Manar till bojkott mot svenska stjärnkrogar
Jag brukar utgå från antagandet att mina medmänniskor är solidariska och empatiska individer. När jag går på restaurang och betalar notor på tusentals kronor så förutsätter jag inte bara att varje råvara har behandlats med respekt och medvetenhet om både jordklotets och djurets välbefinnande, jag förutsätter också att alla som jobbar på restaurangen får skäligt betalt av ägaren.
Sorgligt nog är det sistnämnda inte fallet på i alla fall två av de restauranger som figurerar med stjärnor alternativ topplaceringar i statusguider som le Guide Michelin och Pellegrino 50best. Det finns ett slags hallicksystem i Stockholms diskvärld, som alltså används av några (oklart hur många) av de absoluta toppkrogarna. Systemet ser ut som så att det sitter en kille och säljer disktjänster till restauranger, han inkasserar vita avtalslöner från restaurangerna för att se till att mätta deras diskbehov. Oerhört praktiskt för kunderna som har ryggen fri genom att betala skattade avtalslöner och alltid kan lita på att någon står och diskar deras disk utan att någonsin behöva bekymra sig om hälsoproblem eller personalflykt.
Vad jag vill sätta ljuset på är inte något lagbrott, för jag är övertygad om att alla luckor är igenstoppade vad lagen beträffar, i alla fall ur restaurangernas perspektiv. De kan ju utan problem visa upp att de betalar ut fulla löner. Problemet är att alla fördelarna som restaurangen vinner med servicen slår mot personen som faktiskt står och diskar. Diskaren får vad som blir över när hallicken tagit sitt, hur mycket det är vill jag inte spekulera i, och får inte ta del av de trygghetssystem som gäller normala anställda.
Jag hörde från en krögare historien om diskaren som bönade och bad, slitande i sitt anletes svett, att få bli anställd direkt av krogen. Krögaren beklagade att det inte var möjligt, eftersom systemet ju hade så många fördelar för restaurangen.
Jag personligen gör valet att stå utanför anställningstryggheten, skriver i princip aldrig avtal och är i och med att mitt medlemskap i Jusek (restprodukt från tiden vid universitetet där intressanta föreläsningar i Juseks regi krävde medlemskap och jag gick med för ett engångsbelopp, föreläsningarna ställdes in och jag blev fram till förra året trakasserad med deras medlemsmagasin) gick ut förra året inte medlem i någon fackförening. Det är mitt val och det är jag beredd att ta konserkvenserna av. Däremot tycker jag det är självklart att om man garanterar kockar och servitörer ("svenskar") avtalsenliga anställningar så ska man göra detsamma när det gäller diskare från Iran eller Irak.
Nu handlar detta med största sannolikhet inte om att man värderar egenskapen att kunna lägga något på tallrikarna högre än den att hålla desamma rena. Jag skulle tro att det handlar om att svenskfödda är medvetna om trygghetssystemet de har rätt till medan nytillkommna tillskott till den svenska populationen kan sitta på tillfälliga (om ens existerande) uppehållstillstånd och med bristande kunskaper om den svenska arbetsmarknaden och det svenska språket som sätter dem i en mycket utsatt situation. Att utnyttja det är förkastligt.
Att utnyttja det samtidigt som man har fyrsiffriga snittnotor i matsalen är upprörande och borde föranleda bojkott. Härmed inleder jag en bojkott mot Restaurang Lux och Oaxen Krog som jag vet använder systemet enligt förstahandskällor. Jag ber alla krogar som använder sig av tjänsten att genast säga upp den och ge diskare avtalsenliga löner.
Vid senaste på besöket på Rolfs kök stötte jag på en gammal bekant, den irakfödde diskaren från Oaxen. En jättetrevlig kille som tacksamt tog emot den lönen han kunde få utan att bråka. Jag vill förtydliga att det inte är han som har beklagat sig över systemet. Det skulle glädja mig att få höra att diskarna i Jureskogkoncernen får avtalsenliga löner och inte anställs genom diskhallickar. En bojkott mot Rolfs kök skulle göra mig ont.
Det gör mig ont att behöva argumentera för människors lika värde.
Kommentarer
Har dagstidningarna skrivit nått om det här?
