Rangoon: Burmesiskt phynd i Philadelphia
Nhu's, Indian Garden, Dragon House, Ho's … Listan på överskattade asiatiska krogar i Stockholm kan göras evighetslång. Krogkommissionen på DN, som annars gör ett rätt bra jobb, tycks tappa både hakan och omdömet så fort det vankas lite chili och koriander. Själv har jag lämnat dessa hyllade krogar bedrövad, ofta med den räliga efterklangen av en nästintill dödlig dos natriumglutamat i käften. De är inte urusla, de har inget att skämmas för men de förtjänar knappast de frustande devota lovorden heller.
Problemet är delvis det jag alltid tjatar om: att vi svenskar av någon anledning inbillar oss att asiatisk mat ska kosta mycket mindre än motsvarig med europeiskt stuk. Därför finns det bara ett fåtal krogar, som Shanti och Lao Wai, där det läggs ner lite engagemang på lite bättre råvaror. Dessutom bidrar den bristande kunskapen hos recensenterna, möjligen parad med något slags missriktad välvilja.
Varje gång jag äter på en hyfsad asiatisk krog i USA eller Asien påminns jag om den sorgesamma situationen i mitt hemland. Som igår när min fine svåger Erik tog mig och Johan till Rangoon i Philadelpha. Inredningen, servicen och vinutbudet var varken bättre eller sämre än i Sverige. Men maten, i synnerhet förrätterna, var sensationell med tanke på prisnivån.
Vi åt en ingefärseldig kålsallad med grön papaya, tomat, rostat ris, sesam, jordnötter, asiatiska örter och gyllenfriterade torkade räkor och dito lök. Tusenbladsbröd med en het kycklingcurrydipp. Min favorit var lite otippat vegetarisk: Firecracker Lentil Fritters, hårt friterade mungbönbiffar med frisk smak av mynta som serverades med en fispastespetsad chilisås. En chili- och vitlöksrungande bläckfisksallad med ännu mer kittlande däven smak av fermenterad fiskpasta. Sedan en småtrevligt aromatisk men allt för söt tofu i sås med färsk mango och en riktigt bra knusperfriterad marulksläkting indränkt i en het sojasvart sås med underbara, halvt förkolnade hela chilifrukter. På minussidan noterades en lätt glutamatsmak i några av rätterna. Men ändå… Vilken asiatisk krog i Stockholm kommer i närheten av detta?
Notan, som tog ett svindlande glädjeskutt uppåt av en generös dricks, gick på drygt 200 kr per person inkl varsin öl. Det finns mycket billigare lunchrätter för den som vill fynda. Men min rekommendation är att beställa en myriad av smårätter. Risken finns dock att du kommer att bli lika gnällig som jag när du äter asiatiskt i Stockholm. Laga hemma själv istället!
Kommentarer
Hej!
Hittar inget sätt att kontakta er förutom genom en kommentar.
Vill passa på att tipsa om DN På stans nya iPhone applikation: Tack vare positionering och DN:s recensioner hittar man snabbt de "bästa" restaurangerna inom ett vist avstånd från där man befinner sig.
Appen finns här:
http://www.pastan.nu/bloggen/inlagg/nu-finns-pa-stan-aven-som-en-iphone-...
Jeg er også svært interessert i tilbakemeldinger på hvilke asiatiske reatauranter som kan anbefales. Jeg skal være turist i Stockholm i sommer, og har tenkt å matnerde der også...:-)
Kan rekommendera Cumin Club på Luntmakargatan när det gäller indiskt, tycker att de är bättre än Shanti Soft Corner. Och mina två indiska kollegor har gett ok-stämpel :) (även lunch på Hurry Curry fick godkänt med kommentaren "homey food")
Cumin ska omedelbart testas. Hurry Curry tycker jag är ett skämt. Ibland kan man få något som är gott för råvarorna är helt Ok men de förstår faktiskt inte halvsju vad gäller smaker. Om de inte bytt kock.
Bra inlägg!
Själv äter jag helst hemma hos mina asiatiska vänner - då blir man aldrig besviken ;)
Sidor