2007-12-30 av Lisa Förare Winbladh
Nyårsmingel med plockmat
Varje år infinner sig valet och kvalet: Var ska man fira nyår? Vi har löst det genom att ställa till nyårsmingel på eftermiddagen. Eftersom man sparar in pengar på skumpa kan man bjuda på riktigt trevligt vin (ungefär i samma prisklass som ett taskigt mousserande). I år samkör vi dessutom med grannarna en trappa upp. Så här ser planerna ut just nu (kommer säkert att ändras i stridens hetta i morgon).
Johan bakar surdegsbröd och jag hittar på smaskiga saker att toppa med.
- Blanda 8 finhackade sardeller av toppkvalitet med 1 1/2 dl hemvevad majonnäs (hälften olivolja, hälften raps), 4 finhackade hårdkokta ägg, 1/2 dl finhackad gräslök och mycket nystött svartpeppar (gärna rostad). Smaka av med lite fransk senap.
- God ädelost och russinchutney eller annan god kryddig marmelad.
- Rökt renhjärta med päronskivor och creme fraiche med grov fransk senap, honung, rosépeppar och grönpeppar.
- Kräm på finriven svensk lagrad ost (kanske Allerum). Serverad med karamelliserade fänkålsstekta kålrotstärningar med äppelreduktion.
- Fyratimmarskarré i Le Creuset med chipotle, spiskummin och annat texmexjox.
Kommentarer
Näpp! Här blir ingen gubbröra. Varken jag eller Johan är särskilt förtjusta i sill om den inte är helt heminlagd och mycket färsk.
Tycker inte såvärst om Jansson heller. Och när jag äter sill vill jag ha öl, inte vin som det blir i morgon.
Riktigt bra sill kan vara himmelriket.
Gubbröra, för katten Lisa - Du har glömt klassikern och har bara "moderna innovativa" röror. Och gör den så som jag lärt mig av Kungen (jo det är sant!) Servera den fräst och ljummen - då liksom smälter ansjovisen in och blir som en pla-ra, nam pla eller Garum. Jisses vad jag blev sugen på det där salta nu och jag som redan bestämt mig för bruna bönor, köttbullar, prinskorvar och stekt potatis som legat kvar och skräpat blöand allt annat Or i kylen.
Gott nytt år!
Sidor