiskar kan fortfarande innebära lyckorus. Och den här sortens shopping sanktioneras nog även av kutursidorna.
Recept kommer!
Kommentarer
Jag var tillsammans med en tjej från Gbg en gång i tiden. Ofta på hennes familjs bord: stekt makrillfilé, kokt potatis och lingonsylt. Väldigt basic för en västkustbo - fantastiskt för en 08:a. Så nu ska jag gå till Hav och sedan bjuda ungarna på denna delikatess!
Även jag var och fyndade på Hav idag. Inte assisterad av Pär-Anders denna dag (men visst har han en sällsynt förmåga att inspirera). Idag blev det den lilla godbiten fjärsing. Varning, se upp för taggen. Härlig lätt smörstekt efter en vända i rågmjölet.
Pär-Anders tippsade dock om att nästa vecka kommer de att få in karp. Varning för alla centraleuropeer som kommer att rocka loss på karp till jul. Var ute i god tid.
/T
Jag har hittat frysta makrillfiléer som jag tycker håller väldigt bra kvalitet. Kvällens middag blev också väldigt basic, stekta filéer, senapsglaserad potatis blandad med rucola. Måste testa med mammas lingonsylt från de småländska skogarna.
Hmmmm makrill skall väl endast köpas i västra Sverige?
ninna: Jag tycker också att fryst makrill är betydligt bättre än sitt rykte, och framför allt ofta bättre än färsk, i alla fall här i de rätt dåliga fiskdiskarna här vid Kalmarsund.
Undrar om det inte blir lite makrill till middag idag ändå?
Jag lägger gärna en röst på inkokt makrill, perfekt som nattamat.
När jag 17 år gammal jobbade på färjan (Svanö och Stjärn) mellan Strömstad och Kosteröarna brukade min arbetskamrat Stefans pappa fiskaren komma med sin lilla enmansfiskebåt och slänga upp kanske fem stycken helt nyfångade makrillar på däck. Stefan stekte dem i smör rakt upp och ner och det är den absolut godaste fisk jag ätit i hela mitt liv. Jag kommer inte få uppleva det igen, tyvärr. Varför ska det vara så.
Annars rekommenderar jag Pluras koster- och fiskhyllning i en av höstens gourmetutgåvor.
Förlåt västkustfascismen!
Makrill (eller måckel som vi säger på framsidan) är i sanning en fin fisk. Billig är den också, går för omkring fem kronor kilot på Fiskhamnen här.
Själv föredrar jag den rökt. Varför låta klotgrillen stå undangömd i garaget under vinterhalvåret, rök några makrillar nu när den är som bäst. En rejäl näve hickoryspån, blötlagda ett par timmar, på en rejäl glödbädd, på med locket och avnjut resultatet efter ungefär en timme.
Underbart för kylskåpsplundraren att pilla bort lite kött att lägga på knäckemackan tillsammans med en stor klick citronmajonäs.
Oj vad jag skäms nu för att ha propagerat för makrillen. Samtidigt vill jag tacka dig Lisa för tipset om Isabella Lövins bok, som jag totalt hade missat.
Efter sedvanlig snabb service på CDON.COM så hade jag boken i min hand mindre än 24 timmar efter att jag beställt den.
Än så länge har jag bara kommit till sidan 60, men jag har redan varit tvungen att pausa flera gånger i läsningen, på grund av upprördhet, och ta mig en lugnande virre. :(
En sida med namn, bilder och hur de bidragit till att bli Östersjöns Dödgrävare förespeglar mig. För inte kan vi låta utrotningen av vår underbara torsk få gå obemärkt förbi?
Suck, är det nu alltså bara Pollock och Hoki som gäller för oss som är miljömedvetna? Kanske skarpsill också. Hmmm... men kom det inte nyligen en larmrapport om att Janssons Frestelse var i fara? Vår svenska ansjovis "tillverkas" ju som bekant av denna fisk. Det är mycket man inte förstår...
Åh, jag ser nu att det är gult ljus på makrillen. Trodde faktiskt att den var OK. Nåja, det var ju inte dödsskallemärkning. Men den på Hav skulle visst vara OK. Det beror ju på hur den fiskas.
Vill tipsa om www.svenskfisksoppa.se, en webb med just fisksopperecept där bästa receptet vinner fina priser!
Varför inte lägga upp dina recept även där? Jag lovar att rösta på dig!
Mvh
Mardin
Sidor