Nyponsoppa av egna nypon
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8018","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-422","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"nyponsoppa_nyponmos","alt":"nyponsoppa_nyponmos"}}]]
Något av det godaste jag gjort är nyponsoppa av egna nypon. Att jag inte kommit på det tidigare beror på att mamma Märtha sagt att det smakar klipulver. Tänk vad man kan tro på auktoriteter. Det hon inte vet brukar inte vara värt att veta. Men i det här fallet håller jag inte med henne. Nyponsoppa på egenhändigt plockade nypon är något av det godaste jag gjort själv. Tjockt nyponmos från sommaren blandas med vatten, sötas med honung och smakas av med lite citron, om det behövs. Beroende på vattenmängd får man den så tjock eller tunn som man vill. Servering kan vara med glass, ovispad vispgrädde, små mandelbiskvier. Lite sundare mellanmål blir det om man serverar en sked keso i. Minst lika gott och lite nyttigare än de föregående varianterna. Jag utgår ifrån att att det är gott om C-vitaminer i nyponen.
Inspirationen kommer från en underbar granne i Östergötland. Mer tips om nypon finns i vår bok I mormors skafferi.
Kommentarer
Kommer inte ihåg om jag tog ur "klipulvret" men tror att jag gjorde det i rädsla för att det skulle börja klia i halsen. Örjan, du menar att man kan passera alltihop. Oh, då kommer jag att plocka mycket mer nästa sommar för det här var en delikatess. Dessutom kan man blanda purén med vispad grädde och använda som fyllning till tårtor.
Som barn var jag med om nyponplockning, med efterföljande snoppning, halvering, urgröpning och torkning inför vinterbehovs soppa.
Då kunde man tala om klipulver från fröna.
Tänk så mycket lättare idag när det går att använda hushållsassistents passertillsats, och frysa puren.
Mmm, honung och citron i nyponsoppan känns helt rätt i januarislasket.
Jag mjukkokade nyponen (trädgårdsnypon)innan passering.Minns ej om jag tog bort kärnhuset,för det vara många år sedan senast.
Sidor