2013-01-09 av Margit Richert
Pretzel rolls
På bilden en baconflottsstekt pretzel roll med pecorinostinn äggröra och lufttorkat torrsaltat sidfläsk som jag lekt en hel del med den senaste tiden.
Gott bröd, perfekt att fylla en soppa med. Jag vet inte om jag kan skriva så mycket mer om ett bröd, men receptet har efterfrågats. Varsågoda.
Pretzel Rolls
Receptmakare: Ett mischmasch av internets Hela skatt)
Portioner: 8 stora bollar
Tid: 2 1/2 timme
Egentligen ska de här bröden kokas i lut, men sådana vådliga experiment vågar jag mig inte på. Bikarbonat fungerar fint.
- 5 dl mjölk
- 25 g jäst
- 1/2 dl neutral olja
- 1 msk salt
- runt 13-14 dl vetemjöl
- Till kokning:
- 1 1/2 liter vatten
- 1 msk salt
- 4 msk bikarbonat
- Flingsalt att strö över bröden
- Har du ingen färsk ko att tappa på spenvarm mjölk värmer du mjölken till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. I med olja och salt.
- Rör i vetemjöl tills du får en deg med lite stuns i. Den ska vara lite kladdig, men inte lös, ha i mer mjöl i sådana fall.
- Knåda degen. Längre än du tror om du gör det för hand! 10 minuter säkert.
- Täck med en kökshandduk och låt jäsa 1 timme.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda igenom den igen. Dela degen i åtta bitar och forma till runda eller lätt ovala bullar.
- Låt bullarna jäsa 40 minuter.
- Under tiden bröden jäser värmer du ugnen till 200 grader och tar fram en stor kastrull.
- Koka upp vattnet och tillsätt sedan bikarbonatet. Här säger det WHOOOSCH och börjar bubbla, så se till att kastrullen är stor nog för att kunna härbärgera ett litet vulkanutbrott av kokande vatten.
- Koka bullarna, två åt gången. Lite mer än en halv minut på varje sida. Lägg tillbaka på plåten efter hand, skär några snitt i varje bröd med rakblad eller vass kniv. Strö över flingsalt.
- Grädda mitt i ugnen i 25 minuter eller tills bröden har fått fin färg och verkar genomgräddade.
Kommentarer
Sweet! Detta ska testas. Men jag är nyfiken: mer exakt vad händer när man kokar bullarna i bikarbonat?
Och vad händer när man kokar bara i vanligt vatten, varför gör man det?
På tal om bacon, var köper du ditt bacon när Bondens matbod har lagt ner sin verksamhet?
Okej, nu bakar jag. Ikväll äter jag rester av din pumpasoppa i dem. Du är inspiration!
Det är OK, du behöver inte skriva mer än så om bröd. Nigel har redan gjort det -http://www.amazon.co.uk/dp/0141029501/ref=pe_181701_33854031_pe_epc_lm8#...
Klicka på "First pages" och läs "Bakery goods and drinks". Det är ren poesi!
Vad som händer när man kokar sina pretzel rolls i en alkalisk lösning är två saker: Själva kokningen ger en seg skorpa, men bikarbonatet (eller ännu hellre lutet om man får tag i livsmedelsklassat lut) ger en gul yta som skyndar på maillardreaktionen när man väl gräddar brödet. Därav den oerhört vackra färgen på brödet. Jag vet inte riktigt vad som händer kemiskt, jag har McGees On Food and Cooking nedpackad i en låda någonstans. Man kan googla på lye pretzels om man är nyfiken. Men man ska under inga omständigheter utesluta bikarbonatbadet, då blir det bara helt vanliga bröd.
Jag älskar att läsa dina recept! Du skriver alltid något som får mig att le och skratta och dessutom bli inspirerad. Om, borde snarare vara när, du ger ut en egen kokbok kommer den genast att införskaffas!
Din text om din pappa var oehört fin på alla sätt och vis. Du gjorde honom levande för mig genom dina ord.
Du fick mig att gråta eftersom min egen pappa snabbt är på väg mot sin död, genom sina egna val.
Jag älskar honom, han är alltid min pappa, men hatar honom för att jag inte kan rädda honom. Men om någon inte vill bli räddad? Jag vet att han är så rädd för att dö, men han vill inte lyssna på sin familj...
Tack rara Linda. Och ledsen att höra om din far. Det gör ont.
Elisabet, jag gör eget bacon! Ska blogga om det snart.
Sidor