2010-11-25 av Sofia Gustafson...
Novembergrönska: Rosenkål med paprika, ingefära och senap
Savojkål, purjolök, timjan, persilja, blomkål, rosenkål, pumpa och rättika.
Rosenkål med paprika, ingefära och senap
Receptmakare: sofia gustafson
Portioner: 4
Tid: 40 minuter
Jag älskar brysselkål, sade min kille, och tjuvstartade säsongen med holländsk. Jag älskar att han ibland kallar brysselkålen för rosenknoppar, jag tror hans söta förvirring beror på att det heter rosenkål i Skåne.
Efter sommarens krispiga grönsaker längtar jag efter varma sallader, gärna med olika kålsorter, och just denna lagar jag gärna igen med skånsk rosenkål. Mjukare smak blir det med skånsk senap men jag uppskattar också en ettrig fläkt av dijon.
- 1 röd paprika
- 2 schalottenlökar
- 50 g smör
- 1/2 tsk brunt senapsfrö
- 1 msk ingefära
- 1/2 tsk citronskal
- 1 tsk citronsaft
- 1 tsk honung
- 1 tsk dijonsenap eller skånsk senap
- salt
- svartpeppar
- 400 g brysselkål
- 1 1/4 dl vatten
- 1/2 tsk salt
- Skär paprikan i kvartar och sedan i skivor. Skär schalottenlöken i tunna skivor.
- Smält smöret i en liten panna. Tillsätt paprika, schalottenlök och senapsfrö, stek försiktigt en lång stund tills löken är ordentligt mjuk.
- Under tiden hackar du ingefära, river citronskal och blandar dem i en dressing tillsammans med citronsaft, honung, dijonsenap, salt och svartpeppar.
- Koka upp brysselkål, vatten och salt och sjud under lock tills brysselkålen är mjuk, det tar som mest tio minuter.
- Blanda dressingen med det fortfarande varma i pannan och vänd ner brysselkålen.
Kommentarer
Dina bilder får mig att längta till Möllan. Så vackra, så överdådiga!
Tack. Min kärlek är stor till de delar av Möllan som aldrig kan bli överlastade.
Mums. Brysselkål med senap, honung och citron är jättegott.
Mm, aptitretande, börjar man vill man bara äta mer.
Sidor