Party like it's 1999
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8172","attributes":{"class":"media-image alignnone size-medium wp-image-1087","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"300","height":"300","alt":"tonfisk"}}]]
Jag minns det som i går, 1999. Jag var 23, jag gifte mig, jag lyssnade på Lauryn Hill och R Kelly, jag bar kostym på mitt hittills enda fasta jobb i livet, fildelade via Napster och vägde 60 kilo. Det här är väldigt väldigt länge sen.
Vad slutet av 90-talet också innehöll var tonfisk. Man åt absolut oerhörda mängder tonfisk. De tjusigaste restaurangerna serverade den rå i den här tidens feberyriga relation till all things fräscht och vagt asiatiskt (jag minns med värme ett schackrutigt bräde med rå tonfisk och piggvar, överstrött av svartskimrade osciètrekaviar, serverat i Roland Perssons Franska matsal), hemma övertillagade folk den tyvärr ofta till konsistens av uttorkad tvättsvamp. På Nobu i London åt jag en gång det året den mest perfekta råa tonfisk i samma matsal som både Boy George och Cameron Diaz. De var där samtidigt alltså. Och jag. Dock ej tillsammans, bör inflikas.
Panpacific kallade vissa det kök som sträckte sig från Kalifornien till Australien via just sådana västerländskt lättillgängliga asiatiska referenser som de Nobuyuki Matsuhisa spred över världen. Jag må i dag föredra vad som helst som är konfiterat i ankfett före en fräsch sallad, men vid den här tiden älskade jag sån här mat (vilket, erm, kan ha haft viss inverkan på skillnaderna i kroppsstorlek). Jag hoppas att det inte handlar om bantning coming up, men i veckan drabbades jag av oerhörd längtan dit igen. Jag kände för tonfisk, för första gången på i alla fall fem år. Jag tycker att man ska följa sina böjelser.
Rödgrön sås till tonfisk
Receptmakare: isobel hadley-kamptz
Portioner: 3
Tid: 40 min
Det är egentligen såsen som är grejen här. Men den passade otroligt bra till just tonfisk.
- 2 gröna paprikor
- 2 gröna chilifrukter (inte någon särskild sort, men rätt stark)
- 1 rödlök
- 1 hel vitlök
- 15 körsbärstomater
- saft av 1,5-3 lime
- 0,5 dl olivolja
- 1 kruka koriander, eller en mindre bunt om man fått tag på en starkare sort
- salt och peppar
- 3 skivor tonfisk, ca 1,5 cm tjocka (MSC-godkänd albacore, sånt tänkte man inte på 1999)
- Sätt ugnen på 225 grader på varmluft (eller lite varmare på vanlig)
- Kärna ur paprikor och chilifrukter. Kapa toppen på vitlöken (men skala ej).
- Lägg ihop med hela tomater och halverad lök på bakplåtspapper på en plåt. In i ugnen ca 20 minuter. (man kan börja plocka enskilda tomater och chili redan efter 15 minuter när de blivit svarta)
- Lägg färdiggrillade grönsaker i en bunke och slå plastfolie över, löken får vara kvar i ugnen så länge.
- Låt bunken vara 5 minuter. Skala sedan tomater, chili och paprika med fingrarna (gnid av skalet, det brukar gå jättelätt) och lägg i mixer. Ha i löken och kläm ut vitlöken. Pressa över lime efter smak (börja med en limefrukt, lime har väldigt olika mycket saft) och ha i olivolja. Salta lite. Ha i koriandern. Mixa.
- Hetta upp en gjutjärnspanna till rykande het.
- Stek tonfisken max 1 minut per sida.
- Servera med sås och t ex sallad. Det blir mycket sås. Det är bra.
Kommentarer
Fantastisk beskrivning av 1999. Jag var också 23 år då.
Sidor