Om rågbröd och rutiner
Nej, vad säger ni; det kanske är dags att sparka igång bloggen igen? Skolorna har ju redan börjat och här hemma ska alla krypa tillbaka in i RUTINERNA igen. Det känns faktiskt inte så skrämmande som man skulle kunna tro efter ett långt, lite flummigt, sommarlov. Väckningsproceduren har varit tämligen smärtfri och till och med frukostätningen under tidspress börjar sätta sig.
Våra vardagsfrukostar är inte speciellt märkvärdiga. Däremot håller vi styvt på vissa principer: inga söta pålägg eller mejeriprodukter. Vår ena tjej, som lärde sig älska sötad yoghurt på dagis, har tjatat sig blå i flera år för att vi ska köpa hem den, men eftersom de andra barnen för länge sedan accepterat och gillat den syrliga naturella yoghurten har vi inte velat gå henne till mötes. I förra veckan, hemma hos en kompis, tyckte hon plötsligt att naturell yoghurt var hur gott som helst och fem års tvärvägran var över. Det kan låta hårt, men lite fastare regler för vardagsfrukostarna ger ju även söndagsfrukostarnas rostbrödsfrossa en extra guldkant. Och faktum är att barnen påfallande ofta väljer vatten istället för juice och avstår marmelad, även om det erbjuds. Honung vill de förstås ha, både i teet, på mackan och ringlad över yoghurten.
Ägg äter vi gärna, men eftersom alla familjemedlemmar har olika preferenser i fråga om koktid är det inte alltid vi pallar koka i veckorna. Att höra någon tjura över en för fast/för lös gula i en kvart kan få den bäste att tappa morgonhumöret.
Ganska många frukostrutiner grundas just i barndomen, och visst var det osötat bröd som gällde hemma hos oss. Pappa bakade surdegsbröd som var så hårda att de fick skivas med fogsvans och mamma bakade luftiga vita bröd av lantmodell till helgfrukosten eller till fest. Jag kom att bli så präglad av det osötade att jag aldrig förmådde äta sirapslimpa borta utan att uppleva sötman som lite kväljande. Sötad yoghurt fick jag bara hos mormor, men då var det desto lyxigare. Favoriten var Yoggi Citron i portionsförpackning. Hos farmor serverades långfil med svartvinbärssylt och kli om man ville (det ville man inte) och hemma åt vi filmjölk med tinade bär, som vi plockade om somrarna och fyllde hela det hyrda utrymmet i fryshuset på Nilstorp med.
Mamma var alltid glad i syrliga rågbröd, så Fazers rallarhalvor och senare rågkusar var brödet vi köpte hem till vardags. Hon var även förtjust i Falu rutknäcke, men det fanns inte att köpa i Skåne då, så det passade vi på att äta hos mormor i Borås. Och faktum är att efter de första frigörelseåren i eget boende, och själva lyxen att få äta hur mycket vitt bröd man ville, så är det just de två brödsorterna som numera kommit att bli våra standardval i veckorna, eftersom vi märkt att vi står oss bättre på råg och supergott surdegsbröd från bagerierna också får oss att äta betydligt fler skivor än vad vi egentligen behöver.
Det här inlägget innehåller inget recept, men jag tänkte ändå bjussa på min favoritmacka just nu. Förlagan till den är en varm rågbrödsboccadillo med avokado som jag nappade åt mig hos Joey & The Juices på Kastrup i våras: Rosta en delad rågkuse och bred den tunt med rå kokosolja (japp, det är nyttigt fett). Mosa en halv avokado och strö över lite flingsalt och eventuellt lite nymalen svartpeppar och kläm ihop. Råkar du ha alfalfagroddar till hands blir den en komplett lunchmacka. Det kanske låter märkligt, men jag tycks visst aldrig tröttna på just den kombinationen, men om jag gör det får ni gärna förekomma mig och tipsa om er favoritmacka i kommentarerna - eller kanske berätta om era egna frukostfunderingar.
Kommentarer
Min favoritavokadomacka är på grova runda knäcken med gaffeldittryckt avokado, tärnad tomat, några lökstrimlor Herbamare och nymald peppar. Blir inte godare än så. För mig måste avokado alltid ha lite syra som sällskap.
Jag håller med dig om syran, men faktum är att rågkusen ger tillräckligt sur kontrast för att inte avokado/kokossmaken ska bli jolmig :)
en stor bit vikabröd med skivad kall potatis och örtsalt eller kaviar!
Falu Rågrut med skivat kokt ägg och skivat Granny Smith-äpple, eller Falu Rågrut med skivat Ingrid Marie-äpple. Och bland de massproducerade mjuka bröden är Fazers danska rågbröd just nu favorit (håller med om att de allra godaste hembakta och bageribakade bröden frestar till överkonsumtion)
Här i Finland har vi något som heter "talkkuna" ett sorts skrädmjöl som även har ärtmjöl i sig. Det är gott på filen tycker sönerna. Och en stor näve blåbär eller andra bär. Är det inte fil och smörgås så är det gröt som gäller hos oss. Och nu i äppeltider ännu ett äppel på väg till skolan...
