Murbruk till efterrätt?
Gissa vilken efterrätt som består av sesampasta, socker och glukos och kan smaksättas med vanilj, pistagenötter och kakao?
Trots att det egentligen är så sött att det ilar i tänderna så älskar jag efterrätten halva. . För någonstans lyckas halva gömma det faktumet för smaklökarna genom att ha den där nötiga och lätt bitiga eftersmaken.
Om man dessutom äter halva med pistagenötter är det ännu mer avdramatiserad sötsmak.
Men det här har vi haft våra duster om hemma. Olle kan inte för sitt liv förstå varför jag uppskattar halva. Sist kallade han det nåt i stil med murbruk förklätt till efterrätt med en smak av ökendamm.
Saken är den att jag aldrig har fått ändan ur vagnen och gjort min egen halva. Men nu har jag precis fått höra att halva är en ypperlig efterrätt att smaksätta precis som man vill. Det är helt logiskt egentligen eftersom den är så pass neutral i ursprungsform. Kardemumma, kanel, rosenvatten, nejlika - jag kan se hur vi skulle hålla på och leka i köket.
Och i mina forskningar hittade jag ett recept på halva-glass! Receptet kommer härifrån och är skapat av Kate Heyhoe
Pröva på egen risk, jag har inte hunnit göra det än:
Halva Ice Cream
This recipe, uses the marbled halva to give it a hint of chocolate, but the other halva varieties taste wonderful too.
Ingredients
8 ounces marbled halva, divided
1/2 cup whole milk
1/2 cup sugar
2 cups heavy cream
Make the halva chunks:
Cut one bar of halva in half, so you end up with 1/2 stick (2 ounces). Set aside the remaining halva. Carefully cut the 1/2 stick of halva into chunks: slice lengthwise down the center, then slice these pieces lengthwise again, and cut each strip into 1/2-inch pieces. Freeze the chunks until the ice cream is mixed.
Prepare the ice cream mixture:
Crumble the remaining 1-1/2 sticks (6 ounces) halva into the work bowl of a food processor. Process the mixture briefly, breaking up the halva. Add the milk and the sugar.
Process until the mixture is smooth and the sugar dissolved. Pour in the cream and pulse until just mixed. Do not over process: you want to avoid mixing in air.
Chill the mixture until cold. Just when the ice cream reaches the proper consistency in the ice cream maker, swirl in the frozen halva chunks.
Freeze the mixture in a freezer until set. Serve plain, or dust with a sprinkling of cinnamon or cocoa powder.