One does not simply make vegan mayonnaise
Ni kan sluta sätta in pengar nu! Jag har fått ihop lite mer än 10 000 och det räcker gott och väl. Tusen tack alla, ni är änglar och helt ofattbart generösa.
Fortsätter ni med bidragen kommer eventuellt överskott gå till en kortresa i österled, Vilnius eller Riga eller någon annanstans där jag inte varit. Kanske Poznan för jag trivs fantastiskt bra i Polen och längtar dit varje dag jag är därifrån.
Vegansk banh mi. Ja. Jag ägnar hela veckan åt detta så fler recept kommer, lovar.
Nå. Nog om det. En riktigt bra tofumajonnäs är matnyttigt även för er som inte fasteveganerar er. Rätt vad det är stöter ni på någon som inte tål ägg. Eller så tar äggen slut eller så kramar en lycklig man om dig precis när du varit nere och fyllt fickorna fulla med grannens ägg. Det finns scenarion. Jag har en gång slagit en majonnäs på husets sista ägg och spräckt den. Jag var utan snus då, så det slutade med att jag satt på köksgolvet och hulkade otröstligt. Dåvarande maken körde sex mil tur och retur för att köpa mig ägg och snus. Då hade en veganmajo varit rätt trösterik.
Nu är det så att jag gett mig på fan att göra en vegansk banh mi, för banh mi ville jag äta. Det går inte utan majonnäs, det vet alla som smakat denna vietnamesiska gatukorsning. Jag googlade mig vindögd efter veganska majonnäsrecept men alla var "sådär". Så här gör man vegansk majonnäs. Jag har prövat mig fram och det här fungerar.
PS Rubriken är ett Reddit-meme.
Tofumajonnäs
Receptmakare: Margit Richert
Portioner: portioner? Ni behagar skämta? Man kan äta allt på en sittning om man är slik.
Tid: 10 minuter
Silkestofu. Ja. Det är skillnad. Försök dig inte på att göra majonnäs på något annat, det går inte. Det som är läskigast med den här majonnäsen är hur svårt det är att skilja den från riktig majonnäs. En liten tofubeska är den enda ledtråden.
- 100 g silkestofu
- 2 tsk dijonsenap
- 1 tsk valfri vinäger (inte balsamico)
- 1 vitlöksklyfta (kom igen nu, alla majonnäser blir godare av lite vitlökssmak och det hjälper till med emulgeringen dessutom)
- pressad citron, säkert 1 msk
- salt efter smak
- 3 dl neutral olja
- 1 tsk socker
- En hög kanna ska du ha. Helst sådan så att mixerstaven nätt och jämt passar i botten. Men ett litermått fungerar gott. En stavmixer behöver du också. Har du ingen så bör du köpa en.
- Tofu, senap, vinäger, pressad vitlök, en nypa salt och ett stänk citronsaft ska i bunken. En liten glugg olja också, kanske 2 matskedar?
- Mixa allt till en jämn kräm och tillsätt olja lite i taget. Genom att hålla mixerstaven mot botten och lyfta den lite då och då så den liksom suger in övre lager där oljan lägger sig ser du till att allt blandar sig. När all eller nästan all olja är insugen häller du på mer. Så fortsätter du. Mot slutet kan man bli lite vårdslös och hälla i olja halvdecilitersvis och liksom hacka sig igenom röran med mixerstaven.
- Smaka av med lite socker, salt och mer citron om det behövs.
Kommentarer
Detta meme härstammar icke från Reddit!
Mvh Internetpretto
Also: Ser sjukt jävla gott ut.
Angelica: Aha, en 4chanare här? Nåväl. Puss.
Grattis till din kazak-insamling, det måste vara det som kallas födgeni! Bánh mì är bland det bästa jag vet, fast jag tycker förstås att de är rasande goda med just fläsk och paté ... men vegansk tofumajo testar jag gärna.
Anna, det blir inte SAMMA med tofumajo och tofupålägg. Men det blir förbannat gott, denna vego-banh mi. Och det är en rätt som står för sig själv, vilket alltid är kriteriet. Och ja, ett visst födgeni har jag nog. Vill jag så hittar jag en väg.
Grattis till reskassan! Han inte ens komma till skott. Tänkte att det skulle ta ett par veckor att skrapa ihop pengen.
Det tror jag säkert! Börjar du känna dig sådär lite skönt slank om de inre organen av vegodieten? Något av det bästa när man pausar kött.
