Pang på: Varm rödbetssallad med tahini
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"10176","attributes":{"class":"media-image aligncenter size-full wp-image-585","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"501","height":"688","title":"_MG_7313","alt":"_MG_7313"}}]]Nu har äntligen våra rödbetor vuxit så pass att jag nänns ta dem. Men visst är det blasten som är mest anslående? Häromkvällen skulle vi grilla torsk i paket med rödlök och persilja och då drog jag upp ett par tre stycken rödbetor direkt ur landet till en sallad. Bara blasten vägde ett halvt kilo, så givetvis fick den följa med.
Ända sedan jag provade Camilla Plums sesamrödbetssallad (fantastiska recept oavsett skriverier om ponnydekapitering) har jag varit frälst på kombinationen rödbetor och tahini, så en sked sådan fick naturligtvis göra denna snabba sallad sällskap. Den sträva beskan i tahinin och syran från citronen gör att rödbetorna inte blir så banalt söta, och precis så vill jag ha det.[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"10177","attributes":{"class":"media-image aligncenter size-full wp-image-586","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"501","height":"678","title":"r__dbetssallad_MG_7294","alt":"r__dbetssallad_MG_7294"}}]]
Varm rödbetssallad med tahini
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 4 som tillbehör
Tid: 15 minuter
För att inte salladen skulle bli en enda gegga separerade jag betor, stjälkar och blast. Betorna skivas tunt med mandolin och steks först, sedan är det de upphackade stjälkarnas tur och sist bladen, som bara ska stekas lätt.
- 3 medelstora rödbetor med blast
- 1/2 citron
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk turkisk yoghurt
- 2 tsk tahini
- 1 msk olivolja till stekning
- 1-2 msk solrosfrön
- salt och svartpeppar
- Skär blasten av rödbetorna. Separera blad från stjälkar. Skölj bladen noga och klappa torra i handduk eller använd salladsslunga. Skär dem i breda strimlor. Skölj stjälkarna och hacka dem halvfint.
- Skrubba rödbetorna rena med rotfruktsborste och skär dem i tunna skivor, gärna med mandolin. Pressa eller riv vitlöken fint.
- Hetta upp olivolja i en vid stekpanna och stek rödbetsskivorna på god värme (nästan som chips). Salta och peppra. Lägg dem åt sidan på hushållspappersklädd tallrik och pressa över citronsaften.
- Stek sedan stjälkarna mjuka i pannan tillsammans med hälften av vitlöken. Salta och peppra igen. Lägg i en skål och blanda med tahini utrört med yoghurt. Smaka av med salt och peppar.
- Rödbetsbladen ska strimlas och bara nätt och jämnt ner i pannan med resterande vitlök och mjukna innan du smakar av den med salt och peppar och placerar underst på uppläggningsfatet.
- Lägg ut de tunna rödbetsskivorna och ovanpå det den krämiga salladen på stjälkarna. Toppa med småblad och någon sked solrosfrön (jag tyckte det räckte med sesam i salladen).
Kommentarer
Fått mig att köpa ny fräsch burk tahini idag. Måste dock vänta med provlagning. Egna rödbetorna ännu för små.
Vad bra, Örjan! Du får göra en god hummus eller melitzanosalata så länge.
Tack för inspiration till vad jag skulle göra med den överblivna hemgjorda tahinin och med den vackra rödbetsblasten!
PS. Har sett några klipp med Camilla Plum på SVT, men hennes sida på Danmarks Radios hemsida framkallade eksem. Var är fotografen, designern och interaktionsdesignern??!
Kan hålla med dig om att sidan är rörig, men står man ut finns det många pärlor att fiska upp där. Gott med hemlagad tahini - vilken olja använder du, Anna?
Ja tack, det här skulle jag ju gärna äta till lunch idag. Och kanske en bit av den vackra tårtan nedan till efterrätt.
Sidor