Robin: Lite off topic men det måste sägas:
Jag som kock väljer inte att arbeta 250-300 timmar i månaden, det gör kulturen i branschen åt mig. Vem vill jobba hundratals övertidstimmar utan att få betalt? Vem vill jobba åt en restaurang i åratal som ständigt struntar i LAS och undviker att ge sina kockar fasta anställningar?
Jag tycker att du spär på machokulturen inom kockyrket när du insinuerar att en kock som jobbar för mycket och protesterar gnäller. Det finns lagar i Sverige som toppkrogar fullkomligt skiter i rent ut sagt. En kock ska inte klaga. Då är man en mes. Det är så förlegat, till och med barnsligt. Nya kockar (och nu även du Robin) hjälps åt och gör att denna kultur reproduceras år ut och år in. Varför är det coolt att jobba 250 timmar i månaden och mista all form av normalt liv med familj och vänner? Mat är en passion men ett jobb är fortfarande bara ett jobb. Jag är övertygad om att fantastisk mat kan lagas utan 9 långpannor i sträck och då kanske vi till och med kunde få in andra människor än bara 20-åriga killar som bränner ut sig efter några år. Kanske en kvinna i köket? eller ännu värre, en mamma?
Nisse: Håller med dig, som anställd i ett sånt kök är det dessutom oerhört svårt att göra sin röst hörd eftersom att jobbet riskeras. Ibland undrar jag om kockbraschen fastnade i stenåldern?
Lux öppnar 8 april och Oaxen flyttar helt enkelt driften från ön till djurgården efter nästa sommar. Tveksamt att det skulle påverka personalpolitiken. Dessutom är problemet med största sannolikhet mycket mer utbrett.
Jag tycker det här fenomenet ska hållas isär från personalpolitiken i allmänhet. Nog kan väl en kock som får slita ihjäl sig för en månadslön få tycka synd om sig själv men faktum är att han väljer det själv. Nyinflyttade diskare sitter i en väldigt svår sits och måste ta de jobb de kan komma över. Det här handlar om att utnyttja en grupp som inte kan försvara sig. Det kan en svensk kock göra.
Intressant spår där Lisa. Håller med till stora delar av vad som skrevs. Naturligtvis handlar allt i slutändan om pengar. Samt girighet.
Nu när du nämnde kaffe kanske man borde ha "rättvisemärkt personalpolitik" stämplat på krogdörren?
Det här är ett väldigt stort problem inom krogbranschen. Inte bara det här med diskarna utan även att övrig personal ses som en förbrukningsvara. Det finns krogar som betalar en månadslön till en anställd trots att det krävs minst 250-300 timmar för den personen att klara av sitt jobb. Han eller hon jobbar således ständigt övertid utan att få betalt för det. Detta är lite av en självklarhet inom branschen. I senaste numret var Gustav Otterberg intervjuad. Läsvärt och mycket fokus på just detta. Bara ett tips.
Lux håller ju stängt och Oaxen ska stänga... men man kan ju föröska påverka dom till skärpning vid deras respektive nyöppningar.
Bra bloggat...det här är ett i synnerhet i storstäderna vanligt förekommande fenomen (säkert på landsorten också, men det vet jag inget om) det gäller förutom diskare ofta även städpersonal på hotell i alla kategorier, det är ju underligt att skattemyndigheten inte ägnar mer tid åt detta än alla nya regler och tidsbokföringssystem dom inför i branchen.
Tråkigt att höra att fenomenet är utbrett. Utvidga gärna listan på krogar som ska omfattas av min bojkott!
Det är nog tyvärr rätt många, jag hade flera diskutioner med min arbetsgivare (som idag är uppköpt och inte finns kvar i samma form) i Stockholm under många år, affärsiden sammanfattades med "En hederlig restaurangupplevelse", man behövde inte va mattegeni för att räkna ut att om diskbolaget skulle tjäna pengar och tog (för 7 år sen) 75 kr i timmen för att ha en diskare på plats, så vad det ju knappast vad han tjänade? Men även i dom finaste familjer...så är mammon mäktigast.
och dom 75 kr inkluderar ju sociala avgifter...som diskbolaget ska stå för...
Hm ingår någon form av kontroll av skäliga arbetsförhållanden/löner i krav-märkningen av restauranger tro?
Fusk sätter alltid en dålig smak på maten, varesig det är halvfabrikat eller utnyttjande.
