Det går att återuppliva även stendött fabriksbröd av tortillatyp. Vi kan kalla det Lazarus-metoden och den inbegriper inte handpåläggning, men däremot ett mackjärn. Dock inte av typen som stansar trekanter av den varma mackan. Gör ett paket med goda grejor, pensla med olja eller smör och låt det gå riktigt länge i mackjärnet. Tänk på att den ska innehålla något som är proteinrikt, något som innehåller umami, något syrligt, något krämigt och mycket kryddor. Min favoritwrap råkar som av en händelse vara vegansk. Om du inte gillar den är jag inte helt säker på att vi kan vara vänner. Om du inte bjussar på ett bättre recept förstås!
Tahini+citron=knark. Gör dubbel sats annars ångrar du dig. Såsen håller nämligen i kyl ett par dagar. Då får du tillfälle att upptäcka att den är finfin till stekt fisk, grillat lamm, kålsallad eller att droppa på rostade grönsaker. Gärna i kombination med lite ringlad granatäppelsirap, bakade tomater eller något annat sött och fruktigt.
Var beredd att justera proportionerna rejält. Olika sorters tahini beter sig väldigt olika och påverkar karaktären på såsen.
Jag vet att det låter för bra för att vara sant, men såsen är inte bara lättlagad och svingod. Den är larvigt nyttig också. Men bara om du använder tahini av hela sesamfrön, för de innehåller rejält av bland annat järn och kalcium. Men om du är känslig för beska kan den vara i det burdusaste laget. Du kan för all del experimentera med milt mandelsmör i stället för tahini.
Bli inte nervös om såsen inte lever upp till dina förväntningar när du smakar av den. Det är i kombination med andra råvaror änglarna skrålar: rajrajraj!
Finns det något roligare än att öppna paket? Ja, kanske att hitta något riktigt fint i det. Ögonbedövande färger, rungande smaker och kontrasterande konsistenser ryms i det här lilla paketet som får smak och färg genom en vända i mackjärnet. Du behöver den typ av mackjärn som inte gör trianglar av varma mackor utan lämnar dem ganska intakta. Har du det är det här förmodligen en i en långrad av ljuvliga snabblagade måltider. För du kan peta in nästan vad som helst. Och du kommer snart att inse att de där resterna som häckar i kylen förvandlas till tillgångar.