Moussemissöde och sufflésammanbrott
Idag var ingen bra dag i köket.
I ett anfall av...dåligt omdöme...hade jag bestämt för att avverka tre av de mer onödiga recepten i Carl Butlers Kokbok som jag på grund av projektet är tvungen att ta mig igenom; paté, krabbsufflé och böcklingmousse. Eftersom vi skulle ha gäster bestämde jag mig för att göra Butlers kyckling i curry med tomatchutney. Inget bra beslut.
Chutneyn var en baggis. Vispa ihop patén var inga problem, men den såg misstänkt rinnig ut även om recept följdes till bokstaven. Mycket riktigt fick den stå inne nästan dubbelt så länge som angivet. Erbarmligt ful blev den och dessutom smulig.
Böcklingmoussen var den stora utmaningen. Ett halvt kilo rökta sillar skulle rensas från ben. Ungefär en miljard trådlika ben skulle avlägsnas ur smetigt kött. Jag gav snabbt upp och fick en ljus idé. Eftersom fisken ändå skulle mosas så kunde jag ju lika gärna köra den med mixerstaven och pulverisera benen. Resultatet blev en krämig böcklingpuré från vilken benen stod ut som morrhår. Det såg ut som jag mixat en bondkatt. Jag släppte mixerstaven stående mitt i fisksmeten och dök ner i en låda för att hitta en trådsil att passera eländet igenom. Två skarpa smällar fick mig att snabbt fara upp ur lådan. På golvet låg bunken med det mesta av pastan kvar och resten utspridd som en brungrå hundspya. Alldeles intill låg min handmixer i ungefär fem bitar. Adjöss med den. Efter uppröjning tog jag mig an paserandet men silen var för tät. Snabb språngmarsch till kvarterskrogen där jag fick låna en större variant. Bättre resultat men mycket spill. Eländet står nu och stelnar i kylen.
Den fullständigt överflödiga rätten krabbsufflé var en mix av burkkrabba, gelatin, äggvita och vispad grädde. Såg kanon ut, smakade bra och ställdes in i kylen att stelna. När jag sedan tog ut den hade den börjat separera. Inget lyckligt äktenskap mellan ingredienserna med andra. Skum i toppen, vätska i botten. Ingen kul upplevelse.
Att köket efteråt dessutom såg ut som ett katastrofområde var ingen överraskning. Som tur var smakade curryn bra även om kokosmjölken skulle framställas av flingor.
Kommentarer
Som tur är finns det något man kan trösta sig med i din situation.
Så jävla illa kan det bara inte gå en gång till.
Och en mixad bondkatt var precis vad jag behövde för att överleva ännu ett par timmars jobb. Tack!
Skriv på mot köttlim!
http://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=14868
Tack, du har räddat min dag.
Det var längesen jag asgarvade
på jobbet....
Generöst av dig att åtminstone låta oss skratta åt ditt elände... :)
Vad gäller krabbsufflén: om du nånsin gör nåt liknande igen, testa att köra in den i frysen först ett tag för att kyla ner den snabbare. Se även till att blanda i äggvitorna sist (så äggviteskummet inte kollapsar) och att inte vispa grädden för hårt. Förutsatt att min hårt vunna fromageoptimeringskunskap är tillämpbar på krabbsufflé...
Sidor