Miraklet vid Smedstad dammar
Solen sken, rödhaken stred i buskaget och doften av jord stod så levande och stark att snålblåsten blev blott en parentes i sammanhanget, när det vägdes För och Emot och jag kom fram till att det nog var en rätt underbar lördagsmorgon vid odlingslotten ändå. Det var dags att vårgräva på allvar.
Först och främst: jag står i tacksamhetsskuld till den farbror som arrenderade min lott innan jag tog över. Han är inte kvar bland oss längre, men den jord han arbetade fram kommer att stå sig i många år. Smulig som grovt snus, bördig nog att jungfruföda grönsaker utan sådd, andra lottinnehavares våta dröm. Den behöver egentligen inte grävas. Det räcker med att jag sticker ner grävgrepen och knycker till. Jorden spricker, öppnar sig, höjer sig. Det är förpliktigande jord.
I fem timmar var jag där, grävde, rensade, strukturerade, pratade, planerade. Och jag vill berätta det här: miraklens tid är inte förbi. Jag grävde en djupbädd. Alla tycks göra sånt nu, men för mig var det min första. Här kan ni läsa om hur det görs. Det tog styvt en timme, och blev ruskigt fint. Men något saknades, en ram, så att inte jorden skulle rinna ut vid vårens första störtregn. Planerna var redan uppgjorda. Jag skulle åka och köpa plank, skruva ihop en ram med reglar, linolja, passa in. Ni hör, det är inget som görs bara sådär. Det är ett projekt.
Då hörde jag en röst, som en ängels röst: -Det står en ram bakom mitt förråd. Du kan ta den. Den är din nu.
Denna ängel, denna ytterst entusiastiska och kunniga hobbyodlare som jag alldeles nyss lärt känna, skänkte mig en ram. Och lo and behold - den passade exakt, jag menar på pilliknarket exakt över min utgrävda bädd. Sådant sker förstås inte av en slump. Det var ödet. Jag är satt här på jorden för att driva upp grönsaker i min inramade bädd, mitt livs mening fokuserad lika skarpt som i ett brännglas. Jag är den utvalde.
Inte för att jag vet vad jag ska plantera. Och det gäller inte bara i bädden, utan i hela landet. Det var en rejäl markyta jag beredde, och det finns mer att ta av om jag skulle känna så. Nu måste det tas beslut.
Jag åkte inte hem tomhänt. En näve fjolårspotatis, första gräslöken, och en påse nässlor jag plockade under vinbärsbusken fick jag med mig. Och en röd näsa, av all sol. Och en förnyad tro på mänskligheten.
Kommentarer
Tack!
Som vanligt blir jag alldeles till mig och varm i hjärtat av att läsa dig. Det går som att ta på din passion. Den ligger där blottad och dallrar.
Säger som förgående talare. Tack.
Hr Skriftställaren äro själv alldeles såsom en perfekt vårgrävd odlingsbädd! Lika fruktbar, lika
fantasirikt skapande, likt förnan som med sitt mönster täcker själva jordytan utan att dölja; istället skapande en förväntan på vad som komma skall... Vår.. vår.. Vår!!
:-D
Doften av jord, nygrävd jord, i vårtider är oslagbar! Nästan lika skön som ett fullt utslaget skånskt rapsfält! I lördags såg jag de allra första utslagna rapsblommorna. Och FEM svalor.
Vi är på gång!
Vi är laddade! Vi är tända...
Glad Påsk förresten!
/th
Tack alla!
Jag förkovrar mig just nu i ekologisk trädgårdsodling. Herre min je så komplicerat det är...bara att förstå sin kompost och hur den ska hanteras...
Fast rotgrönsaker som t ex morot, palsternacka & persilja kan ju med fördel sås redan i oktober, det tjänar man åtminstone en månad på!
Blir de godare? Det är den stora frågan.
De odlas ju en större del under den allra ljusaste delen av året, det påverkar ju naturligtvis också smaken. Kan man odla mera under maj och juni i stället för juli och augusti så är det ju bättre i många andra avseenden, även mindre problem med sjukdomar och insekter.
Det måste testas. Undrar hur det blir med sötman, om de får mindre sol på sig under sin livstid.
Sidor