Visst är detta ett problem och som Tore säger så är det nog betydligt mer utbrett inom andra delar än det du tar upp. Jag skulle inte vilja gå så långt att säga att det är fel att outsourca kompetens då detta sker inom alla andra sektorer i samhället och det finns nog minst lika seriösa städföretagare som som de fula som sliter lika hårt som alla vi andra för att kunna vara stolt över sin rörelse, sitt arbete men samtidigt få det att gå runt. Jag hoppas & tror att alla företagare är tillräckligt smarta så de vet om en offert är "omöjlig" då all personal borde behandlas väl & ha möjligheten till ett skäligt liv. Att man betalar ut en vit lön kanske räddar ansiktet i systemet men man måste tänka längre än näsan räcker ibland så att man kan titta alla som sliter hårt för en på krogen i ögonen. Att det är svårt att driva ambitiösa krogar i ett land med högt skattetryck och dyr personal är tyvärr ingen ursäkt men man kan hoppas att det blir billigare att anställa och på det viset lösa en del av problemen.
Personligen är jag ingen fan av facken då jag tycker att de inom en del industrier motarbetar sina företag & kanske sorgligast av allt att flera av dem går emot sina medlemmar. De har haft en viktigt del i att bygga upp ett välfärdssamhälle för arbetare i Sverige men det är annorlunda tider nu...
Om man ger sina anställda bättre lön, bättre förmåner, mer flexibilitet och möjlighet att påverka sitt arbete än kollektivavtalen så ser inte jag ngn anledning till varför facken ska gnälla. Det är ju ingen lag att alla företag skall ha kollektivavtal och då ska man heller inte utföra blockader och liknande aktioner som målar upp en bild av att man är en "ful fisk".
Däremot så behövs väl ett system för den stora massan då problem som du beskriver faktiskt fortfarande existerar.
Jag hoppas bara Robin att du har vättentäta bevis då det inte är okej att hänga ut ställen för att sedan tvingas backa bandet....
Vad borde "ärlig timdebitering" ligga på? Med/ utan moms.
Någon på s.k. bemanningsföretag som kan berätta?
Lars: Uppgifter direkt från krögarna på den ena restaurangen, som jag förstår det står de för sina handlingar även om jag tycker det är fel.
Jag tycker inte det finns några ursäkter. I synnerhet som att det i oproportionerligt hög grad är en viss grupp som utnyttjas, arbetslösa invandrare som är utanför systemen.
Jag delar dina åsikter om facken, men det här är inte en fråga om vare sig outsourcing av kompetens eller missnöje med fackliga avtal. Det här handlar om att utnyttja en grupp som inte har möjlighet att stå upp för sina rättigheter. Människor som inte bara ska överleva utan dessutom i många fall förväntas skicka hem pengar till släktingar.
Patrik: En god idé, tyvärr tror jag den här typen av avtal göms undan i de befintliga "shyssta villkor"-kontrollerna.
Jätteglad att du lyfter detta. Det kräver inte mkt för att restaurangerna skall ta sitt ansvar. För 20 år sedan var detta en självklarhet.
Tycker det är riktigt bra att du lyfter denna tråd för detta är ju inget annat än rena självklarheter och om sanningen skall fram förväntar man väl sig att alla skall ha samma förutsättningar och skyddsnät på sin arbetsplats!
Man blir förvånad att inte fler prioriterar möjligheterna med att vara den bästa arbetsgivaren och fördelarna det bär med sig...
Intressant diskussion. De krogar jag jobbat på i sthlm använde sig av detta system. Det är precis som du skriver. Ett vidrigt sätt att utnyttja människor på. Jag har en väldigt delad åsikt då det gäller fackföreningar. De är otroligt viktiga men samtidigt har de i vissa fall för stor makt. HRF har för liten. Det är tufft för krögare att överleva men anställningstrygghet ska gälla alla, oavsett position på krogen eller vilket land du kommer ifrån. Detta är nog inte lika utbrett i mindre städer inom krogbranschen men har däremot upplevt det då vi köpte flyttstäd, kommer aldrig att göra om det. Solidaritet och rättvisa kommer från vänster aldrig från höger. Nu har vi en borgerlig regering i sverige som förespråkar bla rut och rot avdrag. Så länge folk arbetar spelar de ingen roll om de måste ha 2-3 jobb för att kunna betala sina räkningar. Jag har full förståelse att många som läser din blogg kanske röstar blått, det har jag inga problem med. Däremot gör inte jag det. Tänker inte heller diskutera vidare i den politiska djungeln utan tycker att ämnet är värt att diskutera vidare ur krogsynpunkt...Jag tycker också precis som Lars att du måste ha bra belägg för detta då Lux och Oaxen hängs ut...
