Pisco Sour
Hur många cocktails har sin härkomst i Sydamerika? Jag har inte en susning, men en kvalificerad gissning är att det finns ett nätt litet glapp upp till de stora elefanterna. Pisco Sour är dock en finfin upplevelse. Direkt ifrån Sydamerika. Det sägs vara oklart huruvida den kommer ifrån Peru eller Chile. I Peru gör man den med citroner och i Chile gör man den med lime. Jag gör den med citron, precis som Dale DeGroff. Denne ikon i den amerikanska bartenderkulturen tillskrivs äran att ha fått det amerikanska folket att verkligen upptäcka och uppskatta Pisco Sour. Han introducerade drinken på sin meny på La Fonda Del Sol i New York på 60-talet. Ja, då hade chilenare och peruaner i och för sig sippat Pisco Sour i 250 år.
Vad är då Pisco? När spanjorerna invaderade, koloniserade, exploaterade och charmerade sydamerika på 1500-talet hade de så klart bemödat sig att plocka med vindruvor. Dessa åkte snabbt i den sydamerikanska myllan och efter några år gick det hur bra som helst att skörda druvor och pimpla rödtjut på andra sidan Atlanten. Givetvis gick det även alldeles utmärkt att göra druvdestillat som man gjorde hemma i Europa. Spanjorerna kallade det för orujo och italienarna för grappa. I Sydamerika fick det heta pisco, efter de kerimikkärl destillaten fick mogna och gotta till sig i.
I USA och Europa är kanske Whisky Sour den mest druckna sourn, men frågan är om inte Pisco Sour är ett strå vassare. Pisco, citron, sockerlag, äggvita och Angostura. Piscon i sig påminner i grova drag om grappa, men den har en litet annorlunda doftflora. Jag har i och för sig bara testat en enda Pisco, men i den hittar jag både sälta och ett drag åt tequilans lätta oljighet. Den är rund i smaken, ganska blommig och ger ett sötaktigt intryck med viss bitterhet. Drinken drar åt samma håll. Den har en mogen smak, är litet kärv till en början med riktigt bra syra och den juldoftande Angosturan som ger ett nästan hemtrevligt, kärvänligt intryck för att sedan ge gomseglet rak höger på vägen ner mot strupen. En sofistikerad drink, som ger ett festligt och ganska speciellt intryck trots all sin enkelhet.
Problemet med den här bekanskapen är att man nu måste utöka sin "pursuit of happiness" genom att leta spännande Pisco-sorter vart helst man sätter sin fot. I kombination med rye whisky, bittrar, Rhône-viner och ginsorter så kommer det att bli bökigt.
Men jag är värd det!
Pisco Sour
En Sydamerikansk förälskelse som redan övergått till kärlek.
- 6 cl Pisco
- 3 cl citronjuice
- 1,5 cl sockerlag
- 1 st äggvita
- Några stänk Angostura bitter
- Ner med allt utom Angosturan i en shaker tillsammans med massor av is.
- Skaka tills du inte orkar längre.
- Sila upp i ett Champagneglas.
- Stänk Angostura efter tillfälle och person.
- Se kondoren som cirklar över stan.
Skål!