Här ramlar det in både goda mackor och frukosttips! Lite skönt ibland att prata om högst vardagliga produkter som vi ju köper allihop men kanske inte just bloggar om ...
Lotta: Kall potatis i skivor på macka ÄR verkligen gott!
Mimmi: Får väl se om det blir ett "felkokt" ägg över så jag kan prova.
Monica: Talkkuna har jag inte testat (har ju tidigare bekänt mig som finsk matanalfabet http://skafferiet.taffel.se/2010/05/03/finlands-smak-ar-var-apelsinbloms...), men låter spännande och proteinrikt med ärtmjölet!
Jag (född -48) i bondfamilj med smal budget.
Trädgård fanns med äppelträd. (Äpplen som blev till mos)
Vanlig frukost: Havregrynsgröt med äppelmos och mjölk. Till detta smörgås med saltgurka som pålägg.
Än idag med havregrynsgröt. Samma som i min barndom. Har nog aldrig ätit havregrynsgröt med någon annan form av tillbehör.
Själv har ajag alldeles nylogen blivit med ugn igen, och ska nu börja baka familjens bröd efter att sedan mars kevat på "köpebröd". Räddningen har varit det rågbröd av dansk typ som produceras av diverse bagerier. Det Huddingebaserade bnageriet Alimentas danska rågbröd visade sig vara det godaste vi kunde få tag på.
Nu borde jag med andra ord börja baka danska rågbröd själv. Kanske efter Aamanns recept...?
Att skilja på vardags- och helgfrukostar är annars en oomkullrunkelig princip också i detta hushåll.
Örjan: Fin beskrivning! Gröt äter vi också ibland, fast mest om vintern när yoghurt känns kall i magen. Jag tycker om rårivet, syrligt äpple till, eller en näve frysta röda vinbär som får tina under gröten (här har vi det "sura" igen...)
Annika: Gillar självklart också danskt rågbröd,, barnen är lite mer skeptiska, därav rågkusarna en bra kompromiss. Vill man baka eget rågbröd, utan en massa frön och sådär har Camila Plum ett fint på Old school rågbröd: http://www.dr.dk/DR2/camillaplum/boller+af+staal/opskrifter/200801240928...
Bara ett förtydligande angående kokt ägg på knäckebröd- det ska inte vara för hårdkokt, utan mjukkokt, så perfekta skivor blir det inte.
Lite smetigt, alltså. Det är extra gott till hårt bröd.
Min favoritmacka för morgnar när tid finns är ekologiskt jordnötssmör med groddar (odlar själv när tid finns) eller vändstekt ägg.
Trötta vardagsmorgnar blir det gröt med färska tinade bär.
När jag växte upp förekom det inte heller sötat yoghurt, skogaholmslimpa eller Oboy hemma hos oss. Jag däremot ä-l-s-k-a-d-e allt sött jag kunde få tag på hemma hos kompisarna. ;)
Men mitt begär efter sött la sig efter några år och som vuxen tål jag väldigt lite socker. Det är verkligen en vanesak och än så länge har jag lyckats hålla min treåriga dotter borta från godis, läsk mm. Istället älskar hon hemmagjord glass gjord på fet yoghurt och frukt och bullar sötat med dadlar mm. Till frukost brukar vi äta gröt eller surdegsbröd och det godaste pålägget hon vet just nu är skinka och jordnötssmör.
Jag ler lite (fast snällt) när jag tänker på att ungefär sådär sa jag också när min förstfödda var tre. Efterhand, med inflytande från dagis, kompisar och kalaserier, så var hon lika sockertokig som alla andra ungar jag känner och en lysande snasklobbyist gentemot sina yngre syskon. De flesta barn eftersträvar "normalitet" och i vårt fall betyder det fredagsmys med läsk (liten)och popcorn och lördagsgodis för en tia. Vi håller inte på att trixa med så mycket alternativ längre (då de faktiskt är stora nog att säga nej till söta saker de inte gillar) utan begränsar snarare mängden och tillfällena. Men jag tror att frukostgrunden är ganska bestående i och med att den är så rutinpräglad och därför kan kontrolleras lättast. Och kan vi hjälpa dem att, så småningom självmant, välja bort dessertliknande yoghurt och sockrade flingor, upplever jag att vi gjort dem en tjänst.
CrimsonAnna: Gröt där med! Är glad att jag frös in så mycket röda vinbär i år (från fyra buskar) att det nog räcker över vintern.
Nu blev Fazer alldeles till sig i trasorna över dessa spontana lovord och skickade ett glatt brev och en bibba info. Jag vill bara förtydliga att denna blogg fortfarande är obunden och inte sysslar med produktsponsring. Varorna jag skriver om väljer jag således ut och betalar på egen hand.
Sidor