Matlagningsäventyr med Primus och Ola Skinnarmo
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8023","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-436","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"matlagning-med-primus","alt":"matlagning-med-primus"}}]]
Intill oss brinner en brasa som vi kan värma oss vid. Vi är inbjudna av Primus och lagar garam masala kassler med snabbris från kokboken På en låga. Allt går fort att laga – dessvärre har jag inte koll på löken då jag skurit mig lite i fingertoppen så den är inte så brynt utan lite mera rå. Men vad gör det när vi är klara. Det smakar gott som all mat gör när man är ute och håller på med aktiviteter tillsammans.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8024","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-437","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"Ola-skinnarmo_primusk\u00f6k","alt":"Ola-skinnarmo_primusk\u00f6k"}}]]
Ola Skinnarmo berättar om sina eskapader både på nordpol och sydpol. Mellan anekdoterna ger han kloka tips som att ta varmt termosvatten i ett kärl och sätta den lilla behållaren med gasol i vattnet kan hjälpa till att få upp värmen på gasolen och lättare tända gasolköket. Han demonstrerar även hur man värmer brännaren om man inte använder gas utan bensin. Jag blir grymt imponerad av MultiFuel brännaren med olika munstycken för olika typer av bränslen. Sen får vi tips om hur man ska undvika kondens i tältet samt betonar att man helst inte ska ha ett gasolkök i tältet för syret tar slut efter hand.
Alla andra utom jag är duktiga friluftsmänniskor som är ute varje helg och hittar på saker. De pimplar abborre, åker långfärdsskidor, långfärdsskridskor och ägnar sig åt extremskidåkning. Någon vandrar regelbundet. Inspirerande och kul att lyssna på.
Innan vi går in i värmen får vi kika på nya produkter. Produktchefen visar en insats i mörkgrå plast till en kastrull. Den är avsedd att skydda kastrullen men går också att använda som en skål. Han berättar om att han fått flera mail där konsumenter berättar att de råkat ställa plastinsatsen på gasolköket av misstag och hela botten smält. Sådana mail ger honom och kollegorna input för produktutveckling och man kommer att byta färg på den. Just nu är förslaget röd men Ola Skinnarmo säger – varför inte genomskinlig så att det kan bli en snygg salladsskål. Men jag tänker att det som Ola inte äter i 40 minusgrader är sallad, utan torrmat för att hålla värmen. Men varför inte någon av de andra färgerna som de nu lanserar sina produkter i, rosa, organge, ljust grön mfl.
På min andra blogg hittar du ett inlägg till från kvällen med fler bilder.
Mer om kvällen hittar du hos Lantliv i Lägenhet, I Love Outdoor, utsidan Team Vildmark
Kommentarer
MultiFuel brännare är imponerande, men de är också betydligt mera komplicerade, så är man ute på en längre tur så måste man kunna plocka isär dem och rensa om den t ex sotar igen och för en nybörjare är förvärmning av bränsle (bensin och fotogen) ofta ett problem.
Ja, MultiFuel brännaren var nog inget som jag skulle kunna hantera och Ola visade ingående hur man skulle använda den. Hade min sambo Fredrik med mig som är betydligt säkrare på sådana saker.
Sidor