Nu ska vi gå på fläderjakt
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8214","attributes":{"class":"media-image alignleft","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"250","height":"216"}}]] Såhär dags varje år går jag runt och letar hemlösa flädrar - ni vet, buskarna som står försummade och vildvuxna i kanten av allmäna parker och fält och fullkomligt kommer explodera i vita blommor utan att någon vågar eller orkar plocka. En fyra-fem av de mest undangömda klasarna kan man nog ta, tänker jag hoppfullt där jag spanar på knopparna. Med tillräckligt många buskar så går det.
Planerna fallerar alltid. Nog blommar de envisa buskarna precis när en viktig rapport ska in, år efter år. Eller så buskas det ur och snyggas till, och där det förr stod blivande råmaterial till minst en omgång flädersaft finns plötsligt bara en prydlig rabatt.
Då får man lukta lite förstulet på en buske i någons trädgård, och sedan trösta sig med den bleka imitation som affärens flasksaft utgör.
Men i år ska det bli av. Jag har redan sett de första klasarna slå ut, och mer kommer om vädret håller. Sedan ska jag frysa saften och skeda den halvfrusen direkt från burken ner i den väntande saftkannan. Mer sommar än så blir det inte.
Klasen på bilden var en av gissningsvis minst 500 på Krusmyntagårdens gigantiska fläderträd, förra året. Nästan värt ett besök bara det. Fast smörgåsarna var också goda.
Kommentarer
Åh det är så gott :)
På Ica började de med sin egen flädersaft. Då försvann alla andra flädersafter från hyllan. Kulnde man ju ha räknat med.
Finns det något smarrigare än denna blomma. Tänk på att den går alldeles utmärkt att frysa från färskt tillstånd för att senare användas vid behov.
/roffekock
Roffekock: gör den det? Jag har inte vågat experimentera med det lilla jag får tag på. Men om man kan frysa blommorna eftersom blir det ju lättare att samla ihop till en omgång saft...
Jessika: fast jag har ännu inte hittat nån färdigköpt sort som kommer i närheten av hemgjord saft. Har du, och i så fall vilken?
Man kan frysa i en plastpåse, de kommer att gå sönder och kanske blir bruna när de tinar, men de förändras i färg när man häller på varmt vatten också. Tekniskt sett är fläderns blad och grenar (svagt)giftiga, så man skall väl egentligen inte plocka blommorna med långa stjälkar.
http://www.pfaf.org/database/plants.php?Sambucus+nigra
De som har fläder i sin trädgård är vanligtvis generösa, vänliga människor, fråga, du får säkert mer än du kan tillaga. I så fall kan du prova och göra vinäger på blommorna, häll över 6%-ig ättikslag 20 klasar i ett glasburk, täck med plastfolie och ställ på solig plats i 3-4 dagar. Sila och buteljera. De åldras med välbehag, numera använder jag bara 10 år gamla vinäger. Det smakar sommar året om vill jag lova!
Jag stog förra helgen och fånstirrade på vårt fläderträd. Dom vita blommklasarna som jag gått och sneglat på och planerat för snaps, saft och gelé fanns icke mer. Den varma våren har tidigarelagt blommningen två-tre veckor och nu är plötsligt blomningen över istället för runt midsommar som det brukar! Så passa på ni som har blommor kvar, vår var som sagt väldigt tidiga och dessutom lite mindre än vanligt - det var därför jag i min enfald trodde att mer var att komma. Gapar efter mycket osv...
Sidor