Pappas päronsallad
– Det är fars dag idag.
– Nej.
– Är det inte idag?
– Det är inget man behöver bry sig om.
– Jag ringer ändå.
...
– Jag hittar inte receptet på päronsalladen jag lagade när jag var hemma och hälsade på sist. Jag skrev in det i din dator.
– Vad ska jag göra då?
– Då får du söka på päron.
– Ett päron till farsa… Den (datorn) bara protesterar.
– Sök efter fil som innehåller päron.
– Då börjar vi om.
Pappas päronsallad
Receptmakare: sofia gustafson
Portioner: 4
Tid: 40 minuter
En släktmiddag i november, mor och moster hade bakat ostpajer och tyckte att det behövdes sallad till. Pappa önskade sig linser, ”för att det är så gott”. Jag som så sällan träffar familjen ville göra alla nöjda: Senhöstens delikata svenska päron och blekselleri, murriga puylinser och kryddiga valnötter kombinerades till en sallad lätt att tycka om. Har du inga pajbakerskor i släkten kan du smula getost eller blåmögelost på salladen.
- 2 1/2 dl puylinser
- 7 1/2 dl vatten
- 1/2 dl salt
- 1 tsk citronskal, finrivet
- 1 msk rödvinsvinäger
- 3 msk olivolja
- salt
- 2 selleristjälkar
- 3 päron, gärna Clara Friis
- ca 100 g blandad sallat
- Koka linserna mjuka med lite salt, så att de behåller formen och lite tuggmotstånd. Det tar 15-20 minuter. Häll av kokvattnet.
- Blanda en dressing av citronskal, rödvinsvinäger och olivolja, smaka av med salt.
- Skär selleri och päron i fina bitar.
- Bland linserna och sellerin med dressingen.
- På ett vackert fat bäddar du med sallatsblad, lägger upp linserna och toppar med päron och valnötter.
- 2 msk smör
- 1 msk ljust muscovadosocker
- 1 msk mörkt muscovadosocker
- 125 g valnötter
- 1 tsk rosmarin, finhackad
- salt
- nymalen svartpeppar
- Smält smöret och sockret i en liten stekpanna.
- Blanda ner valnötter och rosmarin.
- Salta och peppra.
- Låt nötterna svalna på ett fat.
Kommentarer
Härligt! Älskar sallad med päron.
MM så mumsigt! Du är världens finaste dotter och fantastisk på mat och bak! <3
Jag blir så sugen när jag tittar på bilden.
Det är en fröjd att få läsa och ha tillgång till din "matblogg".
Allt gott!
Varm Kram Mamma
Passa på när det finns svenska päron!
Har ofta gjort enklare variant med
-halvhårda päron
-råa champignoner
-valnötter
-ruccola
-färska jordgubbar (blir så vackert och överraskar, dessutom gott. Alternativ off season - gojibär, mm
Tack, Örjan. Får prova nästa sommar!
Sidor