För att¨återkomma till källorna. Ämnet var uppe till diskussion på Oaxen så uppgifterna kommer direkt från krögarna. Det är ett val man gör där smidigheten för arbetsgivaren värderas högre än tryggheten för arbetstagaren. Jag vill poängtera att personalen i övrigt behandlas bra. Problemet är isolerat till diskaren.
Jag tycker inte heller att det ska behöva vara en politisk diskussion. Att alla människor som arbetar på en svensk restaurang, i synnerhet när vi pratar om en och samma restaurang, ska ha rätt till vissa grundläggande skyghetssystem, som exempelvis en acceptabel lön. Det handlar om alla människors lika värde och att det är fel att utnyttja en människa som befinner sig i en trängd situation.
Arbetare måste ha möjlighet att organisera sig, annars blir det arbetsgivarens marknad, men facken verkar sakna förmåga att se det hela ur ett vidare perspektiv. Högsta möjliga löneökning behöver inte vara detsamma som det långstisktigt bästa för branschen, både arbetstagare och arbetsgivare. Därför ställer jag mig utanför det fackliga systemet så gott jag förmår.
Sedan tycker inte jag det ska behöva finnas ett fack för att alla människor ska behandlas lika, det handlar om grundläggande värderingar. Om jag betalar tusentals kronor för en middag kan jag inte acceptera att den principen inte efterlevs. Det finns inga ekonomiska trångmål i världen som ursäktar det. Nu föreligger det inte heller några sådana i detta fallet.
Jag håller med Anders om att en god personalpolitik alltid lönar sig i längden. Men jag tror en utsatt diskare har svårt att rösta med fötterna.
Bra Robin, du ökar din Janne Josefsson-profilering med 200%! Men kan vi inte få veta vilka vi ska bojkotta?
Cristoffer: Lux och Oaxen i första hand. Men om någon vill bidra till listan är jag väldigt tacksam. Jag misstänker Jureskog-koncernen också eftersom jag träffade en diskare som jobbat genom denna tjänsten på Roffes, men bevisen är otillräckliga.
Så sant Anders, för att det ska bli en verklig debatt om det här vore det intressant att höra någon som faktiskt är för det att redogöra för vilka argument man använder för sig själv också för oss andra.
Sorgligt att det bara är intressant att ta etiskt ansvar när det syns utåt. Ska det krävas än "betalda diskare" dekal för att någon ska vilja vara en god medmänniska?
Diskussionen skall väl ändå inte handla om fackförbundens vara eller icke vara utan om det faktum att man utnyttjar människor under slavliknande föhållanden i sveriges krogelit!
Detta har såvitt jag ser det föga att göra med ett svagt fackförbund utan enbart med värderingar och man värdesätter uppenbarligen den egna vinsten och 50-60% råvarukostnader högre än diskarna.!
Förra årets trend var terroir och alla hade nästan egna trädgårdsmästare kanske 2011 kan bli året när hypen blir kring dom som har egna diskare, men så klart blir väl inte pressen och guiderna lika imponerade av detta!
Det krogarna gör är ju inte olagligt, bara ytterst märkligt och sorgligt med tanke på hur man månar om djurvälfärd, transparens och etik. Tydligen utsträcks inte denna etik till de anställda.
Å andra sidan är det ju samma sak som vi kunder gör när vi köper en kopp kaffe eller en chokladkaka där huvudråvaran producerats under vidriga omständigheter. Vi kunder skjuter ansvaret från oss. Vi vill ha billigt och bra. Inte betala extra eller få ojämnare kvalitet genom att köpa Fairtrade.
Vet att Conran använde sig av ett liknande system när jag var i London, skillnaden var då, om jag minns rätt, att diskarna ibland tjänande mer än commis-kockarna. De jobbade iof sig jäkligt mycket och hårt, fast det var ju precis som alla andra. Inte sagt att jag tyckte det var ett bra system, och de slutade så småningom med det också.
