Provsmakat: Seriöst god sylt
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8230","attributes":{"class":"media-image alignleft","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"225","height":"260","alt":""}}]]Jag har en nästan tom burk hallonsylt hemma som jag vaktar svartsjukt. Den innehåller den Perfekta Hallonsylten - rubinröd, lite rinnig med mycket bär och en djup, ren och syrlig hallonsmak som bara är avlägset släkt med såna där äppelutspädda varianter som säljs under samma namn. Sylten kommer nästan hemifrån, från Hargs Gård och marmeladeri i Kisa, men jag skulle nog gilla den lika skarpt även om jag kunde låta bli att känna mig östgötskt lokalpatriotisk över hur fantastisk den är. Min burk heter helt enkelt "Hallon", men jag tror att samma innehåll numer är passande omdöpt till "Längtan".
Jag blir inte riktigt lika lyrisk över syskonburken med "Hetta", ekologisk kravmärkt rabarbermarmelad med rom och chili, även om mötet mellan strävsyrlig rabarber och het chili är betydligt mer spännande. Första tuggan är helt superb, men sedan tar chilin lätt över. På en smörgås med rätt proportion av ost eller smör - så att fettet snor åt sig det mesta av capsaicinhettan - framträder en fin liten romsmak, men marmeladen i sig blir såklart tråkigare. Det är nog helt enkelt inte en smörgåsmarmelad; jag kan tänka mig att den skulle passa bättre ihop med choklad. Kanske i en lagom kladdig mörk chokladkaka?
Men en absolut perfekt sylt och en lite bångstyrig spännande sylt är inte ett dåligt track record - särskilt inte som Hargodlarna verkar ha en lovande reaktionär inställning till hur riktig sylt lagas ("vårt hälpmedel är termometern") och sortimentet ser väldigt spännande ut.
Sylt och marmelad från Harg säljs på ett antal ställen i Linköping och Stockholm (främst södra), och här och där runtom i övriga landet. Jag har även sett den på Daglivs vid fridhemsplan även om de inte listas i återförsäljarlistan. Och så finns såklart en gårdsbutik.
Full disclosure: Jag fick sylten av Lisa mot löfte om att recensera den, så jag har inte betalt en spänn.
Kommentarer
Svenskt mathantverk har ett gäng sylter som är goda. Särskilt blåbärssylten med rom är förträfflig (jag betalar för min själv)
Hallonsylt är inte dumt, men vildhallon-sylt är ett strå vassare. Hm, jag blev nog bortskämd under min uppväxt... Det här är mitt första inlägg, trots långvarig läsning!
Catrin: jovisst, inget slår vildhallon. Fast jag skulle aldrig ha disciplin nog att spara dem så länge att det hanns med att koka sylt... :)
Jessika: hm, den måste jag nog prova. Också.
Sidor