Purjolök på två sätt
Purjolöken ligger ibland och blir brungul i topparna och ytterhöljet i vårt kylskåp och ser trött ut. Det grämer mig och jag har lovat bot och bättring. Bästa sättet att få purjolöken att gå åt är då att försöka hitta flera rätter där den kan ingå. Då blir ingen liten del liggande kvar. I helgen blev det därför en grön-grön purjolökssoppa med potatis till lunch och bräserad purjolök som tillbehör till middagen. Båda blev så goda att jag varmt kan rekommendera att göra dem. Att bräsera den har jag hämtat från Det goda franska köket med Julia Child men numera har jag lagat den så många gånger att jag inte mäter utan alltid går på gehör. Soppor på olika grönsaker gör jag på samma vis. Det behövs egentligen inget recept utan bara lite fantasi.
Smörbräserad purjolök på gehör
Receptmakare: Inspiration Julia Child
Portioner: 2
Tid: 30-40 minuter beroende på hur bråttom man har
I ursprungsreceptet ska man använda 12 purjolökar till 6 personer. Det här receptet är betydligt mindre men prova gärna originalet från Julia Child för det är mycket gott.
- 1/2 purjolök av den vita delen
- en rejäl klick smör
- socker
- salt
- vatten
- Snitta purjolöken på längden.
- Skölj den väl så att allt grus försvinner.
- Dela den på mitten.
- Smält smör i en låg kastrull som precis rymmer 4 delar purjo i botten.
- Lägg i purjon med snittytan nedåt och låt bli en aning glansig av värme och smör.
- Strö över salt och socker samt en gnutta vatten.
- Lägg på lock och låt sakta puttra.
- Vattnet ska mer eller mindre kokat in i purjon när det är klart.
- Servera som tillbehör till kött eller fisk.
Grön-grön purjolöks- och potatissoppa
Receptmakare: Kinna
Portioner: 2 pers
Tid: 20-25 min
Med bara den mörkaste delen av purjon blir den här soppan djupt grön i färgen.
- 3 medelstora potatisar
- 1/2 purjo - den mörkt gröna delen
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 klick smetana, vispgrädde, crème fraiche eller vad du har hemma för att runda av smaken.
- Skala och tärna potatisen.
- Koka i vatten som precis täcker potatisen i ca 10 min.
- Tillsätt buljongtärningen.
- Rengör purjon och skär i ca 1/2 cm breda strimlor.
- Tillsätt i potatiskastrullen.
- Låt koka tills potatisen är helt mjuk.
- Ta från spisen.
- Mixa till en slät soppa.
- Rör ner en klick smetana eller liknande för att runda av smaken.
- Smaka av med salt om det behövs.
Kommentarer
Ibland undrar man om ni är tankeläsare här. Funderade hela eftermiddagen på hur jag skulle tillreda min purjolök för att passa med en bit stekt torsk. Det bräserade alternativet är ju klockrent!
=) Klart vi är tankeläsare...skoj att du gillade det här. Bräserat är gott med endiver också.
Jag skulle ändå bräsera purjo idag så jag gjorde det på Kinnas sätt, men med musselbuljong.
Min favorit. Skär rubbet i bitar på en tre, fyra centimeter. Kok i grädde en stund. Veva ner riven ost typ permesan.
Purjo är något av ett ogräsliknande problem för oss med lådor från årstiderna. Bra metoder, Kinna! :-)
Peter - låter coolt!
Malin - tack för fler tips.
Lisa - Tack, fick mig en tankeställare om att ta fram fler vardagsidéer som jag inte reflekterar över mkt.
Jag rekommenderar papet vaudois. Till fyra personer går det åt halvannat kilo purjo...
Skär 1,5 kg purjolök i stora bitar och "smält" dem i smör i en stekpanna i ungefär en kvart (under lock krävas oftast inget extra vatten). Tillsätt några (inte fler än fyra normalsmå) tärnade potatisar, en grönsaksbuljongtärning och en halv flaska vitt vin av läskeblask-typ. Låt puttra tills potatisen mjuknat. Häll på en dl grädde och en skvätt vinäger. Ge det några minuter till på spisen och om du vill kan du mosa en del av potatisen (men inte allt). Ja, också eventuellt salt och definitivt svartpeppar enligt smak.
Detta äts traditionellt sett med en kokt, grovmalen korv där smeten är utdrygad med vitkål (saucisse au choux), liknar annars isterband i smak och form.
Sidor