Iallafall, jag har sagt det förut. Minimilönerna i Sverige är alldeles för höga. För kockar, servitörer och diskare. Det blir aldrig någon ordetlig hierki i kök, och alla som känner mig vet att jag är en förespråkare av det. Och om an betalar kockarna minimilöner så är jag inte säker på att de skulle uppskatta om diskaren fick ungefär lika mycket. Och inte krögaren heller för den delen. Hade jag haft en restaurang så hade jag nog hellre lagt pengarna på en bra diskare än en utbildad kock... Bra diskare är svåra och hitta, kockar med utbildning finns det tusentals.
Jag hade dock trott att ett företag som förser restauranger med diskare hade ett liknande system som de i London, är diskaren gick hem med en ansenlig lön och inte utnyttjades. För det är ju helt jävla sjukt.
Ser ju inte ut som jag kommer gå tll varken Lux eller Oaxen på en tid i alla fall, men visst är jag på!
Bra där Crespi! Största respekt för ditt starka ställningtagande.
Jocke: Jag fortsätter häpna. Det finns människor som saknar socialt skyddsnät, som saknar det skyddsnät som en anställning garanterar i form av sjukförsäkringar och dylikt, människor som får slita sig till varje timme jobb de kan komma åt och som ändå inte för mer än en femtilapp för de timmarna de lyckas koma åt. Människor som inte har några pengar och som försöker överleva i ett land som inte är deras eget. Det är utnyttjandet av de människorna jag vill komma åt.
Jag begriper inte hur svenskar kan ha ett av världens högsta materiella välstånd och mest omfattande skyddsnät men ändå vara så jävla benägna att tycka synd om sig själva. Så totalt oförmögna att sätta sin situation i perspektiv till andras. De människorna föraktar jag. Om du vill tycka synd om dig själv får du starta en egen blogg. Jag tyckte inte synd om mig själv när jag gjorde 250 timmars månader utan betalning, eller jobbade mot mat och alkohol, eller mot 40 kronor i timmen eller ...... osv. EFtersom jag valt det själv. Det finns de som inte har något val.
Nästa gång kanske du ska skriva ett blogginlägg om alla servitörer, hovmästare, köksmästare, kockar, kallskänkor, bartendrar & sommelierer som aldrig får betalt för alla sina arbetade timmar. Folk som sliter som djur och brinner för sitt yrke och av rädsla för sin arbetsgivare inte sätter ner foten utan jobbar vidare. Jag kan langa upp några exempel om du vill. Jag har gott om dom.
Olle: Jag tror det är tur att du inte har någon restaurang. Sen finns det säkert tusentals kockar med utbildning men vad spelar det för roll?
Din syn på minimilöner är väldigt underlig? Det är pga minimilöner dessa diskbemanningsföretag kan betala 65kr/ tim åt sina diskare när de sedan tar 115 av krogen. Är det för högt? En kock med 6 års erfarenhet har en timlön på ca 120kr enligt avtal men om han sen jobbar 300 timmar och får betalt för 173 är väl inte lönen särskilt mycket högre än vad diskaren får?
Det jag tycker är mest konstigt är att ju bättre krog du är på desto sämre lön? Borde inte de som är bäst tjäna bäst i det kapitalistiska samhälle vi lever i idag?
Till sist: Fundera varför det är svårt att hitta bra diskare? Kan det ha och göra med att de tjänar inte bäst...
Bra gjort Leijontornet, ytterligare en anledning att besöka nån av era krogar nästa stockholmsbesök...och som några varit inne på här tidigare, kanske dags att "fair trada" restaurangerna också...inte bara kaffet...
Crespi:Så jävla skönt att höra!!Äntligen någon som vågat ta ställning i detta brännheta ämne! Klart som fan att man är intresserad av att inte bara det som ligger på tallriken eller kommer i koppen är Rättvisemärkt.....
SAC har ju länge haft en beaf med Berns om bland annat detta. Det är dock inget som förvånar i en kapitalistisk ekonomi.
Diskfirma fanns här på Leijontornet också när jag började. Detta parasiterande äckel sparkade vi åt helvete och så anställde vi diskarna istället. Nu tjänar de mer än dubbelt så mycket. Det är inte okej att ha diskfirma. Punkt!
Nisse. Okej, för det första. så om man ställer sig och jobbar 300 timmar och bara tar betalt för 160 så får man väl skylla sig själv. Det är ju knappast så systemet är tänkt. Så då kan vi ju börja pdiskutera om att svartlönerna är för låga.
