Petruchio Cocktail
Få, men starka röster har höjts för sockra Tockasvansen en smula. Kanske är det den stundande sommaren som gör att vissa efterfrågar något litet sötare i glasen. När solen nu förärat oss malmöbor med sin närvaro i snart två hela dagar kände till och med jag att det var dags för något sötare på tungan. Ja, dock inte utan att addera viss bitterhet. Så klart.
Aperol har blivit en kär butelj här hemma och när min gode vän E kom förbi för några dagar sedan hade han med sig en sprillans ny Aperol direkt från centraleuropa. Efter ett slängt getöga på buteljen så insåg jag att denne lille gynnare kommer i två varianter. En med 11% alkohol och en med 15%. Se där.
Solen och vissa läsare till ära blev det idag en Petruchio Cocktail. Ingen hemmakomposition, utan en cocktail skapad av Seattles barmästare #1, Jamie Boudreau. Aperol, gin, sockerlag, citron, orange bitter och äggvita. Det här borde säljas buteljerat och klart i varje strandkiosk med självaktning. Söta stick ifrån Aperolen och sockerlagen, syrlighet ifrån citronen, rustik bas i ginen, härligt munter bitterhet ifrån Aperolen, skön viskositet ifrån sockerlagen och ett friskt, vackert skum ifrån äggvitan. Nu serverade jag den som en cocktail innan maten, men jag skulle absolut kunna tänka mig att slå en skvätt sodavatten i och servera som en longdrink vid poolen på Hven. Petruchio Cocktail är en sann glädjespridare som jag varmt rekommenderar. Det finns bättre grejor att smutta på i november över ett parti schack tillsammans med en gammal god vän och en kubansk cigarr, men när det spritter i sommarbenen kan jag inte se något muntrare sätt att umgås med alkohol.
Värt att notera – Aperol kommer ifrån Padua. Samma stad som Shakespears Så tuktas en argbigga utspelas. Drinken har fått sitt namn efter den manliga huvudpersonen – Petruchio. Sånt gillar jag.
Petruchio Cocktail
Sju klunkar munterhet...
- 3 cl gin (jag använde Plymouth)
- 3 cl Aperol
- 1,5 cl citronjuice
- Några stänk orange bitter
- En skvätt sockerlag
- 1 st äggvita (den räcker gott till två cocktails)
Häll upp allt i en shaker tillsammans med mycket is. Skaka till du inte orkar mer. Sila upp i kylt glas. Garnera med nåt flott.
Skål!