Maxat torg och minimal sallad: Tomater, rotselleri, basilika och hasselnötsolja
Kanske blir jag mätt av att äta de grymma grönsakerna med blicken för medan torget är maxat är min aptit och matlagningsenergi minimerad. I värmen gör jag så lite som möjligt; hackar, mixar, helst ingen stekning eller kokning men jag rostar kanske några nötter eller frön. Salta chips och nötter, köpegazpacho, lassi och färsk frukt har fått duga som mat.
Med mor och mormor på besök blev matlagningen och shoppingen inte mer omfattande men roligare tack vare sällskapet och andra ögon. Mamma valde grönsaker med omsorg och mormor suckade fascinerat över det paradis som Möllevångstorget är på sommaren. Liksom mamma måste jag lukta på rotsellerin, den doftar ju så gott. Torghandlaren bara skrattade men gillade nog ändå vårt engagemang, några vaxbönor köpte vi där också. Annat fint var blomkål, broccoli, tomater, gurka, hallon, persisk basilika, platta nektariner och diverse körsbär: sura och söta, vissa ljusa gula och andra nästan svarta.
Grönsakerna behöver knappt mer sällskap än av varandra eller möjligen smör och salt. Hasselnötsolja som krydda dök upp i huvudet och den var inte alls dum till tomaterna, sellerin och basilikan liksom till vaxbönorna med smör. Hur gör ni med sommarmaten och hur ni skär er rotselleri för att den ska bli godast?
Sallad på tomater, rotselleri, basilika och kanske en gnutta hasselnötsolja
Receptmakare: sofia gustafson
Portioner: 4
Tid: 10 minuter
En somrig sallad för tiden när tomaterna är solmogna och rotsellerin färsk och mild.
- 4 tomater, gärna i olika färger
- 1/4 rotselleri, färsk och mild
- basilikablad
- ev hasselnötsolja
- Skär tomaterna i skivor och rotsellerin i fina bitar.
- Arrangera vackert på ett fat och strö över basilikabladen.
- Servera eventuellt med hasselnötsolja.
Kommentarer
Gud, jag är så avundsjuk så att jag dör. Jättefint komponerad sallad. Jag röstar på hasselnötsolja och några droppar sherryvinäger.
Vissa dagar på torget är overkligt bra. Lycka! Mmm, liiite sherryvinäger får jag prova med.
Inser att jag inte skär min rotselleri alls nuförtiden. Får nog skärpa mig, längtar till att bondens kommer igång på allvar på söder, de färska små finingarna är ju strålande kökskamrater!
Ja, det är inte ofta man får tag på riktigt färsk rotselleri i mataffären. F ö är Bondens i Malmö är inte alls lika kul som den i Stockholm verkar vara.
Selleri och hasselnötsolja, yummie...
Sidor