Mangold på vardagsvis
Höstens mangold växer fortfarande även om de färgsprakande knippena som säljs på Möllevångstorget krymper vecka för vecka. Färsk eller fryst spenat kan användas istället men i butik brukar man kunna hitta kraftig mangold med vita stjälkar och på olika matbloggar jag följer så har jag sett att Årstiderna skickar med fin mangold när det är säsong.
Jag äter både blad och stjälkar och tillagar numera mangolden ungefär som det står i Cook’s Illustrateds How to cook garden vegetables. Det är en söt liten bok som är en klippa i grönsaksälskarens kök och som Lisa tipsat om någon gång om jag minns rätt. Redaktörerna har testat sig fram till de bästa tillagningsmetoderna för elva grönsaker, för var och en av dem finns tillagningssätt och enkla recept med få ingredienser som höjer grönsakerna ett snäpp till - det är bara att tacka och ta emot. När jag tittade efter vad boken säger om mangold så upptäckte jag att flera av recepttipsen liknar hur jag brukar tillaga mangold och spenat till vardags. Så i receptet nedan kombinerar jag Cook’s Illustrateds instruktioner med egna tillägg.
Dra kryddningen mot det du serverar mangolden till. Jag gillar att bjuda spiskumminkryddad mangold till en sallad på halloumi, bulgur, riven morot, romansallat, lök, oliver och citron.
Currykryddad mangold
Receptmakare: Sofia gustafson
Portioner: 4
Tid: 30 minuter
Currykryddad mangold eller spenat är ett gott grönt tillbehör till exempelvis kyckling eller quorn.
- 2-3 msk olivolja eller annan olja att steka i
- ca 650 g mangold, sköljd och fortfarande lite blöt
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 1 msk grovmalen currykrydda, garam masala eller spiskummin
- salt
- svartpeppar
- ev ½ dl färsk koriander, hackad
- citron- eller limesaft
- Skär bort mangoldbladen från stjälkarna. Skär stjälkarna i centimeterbreda skivor och hacka bladen grovt, stjälkarna ska få ett försprång så blanda inte.
- Fräs vitlöken i en gryta tills vitlöken precis börjar ta färg. Tillsätt kryddorna och fräs i en halvminut.
- Lägg i mangoldstjälkarna, sätt på locket och låt stjälkarna puttra tills de börjar mjukna, det tar flera minuter, rör om då och då.
- Lägg i bladen, sätt på locket och tillaga tills bladen faller ihop, cirka 2-3 minuter, rör om någon gång.
- Ta bort locket, salta, peppra och tillaga på hög värme i cirka 2-3 minuter tills vätskan försvunnit.
- Pressa eventuellt över citron- eller limesaft vid serveringen.
Mangold med timjan och citron
Receptmakare: sofia gustafson
Portioner: 4
Tid: 30 minuter
Med timjan och citron blir mangolden dramatiskt snygg och välsmakande till stekt fisk och potatismos.
- 2-3 msk smör, olivolja eller annan olja att steka i
- ca 650 g mangold, sköljd och fortfarande lite blöt
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk rivet citronskal
- 1 tsk färsk timjan
- citronsaft
- salt
- svartpeppar
- Skär bort mangoldbladen från stjälkarna. Skär stjälkarna i centimeterbreda skivor och hacka bladen grovt, stjälkarna ska få ett försprång så blanda inte.
- Fräs vitlöken i en gryta tills vitlöken precis börjar ta färg.
- Lägg i mangoldstjälkarna, sätt på locket och låt stjälkarna puttra tills de börjar mjukna, det tar flera minuter, rör om då och då.
- Lägg i bladen, sätt på locket och tillaga tills bladen faller ihop, cirka 2-3 minuter, rör om någon gång.
- Ta bort locket, tillsätt timjan, salta, peppra och tillaga på hög värme i cirka 2-3 minuter tills vätskan försvunnit.
- Rör ner citronskalet innan servering och pressa eventuellt över citronsaft.
Kommentarer
Framförallt recept två, mangold med timjan, vitlök och citron, är en favvo. Inte citronsaft för då faller bladen ihop alldeles för mycket och blir mos, har jag lärt mig den hårda vägen.
Spiskummin eller garam masala är helt nytt, den tanken har jag aldrig haft. Måste provas! Gillar!
Perfekt, ska just plocka in de sista stjälkarna från landet! Tack även för boktipset.
Åh, mangold... Förbannade rådjur som åt upp min, jag hade verkligen velat prova dina recept, de verkar fenomenala!
Måste bara tjata lite om min tarta de bladas, mallorcinsk mangoldpizza: bottna med pizadeg och lägg ett par rejäla lager förvälld mangold. Själkar också, annars blir min mamma riktigt uprörd! Strö över hackad/flisad vitlök, några ringar röd paprika och rejält med olivolja drisslad ovanpå. In i ugn tills det ser bra ut.
Det är nog det godaste jag vet!
Jag har ingen mangold hemma just nu men jag lägger de här recepten i min "att prova"-mapp för mangold tillhör mina favoriter.
Vad roligt med respons på mangoldrecepten! Det är bara att testa vidare med dem, annan kryddning, en skvätt grädde på slutet etc. Återkom gärna med era recept, länkar till era bloggar t ex.
Bra, pipopp, att du tog upp citronsaften. Jag upptäckte att jag inte talat om när den ska i. Jag brukar pressa över citron- eller limesaft vid serveringen eller vid bordet och då är det inga problem med mos.
Margit, mangoldpizza låter ju bara för gott!
Anna B: Egen mangold, vilken lyx, jag och Margit, kanske ska prova att odla i kruka?
CrimsonAnna: Du kan testa med spenat men du kanske inte är lika förtjust i det?
Sofia: Jag odlade en massa vacker mangold i somras och hann skörda ett par späda, sköna blad. Sen kom rådjuren.
Nästa år är det elstängsel eller åtminstone hönsnät kring odlingen!
Jomen jag tänkte att krukor kan man ju ställa på ett säkert ställe, men rådjuren kanske tar sig fram överallt?
Jag kom på idén att prova med grönkål-kan det fungera?
hihihi! men hjälp vad de är driftiga och hungriga
Sofia: Våra rådjur är till och med inne i källaren och mumsar potatis och jag lovar att de skulle hämta stegen om vi ställde krukorna högt.
Häromnatten vaknade vi f ö av ett mycket märkligt ljud. Skrapande och konstigt alldeles invid huvudkudden som vetter mot baksidans yttervägg. Vi fattade inte alls vad det var frågan om men smög upp och kollade med ficklampan i högsta hugg.
Visade sig att ett rådjur hade hittat våra gamla kaninmatspellets från den tiden då kaninerna ännu inte hade rymt. Det var väl inslaget men rådjuret var envist och hade lyckats gnaga upp både svart sopsäck och tjock papp. Vi smög ut och sa "bu!" och skrämde iväg det. Man måste ge dem kudos för deras driftighet. Och så smakar de ju gott. Rådjursstek med vitlöksfräst mangold kanske?
CrimsonAnna: Grönkålen behöver koka några minuter eftersom den är kraftigare än mangolden. I boken finns instruktioner för det ser jag nu. Vad tänkte du krydda med? Jag gillar grönkål med miso.
Hej alla mangoldälskare!
Viste inte vad Mangold var innan jag hittade den på en liten trevlig marknad i Hedemora och läste om den på denna hemsidan.
Har just avsmakat den med kryddor och lite grädde.
Gott godare än spenat.
tack för tipsen!
Håkan
Kul att höra, Håkan! Nu är det svensk mangoldsäsong så det är bara att njuta.
Sidor