Margit (Gitto) Richert är en matnörd med rötter i den nordöländska kalkrika myllan. Uppvuxen bland backtimjan, slånbär och a-traktorer insåg hon tidigt att det där mat var någonting alldeles speciellt, men koncenterade sig till en början på att äta upp småsyskonens portioner, samt – vid ett legendariskt tillfälle – ett helt paket smör i den lokala butiken.
För att få till den perfekta biffen spelar temperaturen en viktig roll. Här kommer vi att visa er ett litet exempel på vad som händer med köttet vid olika tillagningstemperaturer, i detta fall ytterligheterna när det gäller temperaturen. Skillnaderna i slutresultat är påtagliga och illustreras tydligt då vi tillagar biffen vid 200° respektive 80°. Jag hoppas verkligen att ni inte lagar biff vid 200°, men gissar att det säkert är många som skjutsar in den i en 175° varm ugn. Som sagt, här visar jag ytterligheterna för att tydliggöra hur stor inverkan temperaturen har på slutresultatet.
Kommentarer
Pusspuss, gillar dig mest!
Hästkött är gott.
Underbart! Som alltid ;)
Med en god ost kan man dölja många dumheter...
Haha!
Dagens gnägg! Har läst det högt för min kollega också :)
Med tanke på att dessa DNA tester förmodligen bara kan identifiera just de djur man aktivt letar efter, i detta fall häst. Så kan det nog finnas fler överraskningar i snabbmaten. Men nu tycker nog också myndigheterna att det får räcka med testande.
Du tror inte som jag att "häst" är felöversatt från "horse"?
DET hade ju varit högst anmärkningsvärt i köttdisken...
Du är så himla jäkla bra!
du skriver så himla bra, blev så full i skratt när jag läste detta. naturligtvis inte ok med fel varudeklaration, men som du säger kött= djur. Bor i Schweiz och här kan man köpa häst i köttdisken, även kanin....gott!
äntligen en vettig kommentar i den här debatten!
Är inte det största problemet med den här hästskandalen att maten är feldeklarerad? Att sveriges största (?) färdigmatstillverkare inte har koll (?) på vad de serverar? Själv gillar jag häst men medger att jag gärna blir informerad om jag tex bjuds på hund.
Ja, Caroline, det är det som är problemet. Men väldigt många har reagerat känslomässigt över det "äckliga" i att äta häst. Det är det jag irriterar mig på.
Hoppas diskussionen om hästköttet kan få en positiv "backlash".
OK vissa anser det "äckligt" el "omoraliskt" att äta hästkött. Andra (inkl mig) äter det gärna, av smak- och prismässiga skäl.
"Backlash"- för jag hoppas att några "hästköttsmotståndare" kommer inse att köttet är en bra (och även god) proteinkälla.
P.S. Tack för ditt recept. Trots att det är det första och enda som jag inte vill följa (provlaga).
Eeh, ang. hästköttslasagnen - det verkar som många helt missat att det inte bara är felmärkningen som upprör med hästköttet - utan att hästkött (som inte fötts upp att användas som föda) oftast har mycket och tunga mediciner och hormoner i kropparna, farliga i människoföda?
Varför kan man inte få tycka att det är äckligt att äta häst? Våra matvanor har ju inte så mycket med logik att göra, det handlar om känslor. Och trist vore det ju annars. Jag skulle nog vilja ha en tillvänjningsperiod för att exempelvis börja käka ekorre, som ju ska vara ett gott kött.
Louise. Korrekt ang medicinering och hästar. Därför skall alla hästar i EU inneha hästpass, där all medicinering skall vara antecknad.
Medicinerad häst (antager "karenstid") får ej användas som livsmedel.
http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/hastar/hastpass.4.1cb85c...
Louise: OK hörde precis på nyheterna att engelska myndigheter hittat förbjudna läkemedelsrester, fenyl-någonting, i 3% av kontrollerade slakthästar.
Klart brott mot bestämmelser och lagar. Undrar om det är slakteriet eller innehavarna/ägarna av hästpassen som är skyldiga.
Sidor