Pan American Clipper
Våren 1952. Flighten mellan Boston och Chicago är försenad. Det är varmt. Stämningen irriterad. Plötsligt flankeras jag av två yppiga flygvärdinnor som med endast ett par leende eskorterar mig till VIP-baren på Logan Airport.
"A refreshment, sir? As a small compensation for the delay."
Bartendern rekommenderar en Pan American Clipper. De galanta värdinnorna slår sig ner och småpratar om den varmaste vårveckan i mannaminne. En och annan blick utväxlas. Diskret. Tänder en Lucky Strike. På en enkel servett med texten The Hazelwood Room placeras min cocktail. Damerna dricker Campari. Glaset är immigt av mötet mellan varmt och kallt. En liten klunk sipprar in i munnen och glider långsamt nerför strupen. Sött, beskt och uppfriskande. Några blinkande ögon. Två leenden. Jag missar Old Blue Eyes nummer i Chicago. Får ringa och be om ursäkt i morgon.
Morgonen efter vaknar jag upp på Logan Hilton. Efter en äventyrlig natt. Nästa flight går om ett par timmar.
Pan American Clipper är inte alls det man tror den ska vara. Den röda färgen och grenadinen skvallrar om en ungdomlig, obehagligt lättdrucken tonårsdrink. Inget kan vara mera fel. Den ger en härlig symfoni av beska och sötma och skulle sannolikt passa utomordentligt bra en het sommardag vid poolen, eller på en flådig cocktailbar på nåt tjusigt hotell. Granatäpplets beska är tydlig och gifter sig väl med calvadosen och syran i limefrukten. Vår gjordes på hemmagjord grenadine (recept kommer inom kort) som är ganska mycket beskare än Rose's Cordial Mixer. Jag skulle rekommendera att man testar lite olika mängder grenadine för att hitta den perfekta smaken för tillfället och personen.
Pan American Clipper
4,5 cl Calvados
1 stänk absint (eller pastis)
3 cl limejuice
1,5 barsked Alm's Grenadine No 2 (eller vanlig Rose's Cordial)
Skaka med stora isbitar. Servera i ett kylt cocktailglas.
Skål!