Påskafton med grilltema: tysk potatissallad
Blir jag diagnostiserad som skvatt galen om jag vänder mig till en holländsk matblogg för ett recept på tysk potatissallad? Är det lika vrickat som när jag bloggade lomper, månne?
Jag vet inte, men det är den här varianten av tysk potatissallad jag alltid återvänder till. Det är den som Magnus tjatar om så fort utomhustemperaturen går ovanför noll. För då kan man grilla. Och grillning kräver potatissallad. Tysk, eller hur? säger Magnus.
Jag funderar över om det är bacontillsatsen eller den buljongkokta potatisen som gör mest för smaken, men jag har mina misstankar. Handen på hjärtat, har ni någonsin ätit någonting äckligt som involverar bacon? Jag har det då inte.
I kväll grillar vi gitto-korv och sparris och serverar med nedanstående sallad, citronsmör och min hemgjorda ketchup som har ugglat i frysen sedan i somras. Jag lyckades inte googla fram en länk eftersom jag uppenbarligen bloggat alldeles för mycket ketchuprelaterat. Den som hittar länken till min chilispäckade lätt orangea ketchup vinner sista burken.
Tysk potatissallad
Receptmakare: , översatt och bearbetat av Margit Richert
Portioner: 6
Tid: 40 minuter
Tysk potatissallad ska inte serveras kall, utan snäppet över ljummet, annars blir konsistensen allt för lik kall potatismos. Men fy fan vad gott det är!
- 1 paket bacon
- 1 gul lök
- 700 g potatis
- 2 e-nummerfria grönsaksbuljongstärningar (biofood)
- 1/2 tsk salt
- vatten
- 3/4 dl äppelcidervinäger
- 2 msk socker
- 1/2 dl majonnäs
- 2 msk smetana
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 1/2 tsk socker
- 1/2 dl finhackad persilja
- 1/2 dl finhackad gräslök
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- salt, svartpeppar
- Knaperstek baconen och låt den rinna av på hushållspapper. Finhacka den och ställ åt sidan så länge.
- Finhacka löken och ställ åt sidan så länge.
- Skala och skiva potatisen i 7 mm tjocka skivor. Eller däromkring.
- Koka upp potatisskivor, buljongtärningar och salt med så mycket vatten att det täcker potatisen. Koka 3 minuter, tillsätt sedan vinäger och socker och låt koka ytterligare 3 minuter.
- Ta kastrullen från spisen och låt stå 10 minuter.
- Under tiden blandar du majonnäs, smetana, vinäger, socker, 3/4 av baconen, kryddörter och vitlök. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Låt potatis och hackad lök rinna ånga av i ett durkslag. Blanda sedan ned potatisen i majonnäsblandningen. Mosa lätt så att du får en blandning av sallad och mos. Justera smakerna. Mer salt? Mer vinäger? Lite peppar till?
- Strö de sista baconbitarna överst som garnityr och servera till någon köttbit.
Kommentarer
http://gittosmat.taffel.se/2009/10/01/hostketchup-med-hetta/ kan det vara detta du letat?
helt rätt, Lina. Hur hittade du den?
jag sökte på ketchup i den lilla sökrutan och valde att enbart söka din blogg då dök den upp där bland träffarna. fast du har rätt i att du skrivit en hel del om ketchup.
åhå, smart! Det borde jag ju kommit på själv! Mejla mig din adress (gittogitto/snabela/hotmail/punkt/com) så får du en burk på posten!
Är det bara jag som vill lägga till en hög hackad smörgåsgurka i en dylik potatissallad? Vill minnas att min mor gjort nåt liknande med buljongkokt potatis, vinägrett, massor med dill, purjo och hackad smörgåsgurka. Om man har slut på smetana och majjo så är det ett värdigt alternativ!
Det lät onekligen gott, som du säger så brukar ju det mesta där bacon finns med i receptet vara gott.
Önskar dig en fortsatt trevlig påskhelg!
Catarina: Ja, smörgåsgurka skulle fungera fint i, men vinägertillsatsen gör att det alls inte är nödvändigt. Men lite extra kras är förstås aldrig fel.
Min mamma brukar göra en rysk potatissallad som påminner lite om den du beskriver: tärnad kokt potatis (ej buljonkokt dock), massor av dill och gräslök, hackad smörgåsgurka. Vinägretten till görs på smörgåsgurkespad, neutral olja och rikligt med vitpeppar (Tror jag).
Therese: Glad påsk själv!
Oj, vad gott det lpter och jag håller med om att enummer inte har i buljong att göra. Så gott som ingen annastans heller, förresten...
MMmmm låter som en toppen-potatissallad! Röstar bara för lite saltgurka, kapris och syrligt äpple i också.
Kom på att jag och min syster i tonåren brukade laga en baconrätt, tomatgratinerade bacon-lindade bananer. INTE ALLS gott faktiskt! Smaken förädras.
Konstaterar fröken Dill
Okej då. Baconlindad banan låter faktiskt inget vidare, det håller jag med om. :)
Har några frågor :D Ska löken vara rå? Jag antar att 3/4dl äppelsidervinäger ska vara i kokvattnet, har jag rätt och den mindre mängden ska vara i den färdiga salladen?
Susanne: Jepp, rå lök. Och du har helt rätt ang vinägern, det är slarvigt skrivet av mig bara. Lycka till med salladen!
Sidor