Jag var på mitt livs första möhippa i helgen. Det var en enastående tillställning. Jag var inbjuden som överraskningskock, och tillsammas med den blivande bruden, Gunilla – en gammal kompis – lagade jag en fisk- och skaldjursbuffé som blev riktigt lyckad: ostron, räkor med myntamajonnäs, friterade palsternackor med räkdipp, ceviche och lite till. Nästan alla där var gamla vänner till mig, och vi åt och drack Chablis. Verkligen härligt. En av rätterna hade jag förberett lite innan. Den blev saftig och fin i smaken. Här är recepet. (Bilden från Freshwater and Marine Image Bank).
Förr i tiden serverades alltid gravlax tjocka skivor. Den här varianten både gravas och bjuds tjockskivad.
Snabbgravad körvellax
Receptmakare: Jens LINDER
Småportioner: 6-8
Tid: 4 timmar
- 500 g laxfilé
- 500 g lax (gärna mittbiten) 1/2 dl råsocker 1/2 havsalt 3 msk finhackad körvel 1 dl vatten
- Putsa laxen och ta bort eventuella ben och skinnet. Skär laxen på snedden i halvcentimetertjocka skivor.
- Rör ihop socker, salt, körvel och vatten. Lägg laxen i en plastpåse tillsammans med laxskivorna. Knyt om och låt stå en halvtimme i rumstemperatur. Sätt sedan in påsen i kylen och låt den vara där i 3-4 timmar till. Vänd påsen någon gång.
- Servera skivorna med citronklyftor som de är på en buffé eller ät dem på rostat smörat bröd.
Kommentarer
Haha, ...., sälja kyssar också!!? ( ramlar nu från stolen av skratt ) Gud, vad mycket de hittar på alltså! :D
Tack snälla Jens! En skiss funkar superbra!
När jag gifter mig vill jag ha en sån möhippa. Lugn och skön, njutningsfull. Fan den som ställer mig på stationen aspackad för att sälja kyssar för tio spänn styck.
Jag finner alltid intressant hur man lagar lax här, som många på västkusten också gör till ex. Brukar vara sötaktiga!!? Det blir alltid som en stor förvåning för mitt smaksinne i början, sedan blir det förvånadsvis gott, liksom.
Sedan så, roligt att titta på lax som vandrar fram och tillbaka strömmen mellan säsongerna. Fast uppförsvandringen är det roligaste att titta på!!! :) Har sett bara på tv, men lovar att se på dem på riktigt nån gång.
Vet aldrig hur möhippan innebär, om det ska vara alltid vilda händelser som svensexa. Men verkar som på den här artikeln har man bara lagat goda mat. Såg annars en gång en man som fick string bikini på sig mitt i Stockholm!!Ha, det var roligt att se ( och skrämmande också ). Men totalt så var det roligt kan man säga, om man inte tycker synd på personen. Grymt, men det alltid fick mig att skratta. För han eller de liksom ändå fattar ingenting längre när de brukar vara så fulla. Men så fascinerande hur roliga och vilda blir dem! Stor skuldskänsla kom ju då det är synd för han i mitten, men det är nåt som jag faktiskt ser framemot att råkas se på när jag går ut varje gång. Inte undrar att jag har valt att stanna här, det är en av roligaste land jag nånsin har varit. En blandning av ordning och skönhet som sol ska vara från öst till väst, men vilt som nordiska vindar, is och fjordar.
Låter jättegott, särskilt de friterade paslternackorna med räkdipp. Kan man få tigga till sig ett recept på det?
Det ska komma i DN Söndag i höst hoppas jag, men i korthet. En burk räkor i lag (eller färska samma mängd) mixas med creme fraiche 2 burkar (4 dl) tillsammans med vanligt currypulver och någon tsk citron.
Palsternackorna skalas och skivas tunt på längden och friteras i het olja. Saltas med havssalt och doppas i dipp.
Ha det gott och trevlig sommar till alla taffelläsare!
Sidor