Mer oseriös branschjournalistik
Givetvis är jag mycket glad att branschtidningen Restauratoren valde att sätta "avslöjandet" om diskhallickar på framsidan i senaste numret som kom ut idag. Förhoppningsvis bidrar det här till att i alla fall några krögare tar sitt ansvar för att ge alla arbetare shyssta anställningsvillkor. Jag tänkte inte ägna det här inlägget i första hand till att diskutera frågan vidare, helt enkelt för att det inte är mycket att diskutera. Men några korta kommentarer. Beklagligt att Henrik Nordström på Lux fortsätter att stå för att vissa människor trots allt är mindre värda än andra och väljer att blunda för problemet. Det kan han fortsätta göra utan mig som gäst på varken BAR eller Lux. Oaxen intar en intressant velig ståndpunkt, det "har inte kännts bra de senaste åren" men samtidigt hävdar man att det är en nödvändighet och det är ju inte lika fel när det finns andra som betalar ännu mindre. Imperiebyggaren Crespi förtjänar alla hyllningar för sitt starka ställningstagande mot diskhallickarna och är förbluffande nog den ende som verkar ha pratat med de berörda diskarna om deras situation. Ett intresse för sina anställda som borde vara en självklarhet. Crespi kallar det hela för sitt rätta namn, slavarbete. Jag gillar Crespi.
Nåväl, det var inte det jag hade tänkt skriva om. Jag tycker mig fått anledning att tvivla på seriositeten i branschjournalistiken. Om man skyltar med en nyhet på förstasidan så tycker jag att det borde vara en självklarhet att redogöra var man fått den ifrån. Men precis som i Mat & Vänner i ett helt annat ämne för något nummer sedan refererar man till mig i högst otydliga termer. Antingen tar man inte det jag skriver på allvar och behandlar det därefter, eller så använder man sig av mig och då är man tydlig med vem som ligger bakom så att alla läsare får möjlighet att själva kolla upp vad det handlar om. Just nu känns det bara som klassisk förminskande maktteknik. Oseriöst och väldigt underligt. Nog måste en oinitierad läsare undra över en bojkott som nämns vid upprepade tillfällen men som utlysts av en namnlös anonym bloggare. Använd gärna mina blogginlägg som förstasidesnyheter men berätta var ni fått den ifrån. Grundläggande journalistisk regel, trodde jag.
Kommentarer
lycka till robin ;)
Om du säger det så. Var på värsta åsikthumöret igår natt tror jag. Någon slags reaktion på att jag planerar att vara from och beskedlig som ett lamm denna gång i stan.
Jo det var kul, klart vi ska ta ett glas men blev dock inte irriterad Robin om du trodde det eller om det var syftet ;)... tyckte bara att det var roligt att bli kallad pretto bara för att man inte förstår en rätt, tror att du skulle kunna hålla med mig om ni bara smakade på den, hehe ... vi är väl alla pretentiösa på ett eller annat sätt ;)
Jag tycker verkligen det är jättebra att de tar upp det, och för egen del bryr jag mig inte om hur de referar till blogginlägget, men jag häpnar över hur dålig journalistik det är.
Jag kan iofs hålla med Nisse att man respekterar dem mer som står för att de skiter i sina diskare än de som bara försöker förklara bort det. Det kanske är vi som tycker att alla människor är lika mycket värda som har fel och huvudsaken är trots allt att man står för det man tycker.
Ja satan det var kul, något glas någonstans nästa gång kanske? Kunde inte låta bli att driva med dig när du började bli irriterad :). Vem är inte pretentiös?
Håller med om att det är klart tveksamt det med tidningars beteende att inte publicera källor när det passar dem.
Att man sedan anser sig köpa en produkt som ska vara " ren " är ju på alla sätt moraliskt fel och förkastligt bara för att det är en annan part inblandad. I min uppfattning så är det inte det business to business handlar om.... men som sagts tidigare så är det kanske viktigare vart och under vilka förhållanden som morötterna har växt upp.
Att du gillar Crespi var ju kul att höra, lite hatkärleksförhållande ni har ibland ;) haha!
Kul att ses i helgen, även om jag dömdes ut som pretto ;)
Tycker Restauratören är lika mycket profitör som diskhallickarna när de utnyttjar icke namngivna bloggare. Svagt!
Enkel kalkyl (190.-/tim +moms nämndes i Restaratörens artikel)
Timlön till diskaren 100.-
+soc.avgifter inkl semesterers. (40%) Tot 140.-
+diskfirmans påslag 35%(?) Tot 190.-.
Men hur mycket betalas diskaren i verkligheten/ timme av de 190 debiterade kronorna?
Det är enormt dåligt att inte nämna dig vid namn när du så tydligt har tagit ställning. Jag är väldigt glad att problemet tas upp. Tack Robin!
Mycket bra att de uppmärksammas.
Hur svårt kan det vara att skriva varifrån man tar saker och ting? "En bloggare", det är ju knappast som att du är en anonym källa som inte vill avslöjas.
Men härligt att det rör på sig.
Du borde få arvode t.o.m! :) Restauratören är en riktig dålig ryggdunkar-tidning, tycker jag.
Sidor