Anders, du kan bjuda mig på en öl i Malmö i sommar i stället. :)
Anna! Ja! Det är så skönt. Och det roliga är att det inte är kött jag längtar efter, utan OST! Jag håller på att försmäkta utan osten. Men inte vore det fasta om man inte gav upp något?
Nej så är det nog: försakelsen måste vara en del av grejen, precis som med Ramadan (fast ännu mer hardcore iom uppehållet)Hade några vegoveckor lite utspritt i höstas och tyckte det var skönt - dock med mejeriprodukter. Tror du det mynnar ut i en svullopåsk? Risken är överhängande :)
Nej, jag tror inte det blir påsksvullande. Jag längtar efter så små saker. Ölandslimpa med en skiva grevé och några strimlor röd paprika. Ägg i kopp med en klick smör. Inte mycket mer än så. Jag tillåter mig själv att äta fisk, men det har bara blivit lite fisksås av det, livet som temporär vegan är förvånande njutbart.
Äsch, stoppa inte insamlingen. Du kan behöva lite visumpengar samt stålar till taxi/mutor/extra hotellnätter/utflykter/råvaror.
Denna länk (som dök upp genom lite slumpmässig googling) har du förmodligen hittat själv, men om inte:
http://www.emnia.com/skall-du-resa-till-kazakstan-eller-funderar-du-pa-d...
Enda anledningen till jag alls googlade på landet ifråga var att jag var tvungen att kolla om det verkligen är möjligt att få en flygbiljett till Centralasien för så lite som fyra tusenlappar - och det var det ju (nåja, aningen mer, men inte mycket)! Otroligt. Fattar inte varför jag inte åkt dit för länge sedan.
Haha, nu har jag sett tillägget ovan - bra! Jag har nästan aldrig gjort någon budget överhuvudtaget när jag rest iväg till fjärran land, annat än rätt grova överslagsräkningar - och tur är det för isåfall hade jag nog aldrig åkt iväg någonstans. Men det är ganska många gånger jag suttit någonstans och varit totalt pank, vare sig det berott på att jag tvingats förlänga vistelsen (som i Haiti p g a att alla flyg var inställda p g a politiska oroligheter) eller på att väntade pengar inte kommit in på kontot, eller på att en stor del av pengarna låsts på kontot för att jag t ex hyrt en bil med deposition eller köpt en flygbiljett som avbokats men där låsningen av pengarna inte fallit bort.
Ibland har jag tvingats till vådliga operationer för att få tag på cash/lån, som när jag var i Kosovo innan de fått dit bankomater eller liknande och klarade mig tack vare en kompis i Stockholm som fick springa till Forex och skicka lite pengar så att jag kunde ta mig iväg någonstans. Det går för det mesta åt mer pengar än man tror, och det är inte dumt att ha lite marginal!
Inget hindrar att du ordnar en kazakisk matfestival för eventuellt överskott när du kommit hem. :-)
Gunilla, som vanligt har du helt rätt. Och bara att ansöka om visum kostar massa ju! Rekommenderat brev och pengar som ska överföras till ambassaden. Jeez. Är glad att jag har mer än som vad jag hoppades på.
Japp, visumkostnader är ofta inte att leka med.
Har aldrig hört talas om någon frilansjournalist som fått hjälp med sådana från någon redaktion (och det är för övrigt sällan man hör talas om frilansjournalister som överhuvudtaget får hjälp med resekostnader till något knepiga länder från redaktionerna). Så ta tacksamt emot all hjälp från dina läsare!
Jag tror ändå att de flesta som skänker en slant har följt din blogg länge, haft nytta av dina recept, blivit inspirerade till diverse stordåd vid spisen etc, så vi kan gott sponsra framtida skriverier och resor - även om du genom att bo på någon soffa i Almaty skulle lyckas få till århundradets budgetresa.
Vi äter en hel del vegetariskt men det där med tofu.....det går någon slags gräns där. Men eftersom det är ditt recept ska vi prova! Någon skickade en länk till mig en gång om en mackapär som tillverkar "Fauxfu, The Tofu Substitute Made With 100% Real Meat"
Åååh dessa vietnamesiska favvomackor. När jag var i Laos över vintern blev det alldeles för många av den laotiska varianten.
Hoppas på recept på de picklade grönsakerna framöver.
Det kommer. Men vi föråt oss på mackjävlarna så jag kan inte ens förmå mig skriva om dem förrän senare i veckan.
Sidor