Just nu bor jag i ett kök som inte är mitt. Köket är väldigt välutrustat när det ska räknas kastruller och vitt bruksporslin men det finns ett stort svart hål - knivarna. Hålet är inte så svart att det saknas knivar, de är bara j-ligt slöa. Så slöa att varje gång jag ska laga middag blir jag på lite dåligt humör. Dessutom är knivj-larna tunna sådana som ligger lätt i handen. Så tills jag har fixat en vass kniv så håller jag matlagningen på en minimal nivå. Åtminstone hackandet.
Tur att det då finns en dator som inte är hackad. I den har jag letat fram lite gammal skåpmat, passande att publicera på en blogg med asiatisk mat och att laga i en månad med R. Den gamla tumregeln som innebär att fisk och skaldjur är som bäst i månader som innehåller R håller än. Det vill säga från september till april. Detta beror ju som du förstår inte på att fiskarna har semester övriga månader, utan på vattentemperatur. När vattnet är som kallast är fisken som godast.
I min dator hittade jag några finfina asiatiska recept med fisk, eller rättare sagt, fiskrecept med asiatiska smaker. Så här i murbyggartider gäller det all hålla tungan rätt så man inte upprör någon galen autentitets-jägare.
Varför inte testa att frityrsteka en hel fisk, laga en ljuvlig röding med sojasmör eller en fisksoppa med gurkmeja och dill? Jag hittade flera riktigt fina fiskbiffar och en inspireranade koreansk bläckfiskrätt här på Taffel som jag också lade till.
Efter januaRi kommer ju febRuaRi, maRs och apRil så det gäller att fylla på i receptförrådet.