Pepparkaksfoccacia
Jag älskar vinterkryddorna: ingefära, kanel, kardemummakärnor och nejlikor. Har funderat på varför det är kanel och kardemumma som vann kampen om vem som skulle få vara med i det söta vetebrödet. Varför var det ingen som kom på attt baka bullar med ingefära och nejlikor istället? På kanelbullens egen hemsida läser jag att det var först på 1950-talet som den ursvenska kanelbullen dök upp på bagerierna. Kanel, det använde egyptierna som parfym och för att balsamera mumierna med för typ sjutusen år sedan.
Böjd över saffransdegen i lördags funderade jag också på hur vi här i Sverige blandat de nya kryddorna i brödet. De kryddade limporna och kakorna visade förstås att man hade råd med de nya, dyra och främmande ingredienserna som kommit hit med ostindiefararna.
Här kommer en nyskapad bull-focaccia. Fyll hålen med vinterkryddor, inte bara kanel och kardemumma den här gången, och mörkt socker. Lärde mig en gång av en bagare att alltid ha potatismjöl i bullfyllning,
för då stannar nämligen alltsammans kvar i bullarna och rinner inte ut
på plåten.
Pepparkaksfocaccia
Receptmakare: Anna Sjögren
Portioner: 16 stora bitar
Tid: 2 timmar och 30 minuter
- 7 dl vetemjöl
25 g jäst
1 dl socker
1 ägg
1/2 tsk salt
100 g smör
2 1/2 dl mjölk - Fyllning:
- 50 g smör, rumsvarmt
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk ingefära, malen
1 tsk kardemumma,mortlad av dig själv
1/2 tsk nejlikor, malda
2 tsk kanel, malen
1 dl farinsocker eller mörkt muscovadosocker
2 tsk potatismjöl
1 dl grädde eller mjölk
ev 50 g hackade mandlar eller hasselnötter
Att strö över: några matskedar råsocker
- Lägg mjöl, jäst, socker, ägg, salt och smör i degbunken. Helst i en
bunke som hör till en degblandarmaskin. Sätt igång maskinen och
tillsätt mjölken. Det blir en lös deg. Låt maskinen arbeta degen i 5-7
minuter eller tills den har blivit riktigt smidig. Saknar du degblandare
går det bra att använda elvisp med degkrokar istället. - Täck bunken med plastfolie och låt den jäsa 1 timme. Smält smöret
och häll det i långpannan, eller ta neutral rapsolja. Ös upp degen i
långpannan och platta ut den med mjölade händer. Täck
med plast och låt jäsa 1 timme. - Vispa under tiden ihop alla ingredienserna till fyllningen med elvisp.
- Gör hål i den jästa degplattan och fyll hålen med fyllningen. Strö
- över råsocker och ställ in hela härligheten i 225˚C ugn, sänk värmen till 200˚C och grädda i ca 25-30 minuter.