Jag jobbade i skottland som kock för 7 år sedan, då fick jag £4.50 i timmen.
Sen anser jag ju att det är så at man inte ska ha mer betalt för man har många års erfarenheter, utan efter sina kunskaper och hur duktig man är. Bara för en kock har 30 års erfarenhet men är en skitkock ha mer betalt än en med 5år som är mycket duktigare, eller?
Att jag hellre haft en bra diskare beror mest på att om jag skulle ha en såpass liten restaurang att jag skulle stå där själv hela dagarna såhar jag hellre en anställd som inte kommer ha något emot när jag ber dem skala lök, plocka persilja osv och som kommer göra det fort. Men också en diskare som kanske vill lära sig och så småninigom bli kock. För precis som med hur många års erfarenhet man har så tycker jag inte man ska ha mer betalt bara för man gått kockgymnasiet om man inte är duktigare än en som inte ar gjort det.
Men det största skälet till att jag tycker att minimilönerna är för låga är att det inte finns utrymme för löneförhöjningar, vilket gör at det är svårt att behålla personal och därför flyttar folk runt så som de gör och det blir svårt att få någon kontinurlitet i köket. Kockar har inte så mkt att jobba för, när de lärt sig allt de känner att de kan lära sig flyttar de vidare, för det finns ingen väg "upp". Man är kock och that's it.
passar på att be om ursäkt för mina katastrofala meningsuppbyggnader. =)
Eventuellt kan de två hänga ihop Olle. Men jag försöker verkligen gå igenom vilka kök jag satt min fot i. Okej min absolut första köksmästare som tog hand om mig som en total nybörjare och lovade lära mig allt han kunde var möjligtvis lite övermanlig, men verkligen inte överdrivet.
Sedan har jag nog nästan bara jobbat med snälla killar (alltför få tjejer), i alla fall bara på ställen där de snälla trevliga killarna varit i klar majoritet. Jag är medveten om att detta kanske inte är normalfallet, eller jag var i alla fall länge övertygad om att jag bara måste haft en väldig massa flyt. Att en del kanska människor kanske har haft lite svårt med självdistansen och tagit sig själva på lite oförtjänt stort allvar är en annan sak.
Nisse: Jag tycker verkligen inte att det är rimligt att likställa orättvisorna som gemene kock utsätts för med ett system som är uppbyggt för att utnyttja människor i desperat behov av pengar, som saknar alternativ och som är omedvetna eller okvalificerade om och till svenska trygghetssystem. En svensk kock får faktiskt skylla sig själv, han eller hon har alternativ.
Sedan så hade jag heller inte haft några problem med om det var arbetsgivarens marknad som gällde, tjänster betalda efter prestation, om det hade varit konsekvent. Nu är det inte konsekvent. Nu pratar vi om restauranger som gör avtalsenliga uppgörelser med alla utom diskaren som väl kan jobba för 50 kronor i timmen eftersom han inte har något val.
Jag tycker det är helt totalt fundamentalt olika saker. Irakierna tycker jag oerhört synd om, de svenska kockarna bryr jag mig inte ett dugg om, de kan försvara sig själva.
Fast det är ju det som är problemet. Den enda vägen att jobba sig upp är att jobba på de bästa krogarna. Alla som vill upp måste den vägen vandra. Alltså kan krögarna utnyttja personalen att ställa upp på sådana villkor.
De vet om hur det ligger till och utnyttjar det till fullo, det är iaf så jag tolkar systemet.
Att vara kock tycker inte jag ska vara ett högavlönat jobb men du ska ändå inte bli utnyttjad av din arbetsgivare.
Då ær vi ju delvis øverens och det ær ju precis det som ær fel. Skillnaden ær att om grund-/ingångslønerna var lægre så skulle kockar ju jobba sig uppåt i stegen utan att byta restaurang hela tiden. Dessutom skulle man kænna sig mer motiverad om man alltid hade något att stræva efter.
Men ju bættre stælle man jobbar på, desto sæmre ær man, och ju sæmre man ær desto længre ner i hierkin hamnar man. Och precis så bør det ju vara. Och det hela ær ju en balans, hur mycket tid ær man beredd att lægga ner før att uppnå sina mål.
