2010-05-03 av Sofia Gustafson...
Nässelmiso
Om våren suktar jag efter nässlor och tycker mycket om nässelsoppa med grädde och en skvätt sherry. När jag gjorde nässelsoppa sist funderade jag på hur nässlorna doftade lite tång och det hackade gröna fick mig att tänka på den här grönkålssoppan jag gjorde för något år sedan. Den och att sherryn tagit slut lagom till helgdagarna ledde till den här japaninspirerade soppan med nässlor, miso, dashi och sake. Jag hittade inte bonitoflingorna så jag fuskade med dashipulver, så här kan du koka egen dashibuljong. Använd gärna ljus mild miso och smaka dig fram med den och dashin så att de inte överröstar nässlorna.
Uppdatering: Om att plocka eller inte plocka nässlorna själv.
Nässelsoppa med miso, dashi och sake
Receptmakare: sofia gustafson
Portioner: 4
Tid: 30 minuter
- 100 g nässlor
- 1 l vatten
- 1-2 tsk dashibuljongpulver
- 3/4-1 dl ljus miso
- 1-2 msk sake
- 4 kokta ägg
- ett par salladslökar, tunt skivade
- ev 250 g udonnudlar, kokta
- Skölj nässlorna noga. Koka upp vattnet. Lägg ner nässlorna i vattnet och koka i fem minuter. Sila av och spara vattnet. Hacka nässlorna fint.
- Späd nässelvattnet till 1 liter. Koka upp, tillsätt dashibuljongpulvret och nässlorna. Koka i fem minuter.
- Ta av kastrullen från värmen. Rör ut misopastan i lite buljong, rör försiktigt ner miso, lite i taget. Smaka av med miso, dashi och sake. Hetta upp soppan försiktigt, mison ska inte koka.
- Servera med kokta ägghalvor och strö över salladslök. Serverar du med udonnudlar bottnar du tallrikarna med dem och häller soppan ovanpå.
Kommentarer
Intressant iakttagelse om pu'er-te. Jag försöker gå försiktigt fram med nässlorna, kryddar inte med annat än buljong/miso/sprit. Lite lite grädde tycker jag tar bort det stickiga men gillar misovarianten för att det är så mycket råare. Inkonsekvent alltså. Men jag manar till försiktighet med mison och dashin så nässelsmaken får komma fram ordentligt. Olika misopastor ger olika mycket smak/sälta.
smart! Låter som något Petter Bjerke skulle nicka gillande till.
Det påminner till en del om hur jag gillar min nässelsoppa. Jag gör det som en ren buljongsoppa och reder bara med en aning smör och mjöl, aldrig grädde eller mjölk. Nässlorna har en så ren och fin smak ändå. Liknar pu'er-te på ett sätt.
Nässelmiso låter som ett härligt fusiontilltag!
Jag försöker komma ihåg om jag någonsin ätit nässelsoppa. Det låter så gott.
Kanske hemma hos någon gammal släkting eller på restaurang med råvaroreftersäsongambitioner?
Det finns ingen annan delikatess som man kan få tag i så enkelt och som växer gratis utanför dörren.
Precis, nära människan trivs de.
Sidor