2009-05-06 av Anna K Sjögren
Rabarberpaj med chartersmak
När jag jobbade i Las Palmas på nittonhundraåttiotalet lärde jag mig snabbt att mandel, honung (eller socker) och rivet citronskal var en lika självklar som god kombination i spanjorernas kakor och desserter. Alla tre ingredienserna hämtades från bergstrakterna mitt på ön.
Rabarber och mandel är bra ihop, liksom rabarber och citronskal. Med den utgångspunkten gjorde jag den här rabarbersmulpajen. Det är gott med vaniljsås eller gräddig vaniljglass till.
Smulpaj med rabarber, mandel och citron
Recepttmakare: Anna Sjögren
Portioner: 4-6
Tid: 45 minuter
- 3-4 stjälkar rabarber
- 1 dl strösocker
- 2 tsk potatismjöl
- Smuldegen:
- 100 g sötmandel
- 3/4 dl råsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- Rivet skal av en citron
- 2 dl vetemjöl
- 100 g smör, kylskåpskallt
- 1 äggula
- 1 msk vatten
- Sätt ugnen på 200˚ och smörj en ugnssäker form.
- Skala rabarbern om skalen är tjocka och skär stjälkarna i ca 2 cm långa bitar. Blanda socker och potatismjöl i en skål, tillsätt rabarbern och blanda. Häll blandningen i formen.
- Gör smuldegen. Kör mandel, socker, vaniljsocker och rivet citronskal i matberedaren tills mandeln är finhackad. Tillsätt mjölet och smöret (skuret i mindre bitar). Kör maskinen igen tills smöret är finfördelat. Häll i äggula och vatten och kör några sekunder till.
- Fördela degen över rabarberbitarna och grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter. Pajen är klar när rabarbern är mjuk och smulorna har fått fin färg.
Kommentarer
Håller verkligen med om att mandel och rabarber passar finfint ihop! Jag har ett recept på rabarberpaj som jag komponerade för säkert 15 år sen, och som jag alltid gör. Där har jag mandelmassa i smuldegen. http://kerstin.kokk.se/?page_id=627
Den låter supergod, Anna! Skar springa över till grannen och kapa några stjälkar till...
Jag tror att rabarber mår väl av att bli kapad. Då växer den säkert ännu mer nästa år, eller nåt. Så din granne ska vara glad för att du gör det du gör. Och pajen är helt igenom supergod! Citronskalet gör hela grejen egentligen. Som ofta.
Sidor