2007-12-11 av Lisa Förare Winbladh
Märg i benen!
Bara ett kort meddelande för att delge omvärlden att min mans yngste son har tagit ytterligare ett steg in i matnörderiet. Han önskar sig en lammgryta igen snarast, men med bara märgben. Det smältande möra, långkokta köttet som storebror slök, var redundant i hans fall. Det feta mjuka i benen sörplades begärligt.
St Johns nästa? Ja, nästa vecka när ungarna är här igen ska vi leta upp märgben har jag lovat. Vi ska servera dem med hembakat hårdrostat surdegsbröd och kapris/persiljesallad. Har ni tips om var vi köper de bästa märgbenen?
Kommentarer
Förutsägbart förstås, men hos argentinarna i hötorgshallen har de hemskt fina märgben.
Åh, jag kommer ihåg när jag var liten och vi fick en del av en älg efter älgjakten. Mamma kokade pölsa och jag satt och sög märgen ut benen :-D
//Johan
Oj oj, men det var förmodligen bara en tidsfråga :).
aaaah! S:t John - all the memories...
Jag efterlyste i min lokala affär förra veckan. Man ser aldrig märgben längre i charken - jag trodde att det kanske kunde vara efter den galna kon. Kvinnan i charken sa att efter de galna korna så har de bara frysta märgben för det är så liten efterfrågan. Jag som älskar att koka märgben....Så vill man ha färska så får man ta en tur till City gross.
Kokar man dem bara i 20 minuter i 134-137 grader celsius och under 3 bars tryck så ska de vara helt prionfria, de små läckerbitarna till märgben :)
Gå till Segers i Östermalmshallen. De har så gott som alltid fina märgben + allt annat i köttväg av utmärkt kvalitet. Efter "köttfärsskandalen" känns det dessutom extra bra att handla på ett ställe som Segers där de mal allt kött själva (extra plus för egen korvtillverkning, shoppa gärna loss på deras falu-,prins- eller wienerkorv. Och prova absolut stockholmarna om du är korvsugen.
Märgben? Det bästa med Latinamerikanarna (enligt argentinarna i AIK är dom visst från Uruguay, men okej i alla fall) i Hötorgshallen är att dom säger till när deras märgben inte håller måttet. Jag har köpt alldeles utmärkta på Vi Hornstull. Bäst har annars G Nilsson, Hötorgshallen.
Ett bra tips är att äta flankstek och märg enligt ett recept nära dej. Världens godast maträtt.
Senast jag köpte märgben hos latinamerikanerna i Hötorgshallen så var de gamla och härskna upptäckte jag när jag kom hem. Trist och äckligt.
Ja du K, det stämmer ju inte alls med vad jag skrev. Kan det vara att dom ibland är så många som jobbar där och att alla praktikanter faktiskt inte har koll? Hursomhelst: Latinamerikanen är bra på många sätt, men kvaliten är inte alltid så hög som en del påstår. Jag har ju också blivit besviken några gånger.
Sidor