2008-12-02 av Anna K Sjögren
Novemberkaka med mandel, russin och muscovadosocker
Novembermörkret lockar fram sötmandel och russin ur skåpet. Jag vill ha en tydlig mandelsmak, så därför häller jag i en slurk Amaretto i smeten. Det är inget bakpulver i kakan och en del av mjölet är ersatt med malen mandel. Det gör att kakan blir saftig. Som en kladdkaka, men den smakar mandel och russin istället för choklad.
Receptmakare: Anna Sjögren
Portioner: 10 bitar
Tid: 35 minuter
- 1 kaka, ca 10 bitar
75 g smör
1 dl sötmandel
2 ägg
1 1/2 dl ljust muscavadosocker
1/2 dl strösocker
1 msk mandellikör
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjöl
1 dl russin - Till formen:
- Smör och vetemjöl eller ströbröd
- Att strö över om man vill:
1/2 dl hackad mandel
1/2 dl russin
- Sätt ugnen på 180°. Smöra och mjöla en rund (diameter ca 20 cm) eller en liten fyrkantig form.
- Smält smöret, ställ kastrullen åt sidan och låt det svalna under tiden du tillreder kaksmeten. Mal mandeln på mandelkvarn.
- Vispa ägg och socker riktigt fluffigt, helst med elvisp. Tillsätt likör och vaniljsocker.
- Blanda först den malda mandeln med mjöl och russin i en skål, häll blandningen i äggvispet tillsammans med det smälta smöret.
- Rör försiktigt tills allt är blandat. Häll smeten i formen. Strö eventuellt över hackad mandel och russin.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Tag gärna kakan ur ugnen innan den är riktigt klar, om du vill ha den kladdig i mitten.
- Låt kakan svalna en stund i formen och stjälp sedan försiktigt upp den ur formen.
Kommentarer
Å, jag som är så förjust i mandelsmak (fast tycker att amaretto är alldeles för intensivt). Det är ju i kakor jag ska ha den! Måste provas.
Så tillsätter man mer fett med mandel också och det bidrar också med mysig kladdighet och kaloribunkring. Det kan man å andra sidan behöva dagar som denna.
Jag tål inte mandel men älskar det, snacka om motsägelsefullt men ändå. Har en gång supit mig full på Amaretto, gör inte det ;). Nu tål jag inte ens doften på håll.
Ja, man kan säkert ha lite mer mandel om man vill ha ännu mer kladdighet och fler kalorier. För att öka kladdfaktorn ännu ett snäpp så kan man lägga russinen i blöt innan man rör ner dem i smeten. Ännu godare borde det bli om man lägger dem i en blandning av amaretto och vatten. Tror att det blir för starkt/genomträngande med bara likör.
Likör 43 har jag ett öppet för att inte säga klart vänligt förhållande till. Jag badar alla russin etc., och sånt i det.
Bra, det ska jag testa. Själv är jag väldans förtjust i cognac. Calvados är oxå bra.
Sidor