Sen ær det førjævlig att krøgare utnyttjar unga kockar på det viset. Men å andra sidan så hør man aldrig de kockarna klaga, snarare tværtom, utan det ær ju oftare de som inte kænner att de orka lægga ner så mkt arbete før att nå till toppen.
Sen kan man ju jæmføra med andra brancher, finns nog många som lægger ner bra mkt mer tid i månaden før att uppnå sina mål och inte får en spænn før det, såsom musiker, førfattare osv.
Utnyttjandet ær fel, absolut. Men ingen blir tvingad till att arbeta så om det inte vill.
Hoppas Nisse får möjlighet att äta upp påståendet att det är tur att Olle inte har en egen restaurang.
Jag tror inte att restaurangbranschen är unik när det gäller att om man vill bli riktgit bäst och jobba på de bästa ställena så får man stå ut med en del på vägen. Betalning kan trots allt mätas i andra parametrar än pengar. Värdet av den kunskapen man kan få i utbyte av att arbeta med de som är bäst ska inte underskattas, det är tvärtom något väldigt värdefullt som säljs ut istället för lön.
Sedan är utnyttjande aldrig rätt förstås, men samtidigt kan jag tänka mig att få av de bästa krögarna gör några stora pengar, utan de drivs precis som de som jobbar för dem av andra motiv. Halva styrkan i köket på Noma får som jag förstår det inte betalt alls, ändå går krogen med förlust.
När kockandet bara är ett jobb ska lönerna vara rimliga, och det är de, kanske som Olle menar till och med för höga lägstanivåer. Sett över hela branschen är det snarare brist på kvalicerad arbetskraft än tvärtom, det kombinerat med avtalsbundna avtal gör det till arbetarens marknad.
Inget av det har att göra med att skyddslösa invandrare utnyttjas av syniska krögare. Och tur är väl att det inte är inlägget ovan som diskuteras längre, alla människors lika värde hoppas jag är en grundläggande värdering för alla läsare som inte behöver debatteras.
Och Lina, jag vill verkligen inte underblåsa någon machokultur, jag är nog själv både ganska feminin och lätt efterbliven. Jag har heller inte upplevt någon macholkultur, inte på Oaxen, inte på Subway och inte någonstans däremellan. Men de gångerna jag gjort 250 timmarsmånader utan någon som helst betalning, eller jobbat för 40 kronor i månaden, eller jobbat mot boende och alkhol, då har jag gjort det högst frivilligt. Avtalsenliga löner har jag valt bort för andra värden. Det är väldigt missvisande att måla upp bilden av underbetalda kockar som standard.
Jag syftade på att en krog där den bästa personalen på krogen diskar talrikar blir kanske inte heller den bästa krogen...?
Klart som fan att det är frivilligt. Både Olle och Robin har rätt, när det gäller att kunskap inte kan värderas i pengar. Problemet jag har med det systemet är att vissa, inte alla, krögare utnyttjar det till sin fördel. Detta system är fel oavsett vilket land du jobbar i, var du jobbar eller vilken bransch du är i. De som utnyttjar detta till sin egen ekonomiska vinning är inte ett dugg bättre än de som utnyttjar invandrare att diska för skitlöner. Det är samma sak. Det handlar om en människosyn jag inte delar. Det finns sedan fall där människor brinner för saker så pass mycket att de utför arbetet i stort sett gratis, det är beundransvärt men har inget med ovanstående att göra.
Sen kan man inte komma och säga : Det är så det funkar, man tar en för laget, det är tufft för krögarna osv...Lina har helt rätt att det är branschen som trycker på detta tyckande ingen annan. Observera att jag tycker inte kockar är underbetalda, jag gnäller inte på min lön, jag försöker bara påpeka att när det gäller att utnyttja människor som jobbar på krogen är det inte bara han eller hon som diskar faten som utnyttjas, det förekommer på andra håll också...Sen har jag svårt att tro att Robin aldrig upplevt någon Machokultur i ett kök? Det tror jag inte på.
Finstatt vi håller med varandra till slut, mer eller mindre. Jag och nisse att Robin aldrig skulle upplevet någon macho-kultur, och jag och jag och Robin att han är feminin och smått efterbliven. ;-)
Exakt samma sak som pågår med vaktbolagen i stan, anställda på dåliga villkor och "hallicken" tar allt som blir över.
Sidor