Ostkaka till jul
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8009","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-395","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"Ostkaka-med-keso","alt":"Ostkaka-med-keso"}}]]
Ostkaka är en klassiker och den kan mycket väl finnas med på ett gottebord under julen. Det kan vara ett alternativ till den som inte gillar gröt eller ris à la Malta, som t ex min sambo. Som galen matnörd gillar jag ju förstås allt.
Här är ett enkelt sätt att få till en ostkaka av färskost eller Keso som vi är mera vana vid att kalla det. Även den som är helt ovan i köket lyckas fint med det. Receptet kommer från vår bok I mormors skafferi som innehåller både konserveringstips (för hela året) plus massor av efterrätter. Bl a glassar och andra läckra desserter.
Spons från Valio med färskosten till Svenska matbloggare när vi sågs på mässan.
Ostkaka på färskost/keso
Receptmakare: Apelrydsskolan
Portioner: 4
Tid: drygt 1 timme
Receptet kommer från hushållskolan i Båstad, Apelryd, där jag gick en termin för att lära mig laga mat, sy, väva och allt annat som hör ett hushåll till.
- 1/2 dl sötmandel
- 3 ägg
- 5 msk socker
- 1/2 dl vetemjöl
- 3 dl mjölk eller 1 dl vispgrädde och 2 dl mjölk
- 500 g färskost/keso
- bittermandelessens är gott att lägga till för den som önskar
- Hacka mandeln grovt.
- Vispa ägg och socker.
- Blanda i mjöl, mjölk, grädde, keso och mandel.
- Häll smeten i en vid smord ugnssäker form om ca 1 1/2 liter.
- Grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca 1 timme.
- Servera ljummen med sylt och grädde.
Kommentarer
Jag gillar Brostorps ostkaka bäst (och deras ostar) men skall testa din mammas om jag kommer i dess väg.
Peter - jag funderade lite på vad du skrev igår att du skulle använda färskost och vad skillnaden var på keso och kvarg. Det är väl egentligen färskostar båda men i olika konsistens. Eller hur tänker du?
Vill också tipsa dig om en tysk ostkaka som jag bara älskar som jag bloggade om på min andra blogg.
http://kinnasblogg.blogspot.com/2010/12/kasekuchen-ostkaka-pa-tyskt-mane...
Peter - om du vill ha äkta vara går det att beställa på Klefstad hos min mamma. Hon catrar och lagar mat på beställning förutom att man kan äta på restaurangen.
Så skoj att det blev till nytta. Länge har jag haft det inskrivet i min receptbok utan att göra det på nytt och det är ett bra recept!
TACK! Detta recept har jag letat efter väldigt länge. Använde receptet (eller ett nästan identiskt) en gång på 80-talet. När jag sen flyttade försvann receptet och sen dess har jag letat och letat... Ska genast göra en ostkaka!
Det där receptet skall jag allt ge en chans, kanske redan i kväll.
Vad roligt att du gillar det! Det är ett kanonrecept. På bilden har jag bara serverat lättsockrade jordgubbar - en perfect match!
Den blev riktigt bra (med keso), inte med samma fina gummitugg som i en riktig ostkaka men det var bra utväxling för nedlagt arbete. Nästa gång blandar jag nog keso och färskost för att få lite mer syrlighet.
Sidor